Коли подешевшають кредити, або Про наслідки стерилізації грошової маси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли подешевшають кредити, або Про наслідки стерилізації грошової маси

Кредит&Депозит
2433
До поліпшення ситуації з інфляцією Нацбанк не піде на лібералізацію умов для фінустанов...
Тверда політика НБУ змушує вітчизняні банки адаптуватися до нових умов гри. Після підвищення регулятором дисконтної ставки й вимоги резервувати більше коштів під кредити їм нічого не залишається, як підвищити процентну ставку, у яку вони закладають не тільки прибуток, але й більшість потенційних ризиків. Експерти припускають, що до кінця року процентні ставки по кредитах підвищаться ще до 2%, а стабілізація відбудеться не раніше другого кварталу 2009 р.
З огляду на ситуацію з жорсткістю вимог Нацбанку, частина кредитів перейде в розряд невигідних для споживачів, а частина - невигідних для банків. Ще в листопаді центробанк законодавчо зобов'язав нерезидентів, що займають гроші за кордоном, резервувати 4% своїх ресурсів. Зараз підготовлена постанова, що вимагає резервування 20%, що приведе до зниження обсягів кредитування й підвищенню процентних ставок як в іноземних валютах, так й у гривні.
Фінансове балансування
Природно, що для накопичення коштів для резервування видаваних кредитів на рівні 20% банкам знадобиться час. За оцінками експертів, на це піде не менш півроку, протягом якого видача кредитів буде обмежена, а позики будуть не настільки привабливими, як зараз. У цей час як у вітчизняних, так й у закордонних банків з іноземним капіталом існують певні проблеми з акціонерними коштами.
На думку генерального директора КУА "ІНЕКО-Інвест" Олега Моркви, "НБ посилює регуляторну політику для того, щоб уникнути потенційних ризиків для національної фінансової системи у зв'язку з ростом з початку року проблемних кредитів у фінансових установах і недостатнім власним забезпеченням в цілої групи українських банків. До поліпшення ситуації з інфляцією в Україні НБ, імовірно, не піде на послаблення своїх регуляторних вимог. На даний момент рівень резервування в 20% є досить високим для української банківської системи, проте, швидше за все, у найближчому майбутньому НБ не буде знижувати даний норматив".
Надалі - якщо нові умови виявляться цілком посильними для банківської системи, обмеження ризикового кредитування (резервування кредитів на рівні 20%) може стати не ситуативним кризовим обмеженням, а звичайною нормою для вітчизняних банків, пояснив експерт.
На даний момент ставки по кредитах фізособам перебувають на рівні 23-24% у гривні, 15-17% - у доларах та 16% - у євро. Стосовно початку цього року вони вже виросли на 2% по позиках у гривні й доларах. За минулий рік обсяги кредитів, видані фізособам, виросли на 97%. За перші п'ять місяців обсяг виданих кредитів фізичним особам виріс на 20% - до рівня 185,1 млрд. гривень.
Згідно із прогнозом аналітиків "Форекс клубу", до кінця року ріст обсягу виданих кредитів фізособам складе близько 50%. Тобто темпи приросту кредитного портфеля фізичним особам будуть приблизно в 2 рази меншими, чим торік. В умовах подорожчання ресурсів на європейському ринку для збереження доходів на рівні минулого року комерційні банки змушені піднімати процентні ставки по кредитах.
За словами фінансового директора "Простобанк-консалтинг" Олександра Сєдих, "навіть незначний ріст ставок на 1% серйозно впливає на підвищення платежів по кредиту. Багато банків обмежили кредитування або взагалі, або в тій або іншій валюті. "Фінанси та Кредит" й "Промінвестбанк" не кредитують поки юросіб, фізичним особам не надає кредити в гривні "Укрсоцбанк", "Райффайзен Банк Аваль". Крім цього, серйозно постраждало іпотечне кредитування", - сказав експерт. На думку Сєдих, менш привабливими стануть споживчі беззаставні кредити, активна ставка яких з урахуванням всіх комісій може становити 80-120%. Відмова також відбудеться по кредитах на побутову техніку.
Зараз реалізується нова ініціатива НБ по стерилізації грошової маси: комерційні банки будуть формувати резерви по кредитах без первісного внеску на 100%. Комерційні банки говорять про те, що потрібно буде або взагалі звертати частину кредитних програм, або істотно піднімати процентну ставку, що зробить ці види кредитування невигідними для населення. Нагадаємо, що на сьогодні кредитна ставка без первісного внеску досягає до 40-50%.
Чому кредити стали недоступними
Зазначені нововведення задіяні банками не від гарного життя. Нагадаємо, що недавно відбулося підвищення дисконтної ставки з 10 до 12%, після чого середні й дрібні комерційні банки не можуть позичати гроші на європейському ринку; подорожчали грошові ресурси на українському ринку.
Як сказав Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центра "Форекс клуб", "Нацбанк настільки закручує гайки (підвищення резервів по кредитах, по притягнутим коштам), що банкам нічого не залишається, як не видавати кредити в гривні через дефіцит, що утворюється, гривні. Цей дефіцит гривні банки компенсують іноземними кредитами, зайнятими фінустановами за рубежем. Якщо банки будуть здавати долари на міжбанк, долар опуститься до 4,6 грн. за долар і нижче. Зараз головна тактична мета - це подолання інфляції, і фінансова політика в Україні будується в першу чергу виходячи з рішення цього завдання".
До кінця року "Форекс клуб" прогнозує підвищення ставок кредитів у доларах та євро на 1%, у гривні - на 2%. Великі банки поки мають можливість позичати гроші з відносно дешевих ресурсів Європи. Поки вони виживають тільки на обсягах. Однак підвищення ставки в цієї категорії банків - це справа часу: великі банки більш терплячі, однак навряд чи вони погодяться на втрату цих 1-2%. Якесь поліпшення, за прогнозами аналітиків, відбудеться наприкінці 2009 р. у вигляді стабілізації, а потім зниження процентних ставок.
На думку Івченко, високий рівень інфляції в сполученні із заходами щодо стерилізації грошової маси, прийнятими НБУ, і ростом вартості ресурсів на європейському ринку приводить до зниження обсягів видаваних кредитів і росту їхньої вартості. Дана тенденція буде спостерігатися до кінця цього року. Зниження вартості кредитів варто очікувати не раніше першого-другого кварталу наступного року.
Олексій Дєєв
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас