Національний банк розгойдує гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний банк розгойдує гривню

Валюта
2396
"Містер 5,05" - таке прізвисько одержав глава НБУ Володимир Стельмах за те, що протягом трьох років утримував офіційний курс гривні на тому самому рівні. До значення 5,05 гривні за долар всі настільки звикли, що після зміцнення офіційного курсу гривні на 4% занервували всі, навіть президент. "Коридор (валютний), що є, зберігається. З іншого боку, курс, що існує сьогодні, не має ніякого відношення до коридору (Нацбанк, знизивши курс до 4,85, проігнорував установлений валютний коридор - 4,95-5,25 гривні за долар)", - обурювався Віктор Ющенко на нараді, що проходила у вівторок, з макроекономічних питаннь.
Президент наполегливо попросив НБУ повернутися до курсового коридору, оголосити його границі й чітко їх дотримуватись. Ряд цих заяв остаточно заплутав всіх банкірів, чиновників та аналітиків. Справа в тому, що останні два тижні керівники НБУ тільки й говорили про те, що валютний коридор залишився в минулому й регулятор переходить до гнучкого курсоутворення. "Коридору для офіційного курсу навіть де-юре не існує, та й фактично він вже зжив себе... Офіційний курс стає гнучким, ми не говоримо, що він став вільним, але тепер він буде коливатися", - роз'яснив в інтерв'ю "ДЕЛУ" заступник голови НБУ Олександр Савченко. Дійсно, з моменту останньої великої ревальвації нацвалюти (22 травня) офіційний курс гривні мінявся по кілька разів на тиждень.
Із прив'язкою до міжбанку
Втім, більшість експертів сходиться в думці, що Володимир Стельмах зуміє й із президентом не посваритися, і розпочату валютну реформу продовжити. Усе, що для цього необхідно, - зміна валютного коридору. Дане питання перебуває в компетенції ради НБУ, глава якого неодноразово заявляв про ймовірності перегляду коридору. Тому, швидше за все, плани Нацбанку не зміняться - регулятор продовжить впроваджувати заявлену раніше політику гнучкого курсоутворення.
Так що головне питання, що залишається на сьогоднішній день відкритим, - яким чином НБУ буде визначати офіційний курс гривні. Деталі цього механізму не афішуються, але ключовий його компонент відомий - на 60-70% офіційний курс буде залежати від міжбанківського. У планах Нацбанку до кінця цього року зробити так, щоб міжбанківський та офіційний курси відрізнялися не більше ніж на 1% (приміром, 17 червня різниця між курсами становила 2,7%). У ще більш далекій перспективі НБУ має намір відпустити гривню у вільне плавання й зробити її вільно конвертованою валютою. Принаймні, такі наміри прописані в проекті Концепції валютної політики, обнародуваної Національним банком минулого тижня.
А поки, щоб відповістити на запитання, яким буде курс, треба "усього лише" пророчити його поводження на міжбанку. Ось тут й починаються труднощі.
Справа в тому, що від фіксованого офіційного курсу й валютних коридорів Нацбанк уже відмовився, а до вільного курсоутворення ще не перейшов. "На міжбанку сьогодні гібридний валютний режим. З одного боку, Нацбанк говорить, що в нас повинен бути змінний валютний курс, що має на увазі відсутність будь-яких інтервенцій і формування курсу тільки під впливом попиту та пропозиції.
Та в той же час, коли НБУ вважає потрібним, він виходить на міжбанк, чим, по суті, і встановлює ринковий курс", - говорить директор "CASE Україна" Дмитро Боярчук. Причому умов і правил, при яких Нацбанк проводить валютні інтервенції, ніхто на ринку не знає, так що розгубленість банкірів та аналітиків цілком з'ясовна. "Якби курс був дійсно плаваючим, то він головним чином визначався б ринком, зокрема рівнем прямих іноземних інвестицій і розміром дефіциту платіжного балансу. Але при теперішній ситуації основної складової валютного курсу є точка зору Національного банку", - вважає начальник управління фінансових ринків ІНГ Банку Україна Андрій Потапов.
Політика виходить на перший план
Свої корективи в нову модель курсоутворення вносить українська дійсність. Так, у своєму інфляційному звіті за травень Нацбанк не виключає ще більшої жорсткості монетарної політики. Причина - все та ж інфляція. У той же час глава ради НБУ Петро Порошенко заявляє про можливе її пом'якшення з метою підтримати ріст ВВП вище 5%.
У такій непослідовності висловлень і дій проявляється головна проблема: практично всі експерти відзначають, що подальша політика Нацбанку буде перебувати не в економічній, а в політичній площині.
Крім малопередбачуваних політичних, є ряд об'єктивних економічних причин, які до кінця року почнуть впливати на курс гривні. Основна з них - стан платіжного балансу країни.
Якщо в минулі роки дефіцит поточного рахунку перекривався припливом іноземних інвестицій (фінансовий рахунок), то вже в 2008 році тенденція може помінятися. "Очікується, що в другій половині року відбудеться зниження інвестиційної активності й надходжень валюти по фінансовому рахунку - як слідство збільшення дефіциту платіжного балансу. Така ситуація може привести до того, що в Україні почне відчуватися дефіцит валюти, і це приведе до здешевлення гривні на міжбанку", - говорить начальник казначейства Каліон Банку (Україна) Володимир Ганах.
З колегою погоджується стратег "Альфа-Капіталу Україна" Сергій Кульпинський. "Цього року залучення вітчизняними компаніями й банками ресурсу з-за кордону у вигляді єврооблігацій, синдикованих позик, приватних розміщень, IPO значно скоротиться. На тлі прогнозованого дефіциту поточного рахунку в 11 мільярдів доларів це може привести до негативного сальдо всього платіжного балансу. Як результат - дефіцит валюти в Україні й здешевлення гривні", - прогнозує він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас