Дизпаливо обганяє бензин за ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дизпаливо обганяє бензин за ціною

Енергетика
298
Сезон відпусток підносить сюрпризи українським автолюбителям. Протягом двох останніх тижнів ціна на найпопулярныший бензин - А-95 - залишається на рівні 6,35 грн./л, а дизельне паливо б'є всі історичні рекорди - його вартість досягла середнього рівня в 6,66 грн./л і продовжує збільшуватися.
Експерти зв'язують це незвичайне явище зі зміною стратегії нафтових магнатів, які вирішили призупинити цінове субсидування дизеля 95-м бензином.
Протягом трьох останніх тижнів (вперше за півроку) в Україні де-факто припинилося зростання цін на високооктанове пальне. Так, якщо наприкінці травня максимальна вартість А-95 була зафіксована в АРК - 6,35 грн./л, то до другої половини червня вона зросла лише на 2 коп. - до 6,37 грн./л. Аналогічну тенденцію продемонстрували інші регіони. Виключенням стала тільки Дніпропетровська область, де 95-й подешевів на п'ять копійок - до 6,21 грн./л.
Сформована ситуація виглядає ще більш дивно, якщо відзначити, що секретаріат експертно-аналітичної групи, створений на базі державного об'єднання "Укрнафтохімпереробка", установив середню рекомендовану вартість А-95 з 1 по 10 червня в розмірі 6,55 грн./л. Звичайно нафтотрейдери суворо дотримуються таких рекомендацій, відображаючи їх на стелах АЗС. Зараз цього не відбулося. За даними генерального директора "Укрнафтохімперобки" Володимира Ємеліна, стабілізація роздрібних цін на високооктанове паливо відбулася завдяки тому, що нещодавно Кременчуцький НПЗ і Шебелинський ГПЗ, які спільно займають значну частку ринку, знизили вартість А-95 у середньому на 100 грн. за тонну - до 6,9 тис. грн./т.
Кардинально протилежним чином складається ситуація з дизельним паливом. Якщо наприкінці травня середній рівень цін на нього становив 6,49 грн./л, то сьогодні солярка продається в середньому по 6,66 грн./л. Безумовний лідер - Київ, де вартість дизпалива вже давно застигла на позначці 6,75 грн./л. Цю тенденцію експерти опв'язують із надмірно високим рівнем дорогого імпортного дизеля в Україні, що, за даними "Укрнафтохімпереробки", зараз становить приблизно 47 %. Але найбільш істотною причиною нинішнього подорожчання солярки є те, що віднедавно секретаріат експертно-аналітичної групи став відмовлятися від так званого перехресного субсидування нафтопродуктів. "У ціновому коридорі (який установлює секретаріат) вартість дизельного палива частково компенсувалася за рахунок бензинів. Сьогодні ця компенсація є, але вже не в такому обсязі, як це було раніше", - пояснив Ємелін.
Щодо цін, які склалисяя в найближчому майбутньому, думки експертів розходяться. За даними компанії UPECO, протягом другої декади червня А-95 може подорожчати в середньому в країні на 20 коп./л - до 6,55 грн., а солярка - на 14 коп./л, до 6,8 грн. У той же час в "Псіхеї" впевнені, що зараз немає будь-яких об'єктивних причин для значного підвищення цін. За даними Рябцева, 95-й до початку липня може піднятися ще максимум на 2% - до 6,45 грн./л, тоді як дизель у цьому місяці вже вичерпав свій потенціал росту.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас