Які шанси знайти роботу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які шанси знайти роботу в Україні

1788
Станом на 1 червня 2008 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 592,1 тис. безробітних громадян. При цьому потреба підприємств у працівниках на заміщення вільних робочих місць становила 205,6 тис. чоловік. За даними Держкомстату України, навантаження на одне місце з початку року зменшилося: якщо в січні-лютому воно становило чотири людини на одну вакантну посаду, то на початок літа цей показник склав три людини/місце
Тенденції зберігаються
Статистика стверджує, що з початку року кількість безробітних українців істотно зменшилася - ще в січні таких нараховувалося 662,8 тис. чоловік. Проте основні тенденції українського безробіття зберігаються: число безробітних жінок (347,7 тис.) стабільно більше від числа чоловіків, які не працюють, (225,3 тис.), найбільший рівень безробіття за методологією МОП спостерігається серед молоді віком 15-24 років (12,5%), а показник безробіття серед сільського населення (296,6 тис.) вищий, ніж серед міського (276,4 тис.). У травні рівень працевлаштування склав 12% серед жінок і 17,6% - серед чоловіків.
Серед інших тенденцій, властивих українському ринку праці, Держкомстат називає збільшення рівня економічної активності населення, збільшення рівня зайнятості, зростання обсягів самостійної зайнятості, зниження рівня безробіття серед економічно активного населення, зменшення кількості економічно неактивних осіб, зневірених в пошуках роботи.
Про те, що українцям поступово вдалося адаптуватися до нових умов, говорять і психологи. Як розповіла віце-президент НПЦ "Діаналіз" Вікторія Єгорова, "людина звикає до всього, у тому числі і до умов життя, що погіршуються. Адаптація до нових умов відбувається все швидше, оскільки люди зрозуміли: щоб вижити з найменшими втратами для свого здоров'я, потрібно перебудувати мислення".
Допомогу з безробіття в травні одержали 418,3 тис. чоловік, середній розмір допомоги склав 414,45 грн./місяць. Негусто, звичайно, однак якщо згадати, що відповідно до Закону "Про Державний бюджет України на 2008 рік і внесення змін до деяких законодавчих актів України", мінімальна зарплата в Україні з 1 квітня становить 525 грн./місяць, а прожитковий мінімум - 605 грн./місяць, то цифри перестають вражати уяву своєю мізерністю.
Порівняємо з Європою
Як відзначив директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин, в Україні реєстрація безробіття не налагоджена належним чином, тому офіційний рівень безробіття в нашій країні відрізняється від реального і від того, який називає Міжнародна організація праці (МОП). Аналогічну інформацію повідомляє Держкомстат: "рівень безробіття населення працездатного віку за методологією МОП в 2 рази перевищує рівень зареєстрованого безробіття, розрахованого відносно економічно активного населення працездатного віку (для жінок - в 1,6 рази, чоловіків - в 2,9 рази, для міського населення - в 3,2 рази, сільського населення - в 1,1 рази більше).
За методологією МОП, рівень безробіття в Україні в 2007 році склав 6,4%. За даними, оприлюдненими на europa.eu.int станом на 1 квітня 2008-го, даний показник є середнім для країн Євросоюзу. Мінімальні показники безробіття зареєстровані в Нідерландах (3,2%), Данії (3,7%), на Кіпрі (3,9%), у Литві (4,3%), Австрії (4,4%), Ірландії (4,5%). Високий рівень безробіття характерний для Словаччини (11,1%), Польщі (9,6%), Німеччини (8,4%), Франції (8,3%), Іспанії (8,3%), Греції (8,3%). Показники на рівні України спостерігаються на Мальті та у Румунії.
Проблеми місцевого значення
Нагадаємо, що, за прогнозами експертів МОП, в 2008 році армія безробітних поповниться на 5 млн. чоловік. Такі песимістичні очікування були пов'язані з можливими світовими економічними потрясіннями, викликаними головним чином сум'яттям на кредитному ринку і зростанням цін на нафту.
Міжнародні експерти відзначають, що ситуація нинішнього року різко відрізняється від торішньої, коли стійке зростання глобального ВВП, що склало більше 5%, призвело до стабілізації глобальних ринків праці і додаткового створення 45 млн. нових робочих місць. "Цього року глобальна картина в сфері зайнятості відрізняється великими контрастами і невизначеністю. Незважаючи на те, що світове економічне зростання щорічно приводить до утворення мільйонів нових робочих місць, безробіття залишається неприйнятно високим і може досягти цього року небувалого рівня. Більше того, хоча роботу зараз має більше людей, ніж будь-коли раніше, це не означає, що всі вони мають гідні умови праці. Дуже багато з людей, навіть якщо вони і не безробітні, продовжують залишатися в числі "працюючих бідних", незахищених і позбавлених надії", - пише un.by/ru з посиланням на заяву генерального директора МОП Хуана Сомавія.
Примітно, що для українського ринку праці характерні зовсім інші проблеми. Експерти відзначають, що в Україні існує не стільки проблема безробіття, скільки проблема дефіциту кваліфікованих робітників. На кінець 2007 року "найбільша потреба підприємств була у кваліфікованих працівниках з інструментом (28,7% вакансій), працівниках з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного (18,7%)", - повідомляє Держкомстат.
В цілому експерти відзначають, що середнє навантаження три людини на одне робоче місце те саме, що середня температура в лікарні і не надто об'єктивно відображає реальну картину. За статистикою, у загальній кількості вільних робочих місць кожне четверте було в переробній промисловості, восьме - у торгівлі і ремонті автомобілів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, десяте - у будівництві або державному управлінні. І наявність такої структурної диспропорції значно обмежує можливості працевлаштування.
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас