В акціонерів відберуть банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В акціонерів відберуть банки

Фондовий ринок
827
Парламентарії намагаються змінити принципи ліквідації українських банків. Минулого тижня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "регіонала" Юрія Воропаєва (№2621), що вносить зміни в базові банківські закони, а також у Закон "Про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом".
Новим документом пропонується внести дві революційних зміни в діючу практику роботи із проблемними фінустановами. Головне - до призначення тимчасової адміністрації й ліквідації лихо-банків допускається Фонд гарантування внесків, що тепер стане помічником НБУ.
"Він зацікавлений у якісній роботі на цьому етапі, оскільки саме йому доводиться згодом мати справу з виплатами потерпілим вкладникам", - мотивував нововведення перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.
Не менш важлива новація - революційне розширення повноважень тимчасових адміністраторів, які у випадку погіршення платоспроможності банку призначаються Фондом і центробанком. Відповідно до законопроекту вони зможуть у примусовому порядку викуповувати у власників проблемних фінустанов їхні акції. "Викуп здійснюється за ціною, визначеною тимчасовим адміністратором з урахуванням поточного звіту й оцінки майна банку", - говориться в документі. Після цього акції виставляються на продаж для професійних учасників фондового ринку. При цьому не прописується процедура викупу й перепродажу акцій - вона у випадку прийняття документа Верховною Радою буде регулюватися постановами Нацбанку.
Крім усього іншого, автор законопроекту пропонує розширити можливості НБУ для відкликання банківської ліцензії: до крайньої міри дозволять прибігати, якщо фінустанова буде нездатна задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів на суму не менш 1 тис. мінімальних зарплат протягом півроку - зараз це 525 тис. грн.
Нагадаємо, що раніше підставою для позбавлення ліцензії була втрата платоспроможності банку й значної частини активів, а також невиконання ні однієї операції протягом року з моменту реєстрації.
Експерти позитивно оцінили запропоновані новації.
"В умовах постійного росту вартості ресурсів і збільшення обсягів проблемних кредитів виникають побоювання за фінансову стабільність банків. Внесення змін у законодавство по банкрутству буде стимулювати їхніх власників уважніше ставитися до свого бізнесу. Взагалі пропозиції парламентаріїв не нові, аналогічні механізми роботи тимчасових адміністраторів сьогодні застосовуються в Сполучених Штатах і Німеччині", - розповів директор ТОВ "Фінансова група "Консультації й інвестиції" Олексій Вегера. Єдине, що сьогодні насторожує фінансистів, - це не прописаний детально механізм примусового викупу акцій ліквідованого банку.
"Незрозуміло, на якій підставі у власників цінних паперів будуть віднімати їхню власність (викуповувати акції за зниженими цінами й передавати новим інвесторам. - ред.). Якщо ми говоримо про великі фінустанови з одним або двома власниками, то їм ще можна щось інкримінувати - наприклад, те, що без їх відома банк не могли довести до банкрутства. Або хоча б те, що вони найняли бездарне правління, що не впоралося з керівництвом. Але зовсім безпардонна ситуація складається у відношенні міноритаріїв: вони не просто втрачають на падінні цін на акції, які колись придбали, у них попросту відбирають ці цінні папери", - відзначив перший заступник голови ЗАТ "Ощадбанк Росії" Владислав Кравець.
Спостерігачі високо оцінюють шанси "регіонального" законопроекту. "У цілому він може бути прийнятий, тому що багато в чому відображає існуюче положення речей і буде сприяти зміцненню банківської системи", - сказав Олексій Вегера. Але очікується, що до другого читання від автора документа все-таки зажадають деталізувати процедуру викупу й перепродажу акцій тимчасовими адміністраторами.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас