National Bank of Greece відмовився від Кредитпромбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

National Bank of Greece відмовився від Кредитпромбанку

982
Грецький банк National Bank of Greece остаточно відмовився від придбання Кредитпромбанку. На думку експертів, на цьому продажна епопея банку закінчилася, і його власникам, які не змогли задовольнити трьох іноземних покупців, прийдеться самостійно розвивати банк.
Джерело в одній з інвесткомпаній повідомив, що переговори акціонерів про продаж контрольного пакета акцій Кредитпромбанку іноземним банківським групам завершені. "Наскільки я розумію, у них з усіх пропозиційх отримана відмова. Тепер треба все починати із чистого аркуша або міняти стратегію розвитку та самостійно піднімати банк на новий рівень", говорить інвестиційник.
Одержати коментар самого Кредитпромбанку не вдалося.
У відмові немає майже нічого особистого. На думку учасників ринку, крім того, що сторони не зійшлися в ціні та інших деталях, на рішення інвесторів багато в чому вплинула економічна та політична ситуація в Україні. "Інвестиційний рейтинг України понизився, і це позначилося на інвестиційній привабливості України як держави в цілому й, зокрема, конкретних українських банків", пояснив Ігор Львов, заступник голови банку "Фінанси та кредит".
Були й інші причини макроекономічного характеру. "Практика показує, що як тільки Україна виходить із кризи, відбою від іноземних інвесторів немає. Рік тому на український ринок прийшло багато інвесторів, які хотіли й могли інвестувати в Україну, оскільки вона була привабливою. А у зв'язку з нинішньою ситуацією, коли в країні галопуюча інфляція, НБУ та уряд вживають суворих заходів щодо монетарної політики, знижується й інвестиційна привабливість. Тому іноземний банк, що має намір інвестувати кошти, вибирає найбільш сприятливе економічне середовище: він дивиться на рейтинг країни, а потім на рейтинг банків у цій країні і думає - інвестувати в Україну, Росію або Прибалтику. Вони ризикують своїми грошима, тому хочуть вкладати в країну, у якій стабільна економічна ситуація і створені умови для ведення бізнесу",- вважає Львов.
У сформованій ситуації Кредитпромбанку буде складно підтримувати темпи кредитування без одержання додаткового фінансування, адже до цього Кредитпромбанк активно кредитував населення і юридичні особи. Станом на 1 квітня сума виданих кредитів Кредитпромбанком склала 9,4 млрд. грн., з них на частку фізичних осіб доводилося 3,2 млрд. грн. Але вже наприкінці квітня з'явилася інформація про те, що Кредитпромбанк нарівні з іншими великими банками призупинив кредитування клієнтів. Недостача ресурсів на внутрішньому ринку, проблеми із залученням коштів на зовнішніх ринках і жорсткість політики НБУ з резервування приводять до зниження обсягів кредитування. Крім того, Кредитпромбанк планував в 2008 р. відкрити 30 структурних підрозділів, що також призведе до додаткових витрат, які окупляться далеко не відразу.
На думку учасників ринку, Кредитпромбанк будуть змушені залучити кошти за кордоном, але при цьому продовжувати пошуки інвестора. "Кредитпромбанк великий банк за українськими мірками, він не одноразово позичав гроші за кордоном і має прекрасну кредитну історію, тому для нього не буде проблемою залучити коштів на зовнішньому ринку. А те, що не відбулася угода із продажу Кредитпромбанку National Bank of Greece, ні на що не вплине. Ще півроку ми будемо спостерігати, як великі банки світу будуть списувати проблемні активи за рахунок резервів, збільшуючи при цьому свій капітал за рахунок внесків акціонерів. Але економіка не стоїть на місці й експансія в українську банківську систему неминуча. А великих українських банків, що не мають західного інвестора, залишилося не так багато: "Надра", Промінвестбанк і властиво Кредитпромбанк", відзначає Владислав Кравець, голова правління банку "НРБ". Ще він не згадав Приватбанк, але цей банк не продається.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас