Фальшиві документи в Україні не проблема: "липовий" паспорт за 900 євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальшиві документи в Україні не проблема: "липовий" паспорт за 900 євро

Кримінал
7200
Обсяг ринку підроблених документів в Україні становить 50 мільйонів гривень на рік, і ця цифра постійно збільшується.
У Києві без проблем можна всього за тиждень оформити "липовий" диплом або паспорт (за 900 євро), свідоцтво про народження або смерть (за 500 доларів), права водія (650 доларів).
Розслідуючи проблему підроблених документів, "Газета "24" з'ясувала: ця сфера послуг настільки розвинена, що фіктивні документи вам можуть доставити прямо додому. Ще кілька років тому головним джерелом придбання підробок були підземні переходи і станції метро, де вишиковувалися продавці з картонками "Дипломи" або "Паспорта".
А зараз за запитом пошукової системи "Яндекс" "Купити документи Київ" вивалюється більше 500 оголошень.
- Документи підробляють не тільки бандити, але й даішники
Правда, таксисти стверджують, що в столиці працюють не тільки віртуальні магазини документів, але й реальні. Наприклад, на ринку "Петрівка" є хлопець, з яким можна домовитися. А Ігор, що за 500 доларів поставить вам у паспорті штамп про реєстрацію, стверджує, що будь-який документ можна купити біля залізничного вокзалу, пише кореспондент "24".
Але з підробками можуть виникнути проблеми, попереджає юрист Едуард Багіров. Наприклад, зі шкільним атестатом. Як розповіли виданню в приймальній комісії Києво-Могилянської академії, при прийомі документів їхню справжність не перевіряють - занадто багато абітурієнтів. Але після оголошення результатів вступних іспитів папери нових студентів звіряють із базою даних Міносвіти.
І якщо виявиться "липа", інформацію про це передадуть у прокуратуру, а ошуканця виключать із вузу. Подібним чином діятимуть також у КНУ ім. Тараса Шевченка та у КПІ.
Проблеми з фальшивим закордонним паспортом можуть бути ще більшими. "Адже ви одержуєте лише дуже схожу на оригінал книжечку, не внесену в жодну базу даних. На будь-якому кордоні відразу зміркують, що до чого. У кращому разі прийдеться заплатити штраф 850 грн, а в гіршому - сісти на два роки у в'язницю", - говорить Багіров.
Так, недавно нігерійський захисник Харрісон Омоко, що починав український етап кар'єри в "Динамо", а останнім часом виступав за "Таврію", потрапив за ґрати в ОАЕ. Експертиза показала, що документи, з якими Омоко в'їхав у країну, фальшиві.
Багіров відзначає, що винахідливості тих, кого ловлять із підробками, немає меж. Як приклад він наводить випадок, коли киянин пред'явив паспорт громадянина Росії. Співробітники правоохоронних органів і без експертизи зрозуміли, що документ фальшивий. Але хлопець не розгубився: сказав, що дуже любить Росію, а тому ходить із таким от сувеніром. Його ж паспорт нібито недавно украли. Міліціонерам нічого не залишалося, як дати хитрунові спокій.
Виробників покарати теж не просто. Діє схема, за якою українські документи виробляють у Росії, і навпаки. Таким чином, злочинці майже невразливі: вони можуть завжди заявити, що фальшивки, які виготовляються, - просто сувенірна продукція.
Та й покарання за підробку документів не дуже жорстоке. Відповідно до статті 358 українського Кримінального кодексу, за підробку документів загрожує штраф до 70 неоподатковуваних податком мінімумів, арешт на термін до 6 місяців або обмеження свободи до трьох років. Повторне скоєння злочину може закінчитися п'ятирічним позбавленням волі.
Документи підробляють не тільки бандити, але й даішники
У ЦВЗ МВС не знають, скільки останнім часом було затримано виготовлювачів фальшивок - такої статистики немає. Однак таких "підприємців" все-таки ловлять.
Так, у квітні цього року співробітники спецпідрозділу УБОЗ викрили в Києві найбільше організоване злочинне угруповання, що займалося підробкою документів протягом, як мінімум, п'яти років. Друкарня розташовувалася в одному із приватних будинків столиці.
Під час обшуку убозівці вилучили безліч підроблених дипломів про вищу освіту, як старого зразка, так і нові, пластикові, з логотипами більшості українських вищих навчальних закладів. Крім того, були знайдені підроблені водійські посвідчення, техпаспорти на автомобілі та одне підроблене посвідчення працівника органів внутрішніх справ України.
На жаль, у Києві підробкою документів іноді займаються не тільки закоренілі злочинці, але й самі працівники правоохоронних органів.
Навесні 2008 року столична прокуратура направила в суд кримінальну справу відносно двох колишніх працівників ДАІ, які, зловживаючи своїм службовим становищем, підробили техпаспорти на "автомобілі-двійники".
Один із правоохоронців під час передачі замовникові підробленого техпаспорта на автомобіль "Тоyota Cаmry" був затриманий працівниками СБУ. Дана послуга коштувала замовникові 1800 доларів. Установлено, що затриманому допомагав інший працівник ДАІ, що безпосередньо надав підроблений документ і номерні знаки на транспортний засіб.
Крім того, під час розслідування кримінальної справи з'ясувалося, що один з обвинувачуваних неодноразово підробляв технічні паспорти на автомобілі.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас