Тягни-штовхай Огляд ринків за тиждень (9 - 13 червня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тягни-штовхай Огляд ринків за тиждень (9 - 13 червня)

Фондовий ринок
332
Світові ринки
Минулого тижня рух світових фондових індексів, як звичайно, визначали макроекономічні дані, динаміка цін на нафту, валютні коливання й корпоративні новини. І так, почнемо один по одному.
У США виросло негативне сальдо торговельного балансу, при чому відразу на 7,8% до $60,9 млрд., що на 1,4 млрд. більше, ніж очікувалося. Однак основним винуватцем росту дефіциту стали ціни, що підскочили, на нафту, тоді як експорт продовжував рости. Але навіть при цьому спостерігачі відзначили зліт, що шокує, дефіциту в торгівлі з Китаєм - він злетів відразу на чверть. Споживчі ціни в травні виросли ледве більше, ніж очікувалося - на 0,6%, однак і роздрібні продажі істотно додали, збільшившись на 1% проти 0,5%, прогнозованих аналітиками.
У Єврозоні в квітні виріс обсяг промислового виробництва - на 0,8%, у той час як у березні він упав на 0,5%. За остаточним даними, інфляція в Німеччині в травні в річному вирахуванні склала 3%, у Франції - 3,3%. При цьому, відповідно до статистичних відомств країн, чисельність населення в Німеччині продовжує падати, а у Франції негативне сальдо торговельного балансу у квітні вже досягло 3 млрд. євро (+20% у порівнянні з березнем). У Великобританії свої проблеми - промислові ціни в травні показали найзначніший ріст за ввесь час ведення відповідної статистики - на 8,9%.
У Китаї та Японії теж не все спокійно. У травні індекс споживчої довіри Японії досяг оцінки кінця 2001 року, а обсяги промислового виробництва у квітні знизилися на 0,2% у порівнянні з березнем. У Китаї позитивне сальдо торговельного балансу виросло в травні на цілих 21,1%, однак це менше, ніж очікували аналітики. Роздрібні продажі так само виросли менше, ніж очікувалося - на 21,6% у річному вирахуванні проти 22,8%. А інфляція продовжує бити 12-річні рекорди.
Нафта ігнорує настрої основних споживачів і після кожної різкої корекції повертається під оцінку $140 за барель. Роздрібна ціна бензину в США неспішно перевалила за важливу в психологічному змісті оцінку $4 за галон, що змусило Управління енергетичної інформації змінити прогнози. Тепер пік цін очікується в серпні, а не в червні на рівні $4,15 за галон замість 4,00 як колись.
На валютних ринках - шторм. Долар штовхали вгору всі, кому не лінь. Глава центробанку ОАЕ в черговий раз завірив усіх, що долар залишиться основною резервною валютою його країни. Секретар Казначейства США Полсон натякнув на можливість інтервенції в допомогу долару, заявивши в інтерв'ю CNBC, що «таку можливість ніколи не слід виключати». Керуючий ФРБ Нью-Йорка Гейтнер повідомив, що Фед «пильно стежить за доларом» - загальноприйнятий серед банкірів евфемізм, що означає можливість інтервенції. Навіть президент Буш заявив Times, що він прагне до сильного долара. Все це вкупі з невдачею ЄС на ірландському референдумі підштовхнуло американську валюту нагору стосовно європейської, ну а японська ієна падала за традицією, як носій найнижчих ставок.
Головну увагу інвесторів знову залучив багатостраждальний Lehman Brothers. Інвестбанк, який замовчував весь минулий тиждень, все-таки змушений був визнати, що не зміг уникнути істотних збитків у тільки що завершеному звітному кварталі. Компанія вживає титанічні зусилля по залученню сторонніх грошей у власний капітал, більше того, вона почала агресивно розпродавати свої активи, пов'язані з іпотечними паперами або маржинальними кредитами. Минулого тижня ходили завзяті слухи, що кілька американських фінансових установ змушено було негайно продавати свої закордонні активи, щоб покрити збитки в доларовому секторі. Ці угоди, до речі, теж допомогли долару вирости.
Динаміка цін за минулий тиждень виглядає в такий спосіб:
Індекс Площадка Зміна за тиждень, %
S&P-500 NYSE -0,1
NASDAQ Composite NASDAQ -0,8
FTSE-100 LSE -1,8
DAX-30 Deutsche Boerse -3,0
Nikkei-500 Tokio SE -6,3
RTSI RTS -0,9
PFTSI PFTS -7,4
Нафта (Brent Crude Oil) IPE -0,4
На цьому тижні увага учасників ринку буде сконцентрована на найважливіших з майбутніх подій - саміт фінансової влади “Сімки” і звіти найбільших інвестбанків. А вже за тиждень на нас чекає засідання ФРС, що може виявитися досить цікавим.
Український ринок
Український ринок як завжди болісно відреагував на перипетії на світових фондових площадках. Так, якщо зведений індекс країн, що розвиваються, знизився за тиждень на 4,4%, індекс ПФТС упав на цілих 7,4%. Радує те, що обсяги угод, що укладають, були не великі для вітчизняного ринку - усього ледве більше $9 млн. у день.
З корпоративних новин, що впливали на хід торгів минулого тижня, можна відзначити включення акцій Ferrexpo у біржовий індекс FTSE 100, рішення про виплату дивідендів АрселорМітталом Кривій Ріг, скорочення виробництва в травні ЛуАзом на 13,6%, одержання Індустріальним союзом Донбасу кредиту в $350 млн. на модернізацію Алчевського меткомбінату й ДМК ім. Дзержинського. Однак, навіть ці новини, не змогли істотно вплинути на настрої інвесторів.
У цілому, широкий ринок падав слабкіше індексу. Котирування шістдесяти найбільш ліквідних паперів у середньому за тиждень знизилися на 5,3%, сорока найбільш ліквідних - на 5,2, двадцятки - на 5,4%.
Серед галузей, менше всіх постраждала металургія, котирування в середньому знизилися на 4,7%, у той час як акції машинобудівних компаній і банківського сектора впали на 6,7%. Електроенергетичні компанії втратили в середньому по 5,1%.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас