Банк "Дельта" буде проданий до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Дельта" буде проданий до кінця року

Фондовий ринок
4368
У п'ятницю керуючий директор російського інвестиційного фонду Icon Private Equity Кирило Дмитрієв заявив, що Національний банк України завершує реєстрацію покупки фондом акцій українського банку "Дельта". Власник "Дельти" Микола Лагун заперечує наявність договору з Icon, але повідомляє, що банк буде проданий у найближчі два місяці.
Експерти вважають, що своєю заявою Icon може знизити вартість "Дельти", відлякуючи від ведення переговорів інших потенційних покупців банку.
Керуючий директор фонду Icon Private Equity Кирило Дмитрієв заявив у Москві про покупку акцій українського банку "Дельта". "У цей час схвалення інвестицій Icon у банк "Дельта" з боку Національного банку України перебувають на фінальній стадії",- сказав Дмитрієв, відмовившись уточнити деталі угоди. Джерело в Icon повідомило, що частка фонду в "Дельті" складе "близько 49%". "У Миколи Лагуна залишиться контрольний пакет",- уточнив він.
Фонд прямих інвестицій Icon Private Equity створений у вересні 2007 року для покупки активів у сфері фінансових послуг, медиа, IT і роздрібної торгівлі на ринках Росії, України та Білорусії. Обсяг зібраних грошей - $1 млрд. До теперішнього часу інвестоване $791 млн.
Банк "Дельта" створений у січні 2006 року для надання споживчих кредитів населенню. За даними Асоціації українських банків, на 1 травня 2008 року банк "Дельта" займав 29-е місце з активыв (4,672 млрд грн) і 31-е з капіталу (601,146 млн грн). За даними банку, власником 100% його акцій є глава спостережної ради "Дельти" Микола Лагун.
Лагун спростував інформацію Кирила Дмитрієва. "Ми (акціонери) ведемо переговори з багатьма інвесторами - європейськими, арабськими, російськими,- у тому числі й із Дмитрієвим, але ніяких угод ще не укладали,- заявив він .- З усіма обговорюємо різні формати входження в капітал, умови, перспективи розвитку бізнесу та знаходимо загальні точки дотику. У якому форматі (частка) буде входження нового інвестора, буде видно в найближчі місяць-два. У крайньому випадку, до кінця року точно продамо банк". У Нацбанку підтвердили слова Миколи Лагуна. "Інформація (про підготовку видачі дозволу на входження в капітал банку Дельта) не відповідає дійсності,- заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.- Ми не одержували ніяких документів".
За словами джерел в "Дельті", Дмитрієв давно цікавиться цією кредитною установою. "З моменту створення банку він неодноразово з'являвся в офісі, і ходили розмови про те, що він один із власників,- сказало джерело.- Він купував наші облігації. Але хто насправді власник банку, дотепер ніхто не знає".
Нагадаємо, після продажу Кирилом Дмитрієвим московського банку "Дельтакредит" американському GE Money відповідно до контракту він до серпня 2007 року не міг брати участь у розвитку інших банків. При цьому банкіри відзначали повну подібність технологій, за якою працює українська "Дельта", з її російським аналогом, вважаючи, що до цього може мати відношення фонд Delta Private Equity, яким до минулого року керував Дмитрієв.
Джерело в Icon повідомив, що фонд має намір витратити на покупку пакета, що блокує, акцій "Дельти" "кілька сотень мільйонів доларів" і сподівається на "подвоєння" бізнесу через рік. Слід зазначити, що минулою осінню Кирило Дмитрієв повідомляв агентству Reuters про менш масштабні інвестиції в банк - "більше $100 млн", але суть угоди - покупка акцій або облігацій - він тоді не уточнював. Як розповів один з інвестиційних банкірів, Лагун сподівається одержати за "Дельту" понад $500 млн і для підвищення вартості банку вже залучив як консультант Merrill Lynch.
"Але такий банк буде коштувати менше $500 млн",- впевнений керуючий директор інвестиційнно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Брайан Бест. Для продажу банку не найсприятливіший час, говорять експерти. "У зв'язку із кризою ліквідності зараз інвестори пропонують власникам банків лише півтора-два капіталу,- констатує директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик.- Зараз продати банк і за чотири нереально". Негативно відіб'ється на вартості "Дельти", орієнтованої на споживче безстанове кредитування без первісних внесків, і плановане введення обмежень Нацбанком на видачу споживчих кредитів, що різко обмежить можливості розвитку такого бізнесу.
Експерти вважають, що заява Дмитрієва може бути провокацією, покликаною знизити вартість банку. "Повідомити пресі, що покупка вже, є фактом, що стався - це один з методів ведення переговорів і класична форма тиску на продавця,- відзначив Лесик.- Це може відлякати інших покупців і вплинути на зниження вартості активу. У деяких випадках такі заяви змушували продавця відмовлятися від угоди і не вести ні з ким переговорів протягом дев'яти місяців".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас