Німеччина не хоче пускати Росію до СОТ через “Газпром” — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина не хоче пускати Росію до СОТ через “Газпром”

Казна та Політика
375
Представники Німеччини на багатобічних переговорах щодо вступу до СОТ РФ порушили питання про російську компанію "Газпром".
Справа в тому, що відповідно до норм СОТ, діяльність "Газпрому" як "державного торговельного підприємства" обмежується при вступі до цієї організацію. Норми, які регулюють роботу таких структур, як, наприклад, російський газовий монополіст, введені у СОТ меморандумом ГАТТ-1994. Вони поширені на структури в державній власності або під контролем держави. У них при експортно-імпортних операціях є "виняткові або спеціальні привілеї".
В СОТ переговори ведуться із приводу їх експортних мит, ціноутворення та субсидування. Крім того, необхідна декларація, що експорт і імпорт таких структур здійснюються тільки на комерційній основі, до того ж передбачається моніторинг СОТ торговельної політики даних компаній.
Росія за "Газпромом" не визнає статус "державного торговельного підприємства", хоча його експортна монополія закріплена законом "Про газопостачання".
Комісар ЄС Петер Мандельсон відвідує Москву для переговорів щодо торгівлі і буде намагатися врегулювати додаткове спірне питання - про мита РФ на ліс. Закон "Про обмеження іноінвестицій у стратегічні галузі" також з'явився гострим питанням на консультаціях.
За даними “Комерсанта”, найбільшою проблемою для іноземців виступило включення нафтогазової галузі в список стратегічних.
У ситуації, коли в більшості країн-переговорників відсутнє політичних рішень про остаточну підтримку приєднання РФ до СОТ, "нафтогазова" дискусія, можливо, стане основою нового етапу переговорів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас