Реанімувати енергоринок: наша відповідь російському газу, що дорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реанімувати енергоринок: наша відповідь російському газу, що дорожчає

Енергетика
715
Спливаюче із завидною періодичністю питання ціни на російський газ змушує Україну не тільки шукати альтернативні джерела енергії, але й знаходити їх. Навіть незважаючи на те, що більшість вітчизняних промислових гігантів уже застосовують енергозберігаючі технології, шанс із 1 січня 2009 року одержати блакитне паливо за ціною, у два рази перевищуючою нинішню, ще більше наблизить "енергозберігаючу" перспективу.
Щорічне підвищення ціни на газ стало для України "доброю традицією". От і з 1 січня 2009-го наближається чергове подорожчання, попередив глава МЗС РФ Сергій Лавров. За оцінкою експертів, така ціна може стати найвищою серед країн СНД. Нагадаємо, в 2008 році Україна купує газ за ціною $179,5 за тис. куб. м.
Відразу ж після заяв російської сторони про можливу нову ціну на газ для України Секретар РНБО Раїса Богатирьова призвала вітчизняний політикум сприймати даний факт як неминучість. За її словами, Україна повинна бути готова до подібних кроків РФ і зосередитися на диверсифікованості поставок енергоносіїв у країну, а також "забезпечити на законодавчому рівні виконання програм енергозбереження".
Газом по суверенітету
Олександр Гудима, народний депутат (БЮТ), стверджує, що неконтрольоване марнотратне використання енергоресурсів вітчизняними промисловцями при постійному подорожчанні енергоносіїв є прямою погрозою суверенітету країни. "У той час як провідні держави світу забезпечують оптимальну структуру енергоспоживання, в Україні ця структура гипертрофована й має високу залежність від поставок природного газу ззовні", - додав він.
За словами Гудими, Україні необхідно мати мінімум три альтернативних рівноцінних джерела газопостачання. Крім того, виходом зі сформованої ситуації може стати скорочення споживання енергоносіїв і впровадження альтернативних джерел енергії. Євгеній Бакулин, генеральний директор української газодобувної компанії "Укргазвидобування", додав, що "підвищення цін на газ стимулює до впровадження енергозберігаючих технологій, а коли ціна газу низька, тоді просто невигідно впроваджувати ці технології".
Україні необхідно мати мінімум три альтернативних джерела газопостачання
За питання впровадження енергозберігаючих технологій і використання альтернативних джерел енергії українські чиновники схопилися як потопаючий за соломинку. Віктор Ющенко видає указ, що зобов'язує Кабмін внести зміни в Державний бюджет на 2008 рік, які стосуються вдосконалення впровадження енергозберігаючих технологій у промисловості. Юлія Тимошенко намагається знайти порятунок у переході на біогаз. Прем'єр упевнена, що в найближчі п'ять років Україна зможе налагодити виробництво 20 млрд. кубометрів альтернативного палива, що, у свою чергу, дозволить скоротити обсяги імпорту російського газу.
Сьогодні економіка країни не готова до переходу на європейські ціни на газ, впевнений "регіонал" Анатолій Кінах. "Нам необхідний час на реалізацію серйозних енергозберігаючих технологій, технічну й технологічну модернізацію основних фондів", - вважає він. "Для впровадження енергозберігаючих технологій потрібно не 3-4 роки, як говорять багато хто, а 10-15 років, при цьому необхідно вкладати в економіку колосальні кошти", - впевнений депутат НУ-НС Давід Жванія.
Технологія економії
У виробництво біогазу, говорять експерти, необхідно вкласти приблизно $15 млрд. Ця сума у два рази більше необхідної для широкомасштабного налагодження власного видобутку природного газу. Нагадаємо, річний обсяг споживання газу в Україні - 76 млрд. кубометрів: 22 - власного видобутку й 54 - імпорт із Середньої Азії й Росії. Тільки в металургійній промисловості затрачається близько 9-10 млрд. кубометрів природного газу в рік. "Наша металургія - єдина у світі, що споживає такі обсяги палива", - розповів Борис Ільєнко, кандидат технічних наук, науковий секретар Інституту газу НАН України.
"Впровадження енергозберігаючих технологій забезпечує економію природного газу, тому підприємствам, зрозуміло, це вигідно. Але активним попитом поки що ці технології не користуються", - розповідає фахівець. За його словами, попит на енергозберігаюче встаткування почнеться тоді, коли ціна на газ стане "непід'ємною".
Експерти відзначають, що для того щоб Україна змогла позбутися від енергозалежності, необхідно всього вдвічі знизити витрати. "У нас потенціал енергозбереження тільки за рахунок впровадження малозатратних технологій становить близько 43-48%, і за рахунок цього ми можемо повністю відмовитися від чужого газу. Єдина умова - розвивати власний видобуток. Ми в стані добувати до 25-30 млрд. кубометрів газу", - впевнений Ільєнко.
"Україна дійсно має досить високий газовий потенціал. І розвивати цю галузь необхідно як за рахунок державного фінансування, так і за рахунок інвесторів. Тільки для них необхідно створити відповідні умови роботи, щоб вони не боялися, що сьогодні вони придбали ліцензію на розробку газового родовища, а через рік у них цю ліцензію забрали", - відзначає директор енергетичних програм центра "Номос" Михайло Гончар. "Державна політика в цій галузі повинна бути двовекторною: по-перше, держава повинна розвивати впровадження енергозберігаючих технологій, а по-друге - вкладати кошти в розвиток газодобувної галузі", - вважає Ільєнко.
До того ж необхідно вирішити проблему корупції й тіньових схем у владі, а також організувати чіткий статистичний облік надходження й витрати енергоресурсів, додають фахівці. Тільки в цьому випадку Україна зможе реанімувати свій енергоринок і знизити залежність від зовнішніх постачальників палива.
Марія Азоян
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас