Чи "заморозить" ціни на свинину й курятину охолоджений держрезерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи "заморозить" ціни на свинину й курятину охолоджений держрезерв

Аграрний ринок
757
Кабінет Міністрів придумав ще один спосіб боротьби з інфляцією. Цього разу - в області продовольства. Держкомрезерв одержав дозвіл продавати запаси м'яса. За словами його голови Михайла Поживанова, щомісяця на ринок буде викидатися до 50 тисяч тонн продукту. Експерти ринку думають, що такий крок буде мати лише короткостроковий ефект. Щоб ринок зміг саморегулюватися, потрібно дати можливість комбінатам працювати прямо з постачальниками сировини - у тому числі закордонними.
Не дуже давно інтервенції з Держкомрезерву вже рятували м'ясний ринок від стрімкого зростання цін. У квітні цього року ціна свинини в живій вазі досягла 17-18 грн. за кг. Після того як на ринок було викинуто польське м'ясо, вона знизилася до 14-ти. Втім, на роздріб подібні "вливання" практично не вплинули.
Оптом та у роздріб
Літні принципи м'ясних інтервенцій трохи відрізняються від весняних. Якщо в травні Держкомрезерв продавав сировину м’ясопереробним підприємствам, то тепер м'ясо буде надходити в роздрібні мережі. Їхній перелік спільно визначать Держкомрезерв, Аграрний фонд і Мінекономіки. Голова Держкомітету по державному матеріальному резерві Михайло Поживанов розповів: "Це все буде тільки свіже м'ясо - там буде курятина й свинина - як охолоджена, так і морожена. Ми збираємося продавати продукт як вітчизняного, так і закордонного виробництва - це залежить від того, скільки й чого готові будуть купити торговельні мережі й м’ясопереробні підприємства. Підприємства роздрібної торгівлі будуть забирати насамперед охолоджену свинину й курятину".
За словами керівника аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марії Колісник, якщо м'ясо з Держкомрезерву надійде не тільки на переробку, але й у роздрібні мережі, це дійсно допоможе незначно знизити ціни на продукт для кінцевого споживача. "Але якщо м'ясо потрапить на базар - його знову розберуть перекупники, і користі ніякої не буде", - розповіла вона.
Михайло Поживанов також не має особливих ілюзій із приводу падіння цін. За його словами, продаж м'яса з Держкомрезерву - це змушена й тимчасова міра. Вона дозволить лише заморозити ціну на продукт. До кінця року від інтервенцій на ринок м'яса відмовлятися не мають наміру. А с 1 січня 2009-го м'ясний ринок, можливо, буде грати за іншими правилами (СОТ).
Знижки для польської свининки
Ринок може сам себе регулювати й без усякого Держкомрезерву, якщо іноземному виробникові дозволять зайти в Україну. В країні відзначається дефіцит м'яса, через що деякі переробні підприємства навесні змушені були зупинитися. Особливо це стосується яловичини - восени минулого року в Україні вирізали мільйони голів великої рогатої худоби. "По яловичині 2008 рік просто загублений", - ремствує Поживанов.
Вступивши до Світової організації торгівлі, Україна прийняла зобов'язання пом'якшити для іноземних компаній правила ввозу в країну ряду продуктів. Ще до цього, 28 березня, у Верховній Раді був зареєстрований проект Закону про встановлення на 2008 рік тарифної квоти на ввезення в Україну деяких видів м'яса. Він припускає встановлення мита в розмірі 10-15%. Депутати не проголосували за законопроект, згодом у нього внесені зміни, згідно яким нові тарифи набутять чинності тільки з 2009 року. Президент України наклав на новий законопроект вето, але депутати вже заявили про готовність його перебороти.
Проте де-факто він працює вже зараз. Парадокс пояснив експерт ринку тваринництва асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська: "Коли був внесений законопроект, на митницю відправили лист про те, щоб взяти до відома ці тарифи. Малося на увазі, мабуть, що за цей час Верховна Рада прийме новий тариф, оскільки ми стаємо членами СОТ й альтернативи немає. Але парламент його відхилив. За цей час Верховна Рада прийняла ще один законопроект, за яким зниження переноситься на 1 січня 2009 року. Але поки Президент його не підписав або не ветував, діє попереднє розпорядження, по якому працює митниця". Зараз за цим тарифом ввозиться в основному польська свинина, але в наступному році експерти прогнозують збільшення імпорту. На думку Святківської, нові правила позбавлять Україну від контрабандних схем ввозу м'яса, а Держкомрезерв - від необхідності виходити на ринок.
Дешевини не буде
Незважаючи на всі благі наміри, від одного законопроекту м'ясо дешевше не стане. Менше нинішнього воно не буде коштувати вже ніколи, прогнозують експерти. Сільськогосподарська продукція дорожчає в усьому світі. Причина тому - ріст цін на корми. У Європі їжа для худоби за останній рік виросла в ціні у два рази - це більше, ніж в Україні. За даними агентства ААА, у Польщі, звідки йде основний імпорт свинини в нашу країну, у травні кілограм цього продукту коштував EUR1,30, а зараз уже EUR1,76.
З відкритою границею вітчизняні виробники трохи постраждають від конкуренції, думають аналітики, але все-таки в них є переваги. Митний збір навіть у розмірі 10% - це все-таки витрати. Плюс витрати на перевезення й ПДВ. При правильній підтримці Міністерства АПК у вітчизняного виробника є 30% цінової фори перед іноземцями.
Конкуренція, на думку експертів, може підвищити якість продукту, оскільки переробні підприємства будуть мати більший вибір контрактів з виробником.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас