Туристичні поїздки переведуть на готівку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туристичні поїздки переведуть на готівку

554
Після збільшення допустимої суми вивезення готівки за кордон туристам більше не доведеться переплачувати за обслуговування пластику на курортах.
Розпал відпускного сезону банкіри ознаменували антирекламою карткових продуктів. Вони більше не заманюють туристів лояльними умовами випуску кредиток. Цього літа фінансисти нарощують побори зі своїх клієнтів, причому не гребують нічим - у хід іде і підвищення цін на карткові кредити, і підвищення комісій за конвертацію. Так що тепер курортників оббирають, не тільки переводячи гривневі рахунки в долар по 5,2 грн./$, але й списуючи за це додаткові 1,5% суми. Втім, незабаром у громадян з'явиться гідна альтернатива грабіжницьким карткам: з 27 липня Нацбанк із $3 тис. до 10 тис. євро підвищує максимальну суму вивезення готівки за кордон без декларації. І гостра потреба в пластику відпаде.
Недоступні кредитки
Весняне загострення ресурсного дефіциту відбило у фінустанов бажання ставити цього літа рекорди з випуску кредитних карток. Якщо в минулому сезоні питома вага такого пластику в загальній емісії досягала 45-50%, то в червні-серпні цього року фінансисти декларують більш скромні плани - вийти на 30%. Зі збільшенням продажів кредиток борються, звужуючи коло потенційних власників.
"Багато банків практикують більш жорсткий підхід до позичальників і вносять корективи в скорингові програми, які визначають можливість видачі кредитної картки", - розповів директор департаменту платіжних карток банку "Фінанси та Кредит" Володимир Лосєв. Серед причин, через які українцеві зараз може бути відмовлено у випуску нового кредитного пластику, - одержання зарплати "у конвертах", недостатній рівень доходів, а іноді навіть наявність виплат по інших позиках. У результаті, якщо раніше, за оцінками експертів, вони задовольняли близько 70 зі 100 запитів про одержання кредитки, то зараз лише 40-50.
В міру підвищення вимог до позичальників з початку червня фінустанови стали піднімати ціни на карткові кредити - на 0,5-1,5% річних. Це вже друге подорожчання за останні місяці: у квітні ставки підскочили на 1,5-2% річних. Зараз середня вартість пластикових позик перебуває в коридорі 28-32% річних.
"Багато банків збільшили ставки по кредитах готівкою, а цей продукт вважається дуже близьким до кредитних карток, так що подорожчали і вони", - відзначив начальник департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку Антон Шаперенков. Вкрай рідкісними в червні були випадки перегляду базових тарифів. Правда, фахівці пояснюють це не стільки лояльністю фінансистів, скільки квітневим зростанням цін: тоді середня вартість випуску VISA Classic підвищилася зі 100 грн. до 125-150 грн., а розмір комісійних за обслуговування кредитки - з 1-2 до 2-3% річних.
Подвійний підйом
Неприємний сюрприз у розпал відпускного сезону банкіри зробили і мандрівникам, які зібралися в закордонні тури. "Відразу декілька фінустанов підняли комісію за конвертацію на 0,25-0,3%", - повідомили в одному з системних банків. Дотепер розмір таких комісійних коливався в коридорі 0,75-1,5% суми. Нагадаємо, що вони застосовуються до українців, якщо під час закордонних поїздок ті бажають скористатися, скажімо, гривневим картковим рахунком для платежу (або одержання готівки) в іншій грошовій одиниці.
Масового поширення конвертаційна комісія набула лише протягом останнього року. До цього фінансисти заробляли переважно на так званому спеціальному курсі, за яким проводилося перерахування однієї валюти в іншу. Він містив у собі всі банківські видатки та валютні ризики. Зараз вони двічі знімають вершки із закордонних транзакцій наших співвітчизників, продовжуючи конвертацію за міфічним курсом (у червні він досягав 5,2 грн./$ по гривневому пластику), що найчастіше не вивішується навіть на їхніх сайтах, і одночасно стягують горезвісну комісію.
Ще одна стаття витрат для українських мандрівників у розпал відпускного сезону - комісія за зняття готівки в банкоматах. Вона, за словами фінансистів, з початку червня піднялася на 2-3% суми практично у всіх розкручених курортах (у Туреччині, Болгарії, Іспанії, Греції та ін.).
"Сьогодні така комісія може досягати вже 3-5% суми, що знімається", - розповів начальник управління платіжних карток банку "Хрещатик" Сергій Головань. Експерти допускають подальше підвищення комісій на обслуговування міжнародного пластику, а також чергове подорожчання карткових кредитів - воно може відбутися на початку серпня. З недавніх пір у випадку погіршення умов банкіри все частіше влаштовують сюрпризи своїм клієнтам, і ті дізнаються про нові тарифи і ставки лише потім. Таку можливість вони собі забезпечили кілька років тому, коли розміри комісійних вивели з договору, що підписують із клієнтом. Їх указують у додатку до нього, і про їхні зміни повідомляють у банкоматних чеках і виписках по рахунку. Роблячи прогнози щодо подальшого подорожчання карток, фінансисти намагаються максимально облагородити свої мотиви, говорячи не про бажання банків збільшити прибутковість цього сегмента, а про безпеку пластикових операцій. "Можна сказати, що сьогодні наших клієнтів більше турбують не п'ять-десять доларів комісії при знятті готівки або конвертації, а шахрайські операції", - відзначив пан Лосєв.
Без права на компенсацію
Втім, безпека карткових операцій, за підвищення якої невпинно борються банкіри, як правило, виливається лише в спроби фінустанови максимально убезпечити себе. Із цієї причини банки продовжують залишати туристів без грошей, несподівано блокуючи їм доступ до карткових рахунків. "Найчастіше блокуються картки, які до цього використовувалися тільки в Україні і несподівано "світяться" в країнах, де поширене шахрайство. Банки просто перестраховуються", - визнав пан Шаперенков. Для запобігання таких казусів минулого літа фінансисти наполягали на тому, щоб власник перед поїздкою писав заяву і вказував країну паломництва, у нинішньому році вони пішли ще далі.
"Сьогодні в кожного банку-емітента є чорний список держав, у яких використання карток цієї фінустанови заблоковане", - розповів Володимир Лосєв. У такі списки зазвичай входять країни Азії, Африки та Латинської Америки, недавно до них приєдналися Росія і Польща, де останнім часом фахівці фіксували велику кількість шахрайських атак на карткові рахунки українців. Щоб пластик працював у цих державах, клієнтові необхідно приїхати в банк і написати відповідну заяву. Правда, експерти радять перед її офіційною подачею уважно вивчити бланк, який він підписує, оскільки нерідко фінустанова у випадку використання пластику в країні із чорного списку знімає із себе відповідальність за операції в ній. У випадку крадіжки грошей з рахунку під час подорожі клієнт може не розраховувати на будь-які компенсації від банку після повернення.
Гарантовано залишитися без відшкодування фінансових втрат від дій шахраїв з недавніх пір можна і ще в одному випадку - при використанні за кордоном підозрілих пристроїв.
"Наприклад, у Туреччині існує таке явище, як фіктивні (підроблені) банкомати, які не проводять справжні банківські операції, а лише збирають інформацію про картки, включаючи їхні ПІН-коди", - повідомив Сергій Головань. Як тільки в такий апарат потрапляє пластик, він зчитує потрібну для виготовлення підробленої картки інформацію і пише на табло, що не може з технічних причин видати готівку. Після одержання даних шахраї виготовляють кустарний пластик, і з рахунку українця починають зникати гроші. Повернути їх вже не вдасться: банк обов'язково пошлеться на договір, за яким клієнт зобов'язаний забезпечити схоронність ПІН-кода, і відмовиться від будь-яких виплат.
Готівка посуне картки
Неофіційно фінансисти визнають, що в міру збільшення беззахисності власників карток, побори з яких останнім часом ростуть особливо активно, ті стануть байдужіти до карткових продуктів. За найоптимістичнішими прогнозами, загальні обсяги емісії міжнародних карток цього літа у порівнянні з торішнім відпускним сезоном упадуть як мінімум на 25-30%, а обсяги транзакцій - на всі 35-40%. Тим більше, що минулого тижня Нацбанк створив для цього всі умови: постановою №148 він з 27 липня дозволив українцям, не декларуючи, вивозити за кордон до 10 тис. євро.
"Сьогодні в режимі усного декларування дозволено брати за кордон до $3 тис., для більшої суми потрібна була довідка (форма 01) або ліцензія НБУ", - розповів "ДС" начальник управління організації роботи із платіжними системами та неторговими операціями банку "Хрещатик" Вадим Клименко. Банкіри не сумніваються, що дозволених 10 тис. євро буде цілком достатньо для закордонних поїздок громадян.
Фінансисти не сумніваються, що громадяни стануть активніше користуватися новими можливостями. "Обсяги вивезення інвалюти за межі України збільшаться на 20-30%", - впевнений радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. І в більшості випадків потреба в карткових розрахунках просто відпаде.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас