"Нафтогаз" бореться за внутрішній ринок чужими руками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" бореться за внутрішній ринок чужими руками

Енергетика
186
Кабмін знайшов ще один спосіб витиснути з газового ринку України спільне підприємство RosUkrEnergo і НАК "Нафтогаз України" - "УкрГаз-Енерго". У п'ятницю в Нацкомісії регулювання електроенергетики заявили, що компанія порушує умови ліцензії й це може стати основою для її анулювання. Легітимність такого рішення суперечлива, вважають юристи. А на думку експертів, претензії до компанії можуть бути зняті у випадку зміни уряду.
Діяльність "УкрГаз-Енерго" (УГЕ) на українському ринку газу в 2007-му-I кварталі 2008 року дає підстави для позбавлення компанії ліцензії, говорять у Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ). Відповідно до акту позапланової перевірки, що НКРЕ проводила на підприємстві з 22 травня по 11 червня, частка УГЕ на ринку в цей період становила 37,5%, що є порушенням антимонопольного законодавства (за законом вона не може перевищувати 35%).
При цьому в 2007 році компанія продала споживачам 27,8 млрд кубометрів газу, а в I кварталі поточного - 6,5 млрд. "Відповідно до постанови НКРЕ, 'УкрГаз-Енерго' має право реалізовувати лише 5,04 млрд кубометрів газу в рік. Компанія перевищила встановлений комісією обсяг поставок",- заявили в прес-службі НКРЕ.
Нагадаємо, на початку січня НКРЕ обмежила обсяги поставок природного газу для УГЕ з 32 млрд до 5,04 млрд кубометрів у рік і внесла зміни в ліцензію компанії. Але у квітні окружний адміністративний суд Києва визнав ці дії протиправними. А минулого четверга Київський апеляційний адміністративний суд призупинив дію постанови НКРЕ. Незважаючи на це, у п'ятницю комісія зобов'язала УГЕ усунути порушення ліцензійних умов, виявлених в ході перевірки. "Якщо до 1 серпня газотрейдер не усуне порушення, це може стати основою для анулювання виданої УГЕ ліцензії",- відзначили в комісії.
ЗАТ "УкрГаз-Енерго" створено в лютому 2006 року відповідно до угоди між українським урядом, НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Газпром" й RosUkrEnergo для реалізації на внутрішньому ринку України імпортованого природного газу. В 2007 році компанія продала споживачам 27,8 млрд кубометрів газу, отримавши чистий прибуток 917,95 млн грн. Акціонерами ЗАТ на паритетних засадах є "Нафтогаз" й RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", 45% - підприємцеві Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсину).
В УГЕ вчора заявили, що розцінюють дії НКРЕ як адміністративний тиск, спрямований на перерозподіл ринку природного газу. У компанії говорять, що в 2007 році поставляли газ споживачам, виходячи з обсягів, заявлених при одержанні ліцензії в 2006 році,- 32 млрд кубометрів у рік. "Правомірність підходу 'УкрГаз-Енерго' підтверджена численними судовими рішеннями",- стверджують в УГЕ.
Юрист компанії "Пєсков та партнери" Геннадій Пєсков вважає легітимність рішення НКРЕ сумнівною. "Якщо представники НКРЕ спробують позбавити 'УкрГаз-Енерго' ліцензії незважаючи на рішення судів, що скасовують постанову комісії, газотрейдер має великі шанси заперечити таке рішення в суді",- говорить він.
Втім, претензії до компанії можуть бути зняті у випадку зміни уряду. "Поки уряд на чолі з Юлією Тимошенко, яка негативно ставиться до власника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа, буде при владі, нічого гарного УГЕ чекати не варто",- вважає пан Пєсков. Відзначимо, у минулу п'ятницю фракція Партії регіонів внесла в парламент проект постанови "Про відповідальність Кабінету міністрів". Якщо воно буде підтримано більшістю депутатів, нинішній уряд буде відправлено у відставку.
Рішення НКРЕ - продовження боротьби "Нафтогаза" за внутрішній ринок, думає гендиректор "Олгаз-инвеста" Юрій Коровин. Нагадаємо, у січні "Нафтогаз" звернувся в Кабмін із проханням скасувати розпорядження про створення УГЕ. А пізніше НАК самостійно спробувала витиснути УГЕ із внутрішнього ринку газу: дочірня структура НАК - "Газ України" - направила найбільшим промисловим підприємствам країни пропозицію купувати газ у неї, а не в УГЕ. У випадку відмови "Нафтогаз" обіцяє відключити їх від поставок палива. Директор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевелев пояснює бажання "Нафтогаза" зайняти місце УГЕ платоспроможністю його клієнтів: "Всі клієнти 'УкрГаз-Енерго' - це промислові споживачі, які вчасно платять за газ, на відміну від клієнтів 'Газа України' - теплокомуненерго й населення". Прес-секретар "Нафтогаза" Валентин Землянський вчора відмовився від коментарів.
На думку Юрія Коровина, збереження ліцензії УГЕ позитивно відіб'ється на ринку. "У цьому випадку на ринку залишаться три великих гравці: 'Нафтогаз', 'Укргаз-енерго' й 'Газпром' через свою 'дочку' в Україні, які будуть мати доступ до власних ресурсів газу. Крім того, демонополізація ринку приведе до більш прозорих механізмів формування цін на газ для кінцевих споживачів",- відзначає він. Зараз при незмінній з початку року ціні на імпортований в Україну газ - $179,5 за тисячу кубометрів - "Нафтогаз" реалізує його промисловості за ціною понад $300 за тисячу кубометрів.
"Нафтогаз" продовжить переговори з "Газпромом" після політичних консультацій
НАК "Нафтогаз України" запропонувала російському "Газпрому" створити дві робочі групи для підготовки довгострокових контрактів на поставку природного газу в Україну після 2009 року, повідомив голова правління "Нафтогаза" Олег Дубіна. За його словами, переговори про співробітництво в газовій сфері будуть проходити після консультацій з політичним керівництвом країни. Нагадаємо, 9 червня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що газ для України в наступному році може значно подорожчати.
За інформацією, мова йде про підвищення ціни з нинішніх $179,5 до $400 за тисячу кубометрів. Експерти тоді зв'язували заяви Росії з позицією України щодо перебування в Криму Чорноморського флоту РФ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас