НБУ: Інфляція наблизиться до однозначного показника тільки за два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Інфляція наблизиться до однозначного показника тільки за два роки

Казна та Політика
350
Виконавчий директор Національного банку України з економічних питань Ігор Шумило вважає, що рівень інфляції в Україні може наблизиться до однозначного показника тільки за два роки за умови проведення зваженої макроекономічної політики.
Таку думка Ігор Шумило висловив у своїй статті Чи вистачить українській владі мужності в боротьбі з інфляцією?, опублікованої в щотижневику Дзеркало тижня № 22 від 14-20 червня 2008 року.
"На наш погляд, при зваженій макроекономічній політиці, навіть із урахуванням можливого підвищення в 2009 році цін на газ і необхідності підвищення цін і тарифів, регульованих адміністративно, протягом двох наступного років можна зменшити інфляційний тиск до однозначного числа."- пише у своїй статті представник НБУ.
"Необхідні політична мужність, відповідальність перед народом України, щоб визнати гірку правду, поставити реалістичне завдання й сконцентрувати зусилля всіх галузей влади на стримуванні інфляції, відновленні цінової стабільності як головної застави стійкого економічного росту", - відзначив Шумило.
На його думку, стримуюча грошово-кредитна й валютно-курсова політика з мінімальними втратами для економічної діяльності може зменшити інфляцію в 2008 році на 2-4%. При цьому вплив зміцнення обмінного курсу національної валюти на сальдо поточного рахунку платіжного балансу буде незначним.
Негативні ефекти для експортерів у значній мірі будуть компенсуватися здешевленням імпортованих товарів проміжного споживання, зокрема енергоносіїв.
"Обсяги імпорту залишаться практично на незмінному рівні внаслідок скорочення споживчого попиту", - додав представник НБУ.
Також Шумило погоджується з експертами, які прогнозують, що ріст цін в 2008 році складе не менш 20%.
"Хоча досягнення цього показника з обліком інфляційного тиску, що вже є, та існуючих зовнішніх викликів -ціни на нафту, метали- буде досить складним і напруженим, на сьогоднішній день воно може бути визначене як досить реальне. І цей показник може стати цільовим для влади", - вважає він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас