Трансбанк не продався корейцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трансбанк не продався корейцям

Фондовий ринок
378
Вчора агентство "Кредит-Рейтинг" повідомило про зниження рейтингу Трансбанку з uaввв до uaввв-. На думку експертів, це може означати, що корейський Kookmin Bank відмовився від придбання українського банку.
Як повідомив начальник відділу рейтингів фінансового сектора компанії "Кредит-Рейтинг" Андрій Коноплястий, рейтинг банку був поставлений на перегляд після аналізу звітності за 2007 р. і перший квартал 2008 р. Агентство вказує на цілу низку факторів, що обмежують рівень кредитного рейтингу Трансбанку. У першу чергу, низькі показники капіталізації, що створюють істотні обмеження для подальшого розвитку банку. На рахунку "внески з незареєстрованного статутного капіталу" перебуває близько 9 млн. грн., однак капіталізувати їх акціонери Трансбанку не квапляться.
Крім того, рейтинг обмежують такі фактори: значна концентрація кредитного портфеля з основних позичальників, що за умови неплатоспроможності хоча б одного з них може негативно вплинути на рівень ліквідності та капіталізації банку; низькі показники ефективності діяльності в І кварталі 2008 р. і погіршення структури доходів; імовірність ризику втрати ринкової позиції банку у зв'язку з обмеженими можливостями щодо залучення клієнтів і ростом конкуренції на фінансовому ринку України.
Питання підвищення рейтингу Трансбанку у зв'язку з можливим його продажем південнокорейському Kookmin Bank не розглядалося. "Наскільки я розумію, південнокорейський банк відмовився від придбання або не зміг домовитися з акціонерами Трансбанку",- говорить Андрій Коноплястий. Переговори про продаж Трансбанку корейцям мажоритарний акціонер українського банку Володимир Костерін почав рівно рік тому. На початку червня цього року глава правління Трансбанку Олександр Адлер заявляв журналістам про те, що переговори повинні завершитися до кінця року. Він також повідомив, що ціна акцій може скласти п'ять-сім номіналів. Телефон Адлера не відповідав, тому уточнити інформацію про переговори вчора не вдалося.
Опитані експерти вважають, що корейців просто не влаштувала ціна. За оцінками старшого радника інвестиційно-банківського департаменту ІК "Драгон Капітал" Максима Нефедова, сьогодні за ціною 4-5 капіталів не продаються навіть великі банки з національним покриттям. Реальна ціна для великого банку на сьогодні становить 3-3,5 капіталу. "За нинішнього стану ринку, ціна, очікувана акціонерами Трансбанку, як мінімум у два рази вище реальної. Хіба що в активах банку є гарна нерухомість, яка недооцінена",- аважає Нефедов.
Він нагадує, що найагресивнші іноземні групи на український ринок вже зайшли, тому особливого тиску попиту ринок не випробовує. Крім того, фінансовий сектор в Україні зараз виглядає вочевидь перегрітим, а його охолодженню сприяють тверда грошово-кредитна політика НБУ і висока інфляція. До речі, існує ймовірність, що Kookmin Bank завершить дослідження українського ринку придбанням кредитно-фінансової установи. За даними "ЕІ", корейці можуть відновити переговори про придбання контрольного пакета акцій Укргазбанку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас