Компанії заганяють на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії заганяють на біржі

Фондовий ринок
473
ДКЦПФР дозволила компаніям, які розміщають облігації через біржі, одержувати автоматичну реєстрацію емісії цінних паперів, тоді як традиційні випуски будуть мати потребу в схваленні регулятора. Скорочення терміну реєстрації публічних емісій зможе в три рази активізувати торгівлю на вторинному ринку, впевнені в комісії. Але за розміщення на біржі емітенту необхідно буде заплатити 0,01-0,1% від суми розміщення.
Директор департаменту корпоративних відносин Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Олексій Петрашко повідомив, що комісія передала на реєстрацію в Міністерство юстиції рішення №505 від 21 травня "Зміни та доповнення до положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств і їх обороту".
Відповідно до документа, підсумки публічного розміщення корпоративних облігацій, проведеного на організаторі торгів, будуть реєструватися автоматично протягом п'яти днів. ДКЦПФР не зможе відмовити емітенту в реєстрації такої емісії. "Це дуже зручно для ринку і андеррайтера, тому що цінні папери практично відразу ж попадають на вторинний ринок. Це прискорить і впорядкує процедуру розміщення",- впевнений Петрашко.
Відкрите розміщення облігацій, проведене поза біржовим ринком, буде реєструватися, як і раніше, 15 днів, а комісія зможе відмовити в його реєстрації. Відзначимо, що в проекті документа планувалося також полегшити реєстрацію публічного розміщення акцій, але ДКЦПФР вирішила розробити для акцій окремий механізм.
За даними ДКЦПФР, в I кварталі 2008 року було зареєстровано 150 випусків облігацій підприємств на загальну суму 5,02 млрд грн (зростання на 1,15 млрд грн). Найбільші випуски здійснили "Донецьксталь-металлургійний завод" - 600 млн грн, Укрсоцбанк - 500 млн грн. Обсяг торгів корпоративним облігаціями на ПФТС склав 4,96 млрд грн.
Але, щоб провести відкрите розміщення облігацій, біржа повинна відповідати низці вимог: зокрема, забезпечувати розрахунки за договорами за принципом "поставка проти платежу" (DVP) і мати оригінали угод - у паперовому або електронному вигляді,- укладених при розміщенні. "Зараз комісія змушена перевіряти платежі з облігацій з боку кожного першого покупця. У випадку якщо розміщення облігацій буде проходити на організаторі торгів, перевіряти платежі нема рації. Перевірка буде проходити лише в рамках бірж на відповідність їх торговельним правилам",- розповів чиновник.
Збереження процедури реєстрації для випусків облігацій поза біржовим ринком викликано існуванням низки зловживань: договори укладаються раніше дозволеного термну або кошти від продажу приходять у неповному обсязі.
Головна перевага нової технології - прискорення продажу облігацій. "Це спростить процедуру реєстрації, що, на жаль, дуже забюрократизована, і терміни становлять три-п'ять місяців",- відзначив радник глави правління Укргазбанку Олександр Охрименко. Але поки можливість проведення відкритих розміщень навряд чи буде користуватися активним попитом серед українських емітентів через зростання вартості оферти облігацій через біржу, упевнений начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерик Найман.
"Необхідність у додаткових витратах, що виникне при первинному розміщенні на біржі, буде обтяжувати емітента",- впевнений Найман.
Глава біржової ради фондової біржі "Перспектива" Сергій Антонов сказав, що на біржі емітент у середньому платить при розміщенні від 0,01% до 0,1% суми номінального обсягу випуску, андеррайтер стягує комісію з емітента ще до 1%. "Але розміщення на біржі знімає конфлікт між андеррайтером і емітентом. Андеррайтер одночасно діє і у своїх інтересах - хоче купити собі облігації подешевше, і в інтересах клієнта, коли хоче продати подороже,- говорить Антонов.- Від цього може постраждати емітент. А на публічному ринку всім все видно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас