У вас ідея для інвестицій? Подзвоніть! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вас ідея для інвестицій? Подзвоніть!

897
Який він, Уоррен Баффетт? Людина, яка може домогтися всього, чого захоче? Якщо одним словом, то - чудовий. Він випромінює фантастичну харизму і увесь час жартує. Він відповідає на всі питання, включаючи дуже особисті. На питання, як йому можна подзвонити із пропозицією про торгівлю, відразу дає номер телефону. Дзвонимо йому через кілька днів і чуємо відповідь: "Асистент Уоррена Баффетта. Чим можу допомогти?"
Його майно оцінюється в $62 млрд. За даними Forbes, більше грошей немає ні в кого у світі. У травні легенда інвесторів Уоррен Баффетт відвідав Європу в пошуку фірм, у які можна вкласти гроші. Щотижневику Ekonom, єдиному зі ЗМІ Центральної Європи, випала можливість протягом години поговорити з мільярдером. Це відбулося у Швейцарії під час відвідування Баффеттом однієї з найкращих менеджерських шкіл світу - IMD у Лозанні. Отже, найбагатша людина світу і гуру всіх інвесторів Уоррен Баффетт в ексклюзивному інтерв'ю.
Ви все ще дружите з Біллом Гейтсом? Йому не заважає, що сьогодні у вас більше грошей, ніж у нього?
Між нами нічого не змінилося. Ми як і раніше дружимо і разом вечеряємо.
Що ви відчуваєте, будучи найбагатшою людиною у світі?
Нічого. Навіть мої діти не дають мені це відчути.
Раз вже мова зайшла про дітей, хочу поставити запитання: більшість ваших вкладень - у сімейні підприємства. Однією з останніх була ізраїльська фірма Iscar, яка виробляє токарські інструменти. Чому ви вирішили її купити?
Це був правильний бізнес із правильними людьми, правильною ціною і у правильний час. Про цю фірму я до того ніколи нічого не чув. Познайомився з нею, коли одержав листа від Ейтана Вертхаймера, її власника.
Лист обіцяв гарний бізнес і був написаний компетентною людиною. Це відчувалося за змістом, що разюче відрізнявся від сотень інших листів, які я регулярно одержую. Тому я відразу зв'язався з автором, і коли зустрівся з ним, то все, що я припускав, підтвердилося. І я сказав собі - це той хлопець, з яким я б хотів робити бізнес. Так я вирішую питання.
Чим ви керуєтеся, вкладаючи гроші? Як страхуєтеся при покупці сімейного підприємства?
Коли ви купуєте цінні папери, ви можете змінити свою думку і продати їх, якщо вважаєте, що помилилися. Коли ви купуєте фірму, важливо зберегти бізнес. Страховка не входить у ціну, що ми платимо. Вона знаходиться в тому, що ви практично впевнені, що купуєте конкурентноздатну, гарну фірму, у якій люди працюють із наснагою. В тому, що надалі ми будемо робити все так само, як це було заведено в сімейному підприємстві вже багато років. Ступінь нашого ризику визначають більше якісні, чим кількісні показники, якщо вас це цікавить. Коли ви розширюєте бізнес, це робиться для того, щоб його втримати й зробити ще краще, щоб це був бізнес, який ви будете любити й через двадцять років, щоб у вас були гарні відносини з керуючими менеджерами.
Яка різниця між сімейними фірмами в США та Європейському Союзі?
Досить велика. Більше половини куплених мною фірм - сімейні підприємства. Родини були різні. Разів зо два ми потрапляли в ситуацію, коли погляди батьків не збігалися з тим, що хотіли їхні діти. Оскільки вони не хотіли між собою сваритися, то надавали рішення проблеми мені. І я знаходив таке рішення, до якого вони прийти не могли, хоча були готові навіть розбити родину. Але я завжди прагнув до того, щоб зберегти її. За сто років настане такий час, коли сімейні холдинги або розділяться, або всередині родини буде рости ненависть.
Чому ви так думаєте?
Пам'ятаю, як мені подзвонили з однієї численної підприємницької родини, де панувала взаємна ненависть. Говорила молода жінка: "Пан Баффетт, наша родина розкололася, і ми думаємо, що ви єдина людина, яка здатна змінити ситуацію". Особливо погані відносини були між нею та її братом. Я вислухав і запитав: "Скажіть мені одне: ви хочете виграти або втратити брата?" Хвилину панувала тиша. Потім вона сказала: "Нехай брат загине". Вона не хотіла виграти, але бажала, щоб брат її страждав. І я відмовився, тому що не знаю, як вийти із ситуації, коли люди хочуть, щоб інші страждали.
Що ж із цим робити?
У таких справах дуже важко знайти гарне рішення. Можна спробувати взятися за таку справу й спробувати здолати проблему. Але я цим не займаюся. Набагато краще, якщо родина працює згуртовано. У нас, наприклад, є склад меблів, який нам продала одна жінка. Але два її онуки там працюють дотепер, хоча з моменту продажу пройшло вже двадцять років. Вони як би прикуті до цього. Час від часу я до них приїжджаю у відпустку. Працездатність братів набагато вище, коли вони разом, чим якби вони працювали окремо. Із сімейними підприємствами ви зможете зробити дуже гарний бізнес, хоча не виключено, що одного чудового дня все це може закінчитися.
Ви саме в діловій поїздці по Європі. Знайшли що-небудь цікаве? Уклали яку-небудь угоду?
Під час поїздки я не укладаю ніяких угод. Я щасливий, якщо можу щось купити один-два рази на рік. Ми не купуємо, коли ми готові купити, ми купуємо, коли інші готові продати. Ви задоволені, коли у вас гарна приватна фірма. Коли у вас гарне підприємство, і воно оцінюється, скажемо, у мільярди доларів. У наступному році воно принесе вам ще один мільярд. І у вас немає наміру його продавати. Але якщо у вас є причина розстатися з ним, ви можете мені подзвонити.
Протягом чотирьох днів ви відвідали чотири європейські країни - Німеччину, Швейцарію, Італію та Іспанію. Вам не дзвонили міністри фінансів цих країн - чи не хочете ви й до них заглянути?
Відповідь буде - ні. У мене не було такого дзвінка. Але часто мені дзвонять із країн, які я ніколи не відвідував. Я був би радий, якби знайшов бізнес у будь-якій європейській країні. Але це повинна бути країна, в якій я почуваю себе добре. Не бачу ніяких причин викреслювати зі свого щоденника якусь європейську країну.
Довгий час ви інвестували в американські корпорації. Зараз ви оцінюєте можливості в Європі. Вас вже не задовольняють американські фірми?
Не можу сказати, що я не вдоволений американськими корпораціями. Я впевнений, що ми будемо їх купувати завтра й у наступні роки. Нас, певна річ, краще знають у США. Там у світі бізнесу ми працюємо вже довгий час й у Європу виїжджаємо нечасто. В Америці свої підприємства нам вже продали багато з людей, і власники фірм згадують нас частіше, ніж тут, у Європі. Але мені подобаються бізнесмени - як там, так і тут, у Старому Світі.
Чи є у вас спеціальні критерії оцінки бізнесу в Європі?
І тут можна робити гарний бізнес. Критерії ті ж. У мене немає стовпчика "А" для США й стовпчика "В" для всього іншого світу.
Ви збираєтеся інвестувати в Центральну й Східну Європу? Зараз пивний завод Anheuser Bush, акціонером якого ви є, судиться із чеським Budvar. Budvar готовий до продажу. Хочете його купити?
Як я вже сказав, ми ні одну країну не виключаємо з області наших інтересів, але існують держави, до яких ми ставимося насторожено через недостатньо розвинуту законодавчу базу. Але з більшістю країн можна працювати. Це стосується Центральної й Східної Європи. Зрозуміло, що у великих країнах більше ймовірність знайти шанс для розвитку нашого бізнесу.
И що, цікавить вас Budvar?
Якщо ви знайдете будь-яку фірму із прибутком $75 млн. до сплати податків, що займається зрозумілим мені бізнесом, то одержите свою винагороду.
Поговоримо про Швейцарію, країну, яка славиться виробництвом товарів класу "люкс". Наприклад, знаменитими годинниками. Ви б купили таке підприємство?
Наші дочірні підприємства Ben Bridge - найбільший продавець годин марки Rolex в Америці. Зараз у нас 90 магазинів. Марка Rolex приносить нам значну частину обороту. Коли я кілька років тому купив філію Ben Bridge, я одержав від них годинник, який зараз ношу. В Rolex знають мій номер телефону, але поки не подзвонили.
І який ваш номер? Куди вам можна подзвонити?
402 346 ХХХХ (цей номер є в редакції Ekonom). До мене дуже просто додзвонитися - хочете вірте, хочете ні. Я переглядаю всі е-мейли, які одержую, і знімаю трубку при кожному дзвінку. А дзвонять мені дуже часто. Якщо мене шукає хтось із чимсь цікавим, із серйозною ідеєю, що відповідає нашим критеріям, у нього потім немає проблем потрапити до мене. Можете також надіслати мені факс. Я купив біля шести фірм, про які б ніколи не довідався, якби мені не надіслали факс. Приходять і листи. А телефонні дзвінки йдуть безупинно.
У які галузі ви вкладаєте свої гроші?
Ми не дивимося на специфіку галузі, ми оцінюємо бізнес, у якому розбираємося. Я хочу сказати, що вірю у свою здатність передбачати, що буде із себе представляти той або інший бізнес через п'ять, десять або двадцять років. Це не означає, що я не розумію, наприклад, програмний продукт, просто я не знаю, як він буде розвиватися. Я не знав, що Google покаже такий ріст. Я шукаю бізнес, який мені повністю зрозумілий. Nestle, наприклад, хоча я його й не збираюся купувати. Кожний може передбачати, як буде розвиватися його бізнес за п'ять або десять років, я не виключаю, що нам буде цікаво, наприклад, виробництво сталі або офісного встаткування. Такий бізнес мені зрозумілий. Я розумію його економіку, систему дистрибуції, продуктивність і конкурентноздатність.
У минулому ви були дуже скептично настроєні стосовно девальвації американського долара. І до того, як із цим справлялася адміністрація. Ваша європейська поїздка - це прагнення до диверсифікованості й відходу від долара?
Насправді це не є вирішальним чинником, хоча й не означає, що мене не дратує курс долара. Наприклад, 80% прибутку ізраїльської компанії Iscar, власниками якої ми є, ми одержуємо із усього світу. І для нас був дуже прибутковим ріст інших валют стосовно долара. Але я тут не із цієї причини. Якби за євро треба було платити 1,8 долара, я б однаково сюди приїхав. Я задоволений, якщо заробляю гроші в євро. Нема різниці, американські це компанії або компанії, які мають центральний офіс де-небудь в іншому місці. Я зовсім не почуваю себе нещасним, якщо повинен купувати євро або швейцарські франки й заробляти в євро або швейцарських франках.
Я не маю на увазі щоденна зміна курсу валюти, але якщо ви настільки довіряєте євровалюті...
Ні, я говорив про тривалий тимчасовий період. Мене не турбує, що європейські валюти ростуть стосовно долара. Я думаю, що у зв'язку з нашою політикою долар буде й далі слабшати стосовно інших валют. І поки ми не змінимо свою економічну політику, наша валюта буде слабкою ще як мінімум десять років.
Вам подобається гарний бізнес. Як ви дивитеся на сучасну фінансову кризу й на те, що відбувається з банками?
Думаю, що на чолі кожного банку або фінансового інституту повинен стояти кризовий менеджер. Ви не можете створити якийсь комітет з ризикам, який би збирався раз у тиждень і пропонував вам свій висновок по понеділках в обід. Ви не повинні займатися бізнесом у великому фінансовому інституті або приймати гроші від інших людей, якщо самі не візьмете на себе відповідальність за ризик.
Якщо ви не здатні прийняти цю відповідальність, не беріть на себе й зобов'язання бути головою правління.
Ви б купили банк?
Я б радий купити який-небудь банк, але хотів би знати, які банкіри там працюють.
У світі проблема з недостачею енергії. Вас цікавить яке-небудь енергетичне підприємство?
Звичайно, ми розуміємо й купуємо підприємства, які мають відношення до енергетики. Зрозуміло, це не сімейні фірми. Наприклад, у США ми купили два підземних газопроводи. Ми купуємо також акції енергетичних компаній, тому що вважаємо це гарним бізнесом.
Зараз дуже критикують суверенні фонди. Ви вважаєте цю критику справедливою?
Я з цим питанням небагато ознайомився. Серед цих фондів не багато тих, які можуть вкласти 500 мільйонів доларів. Звичайно це мінімальна сума інвестицій фонду Berkshire Hathway. США самі допомагають збагатитися чужим державним фондам, точніше виражаючись, допомагають їхньому створенню. Для фінансування нашого платіжного дефіциту й дефіциту державних фінансів щодня потрібно майже два мільярди доларів. Ми їх одержуємо, продаючи китайцям та іншим наші цінні папери, в основному урядові облігації. А де вони взяли ці гроші? З торгівлі з нами.
Ми одержуємо від них взуття, текстиль, меблі, вони від нас - ці маленькі папірці. Китайці згодом накупили $1,5 трлн. валютних резервів. Так що це звичайна торгівля. Суверенні фонди будуть існувати доти, поки ми будемо годувати залишок світу своїми доларами. Китайці не хочуть ховати ці гроші в матраци. Вони хочуть, щоб вони працювали. Хочуть інвестувати. Так навіщо ми їх за це лаємо?
Кілька особистих питань. Що робить Уоррен Баффет як філантроп? Допомагає людям, скажемо, у Китаї або Бірмі?
Я маю безпосереднє відношення до п'яти фондів підтримки. Їхня діяльність дуже розвинена. Більше ви можете довідатися на моїй веб-сторінці. Основна частина грошей іде у фонд Bill & Melinda Gates, що займається в основному глобальним суспільством. Один з підрозділів цього фонду займається також природними катастрофами.
Припустимо, що у вас є компанія, яка інвестує в не зовсім чистий бізнес. Це можна компенсувати добродійною діяльністю?
Ми є власниками акцій компаній, яким я не говорю на сто відсотків, що потрібно робити. Мої діти також не завжди згодні з тим, що я роблю. І хоча я власник акцій компаній АВ і ХZ, які займаються чимсь, що мені не подобається, ми за цю компанію не відповідаємо. Що стосується добродійності, то я вимагаю від всіх наших 77 дочірніх підприємств постійно підтримувати цю діяльність. Для цього я перераховую гроші в їхні фонди. Але безпосередньо мене це не стосується.
Я тільки говорю: "Робіть те, що треба в області філантропії". На рівні холдингу Berkshire Hathaway я не хочу роздавати гроші акціонерів на благодійні цілі. Це повинне бути їхнє рішення. Що стосується мене, то вся моя частка з Berkshire Hathaway іде на благодійні потреби.
Одне із найважчих справ, які вас очікують, - це знайти когось, хто буде вашим спадкоємцем. Є у вашій компанії особистості, які могли б продовжити вашу справу?
Так. Я вибрав мінімум трьох. Ми їх перевіряємо, і керівництво точно знає, кого повинне одноголосно вибирати й що робити, якщо із мною завтра щось трапиться. Мій спадкоємець буде в деякому відношенні краще мене. Але це трапиться не так швидко.
Ви дуже успішна людина. Що для вас позначає успіх?
Успіх - коли вас люблять люди. Знаєте, у нас в Омасі є одна стара полька, яка пережила холокост. Вона вижила тому, що люди її ховали, годували, піклувалися, захищали, ризикували своїм життям. Вони робили це тому, що її любили. Коли люди вас люблять, це найбільший успіх вашого життя.
Ви можете у світі абсолютно все, що захочете. Дозвольте одне дуже особисте питання: ви - щасливі?
Звичайно, я щасливий. Чому б мені не бути щасливим? Я щасливий, я щасливий, я щасливий. (Уоррен Баффет сміється).
Алеж Блума, Милан Сиручек, Ірина Государська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас