Куди прилаштувати вільні гроші? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди прилаштувати вільні гроші?

Валюта
5204
Нетрадиційні вкладення, які можуть принести істотну вигоду. Золото, депозити, ПІФи, нерухомість - от ті стандартні фінансові інструменти, які доступні українським громадянам. Але прибуток по більшості з них лише покриває інфляцію, а вкладники багатьох інвестфондів не змогли покрити природний ріст цін.
В умовах економічної кризи навіть нерухомість не користується попитом, адже покупцям обмежили доступ до кредитів, а придбати метри за наявні гроші можуть одиниці. Що ж робити, якщо у вас скопилася велика сума, яку треба куди-небудь прилаштувати?
Нерухомість за рубежем
На сьогодні найперспективнішим виглядає ринок єгипетської й турецької нерухомості. Хоча остання вже досить сильно подорожчала. Однак, зробивши покупку, можна не тільки приїжджати туди на відпочинок, але й здавати її в оренду.
Якщо в Європі, наприклад в Іспанії, ціни на нерухомість падають, то в Єгипті вони все ще ростуть і, як стверджують аналітики, продовжать ріст у найближчі роки. Приміром, зараз ще можна знайти в Хургаді споруджуваний об'єкт, де ціна на початковому етапі становить від 350 доларів за 1 кв. м.
Правда, більшість об'єктів, що виставляють на продаж, стартують із оцінки 650 доларів. Якщо на початковому етапі будівництва повністю викупити квартиру площею 50 кв. м, то вона обійдеться в 32,5 тисячі доларів. Перепродати ж її через рік-півтора можна буде вже в півтора-два рази дорожче.
Можна залишити цю квартиру й собі. Якщо у вас є бажання й можливість проводити по декілька місяців на березі моря, то це обійдеться набагато дешевше, ніж якщо купувати тури в готелі. Нерухомість можна здавати в оренду.
Так, в турецькій Анталії за квартиру ціною близько 80 тисяч доларів керуюча компанія зобов'язується перераховувати власникові 7500 доларів щорічно. Не багато, але нерухомість адже теж дорожчає. До речі, не забувайте, що біля половини цієї суми ви витратите на комунальні послуги й податки. Якщо ви маєте намір зайнятися покупкою й продажем, то не забудьте про податки. У Єгипті це 5% від суми продажу.
З мінусів цього виду інвестицій слід зазначити, що часті поїздки в деякі країни сполучені з пошуками чартерних рейсів, які в сезон бувають забиті.
Перетворюємо квартиру в офіс
Якщо у вас є квадратні метри, які ви здаєте в оренду, то має сенс перемінити статус вашої квартири. Перевівши її з житлового фонду в нежилий, можна непогано заробити. За ствердженнями ріелторів, орендні ставки на офісні метри ростуть не менш чим на 30% у рік - це у два рази більше, ніж ставки на оренду квартир.
Та й вартість оренди офісного приміщення набагато вище, ніж житлового. Приміром, однокімнатна квартира площею 50 кв. м у гарному районі столиці здається за 600 - 700 доларів на місяць. Така ж квартира під офіс здається по 30 - 50 доларів за квадратний метр, тобто її власник заробить від 1500 до 2500 доларів.
Правда, витрати часу й коштів на зміну цільового призначення нерухомості будуть немаленькими. Для цього потрібно одержати відповідний дозвіл в органах місцевого самоврядування на переведення квартири в нежилий фонд із облаштованістю окремого входу й переплануванням.
Потім виконати всі ремонтно-будівельні роботи й здати об'єкт в експлуатацію. За підрахунками експертів, тільки на одержання дозволів і підготовку проектної документації в Києві необхідно витратити $10-15 тис. Плюс витрати на ремонт.
А для того щоб одержати заповітний дозвіл на окремий вхід, доведеться зібрати підписи всіх жителів будинку, що теж може коштувати чималих грошей. Загалом, якщо вкласти близько 50 тисяч доларів, можна збільшити вартість своєї нерухомості вдвічі. Виходить, що економічний ефект прямо залежить від площі.
Зароби на бензині
Ще одним цікавим методом вкладення коштів може стати покупка бензину. Наприклад, глава російського «Газпрому» прогнозує, що ціни на нафту виростуть до 250 доларів за барель. Якщо зараз барель коштує близько 125 доларів, а в нас літр бензину - 6,5 гривні, то при рості цін на чорне золото вдвічі й пальне подорожчає до 13 гривень. Непогано було б запастися паливом взапас.
Ми не пропонуємо купувати кілька бочок і заправлятися в гаражі. Зараз деякі компанії пропонують купити спеціальну картку, на якій зберігається інформація про вид і кількість купленого вами палива.
Тобто якщо сьогодні придбати кілька тисяч літрів, то в майбутньому потрібно тільки приїжджати на заправку й віддавати операторові картку, з якої буде зніматися необхідна кількість літрів. Найприємніше, що, на відміну від талонів, картка не має обмеження за терміном дії.
ТОП-5 найпривабливіших країн з погляду інвестицій у нерухомість:
ОАЕ (емірат Дубай)
Бразилія
Єгипет
США (західна частина штату Нью-Йорк і Флорида)
Туреччина
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас