Облігаційні фонди поки ще на плаву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облігаційні фонди поки ще на плаву

Фондовий ринок
533
Закриті інвестиційні фонди, які вкладають гроші в облігації, можуть виявитися чи ледве не єдиним вигідним об'єктом інвестицій на падаючому українському фондовому ринку. Тільки вони заробляють хоч якийсь доход у той час, коли навіть збалансовані фонди зазнають збитків. Але навіть облігаційні фонди далеко не завжди обганяють гривневі депозити.
Український фондовий ринок, що почав падати в січні під дією глобальної фінансової кризи, продовжує лихоманити. Індекс ПФТС то опускається до 800 пунктів, то підскакує до 950-ти на якихось спекулятивних угодах.
На думку управляючого директора КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Андрія Золотухіна, причини такого поводження варто шукати в політиці Кабміну й Національного банку, які вживають заходів по зниженню рівня інфляції лише шляхом вилучення грошей з банківської системи. "Якщо в банківській системі не буде форс-мажорів (стрибків курсу, підвищення ставок по кредитах та іншого. - Ред.), не виключено, що в червні-липні на фондовому ринку вже буде переважати позитивна динаміка", - припускає він.
На жаль, інші опитані експерти його оптимізму не розділяють. На їхню думку, фондовий ринок в Україні буде падати й надалі. "Інвестори-нерезиденти воліють закривати позиції (продавати акції. - Ред.) і виходити за низьким курсом, ніж заводити нові інвестиції й конвертувати валюту в гривню, збільшуючи при цьому валютні ризики. Думаю, приплив грошей на ринки, що розвиваються, тривав трохи довше, ніж розраховували експерти. Тому корекція ринків, що розвиваються, неминуча", - вважає, приміром, генеральний директор УК "Ренесанс Управління Інвестиціями" Олександр Кочубей. Про те, що саме такий сценарій найбільш імовірний на фондовому ринку, "Деньги" писали два тижні назад.
Боргові проводи
Продовження лихоманки на фондовому ринку може означати тільки одне - котирування цінних паперів більшості компаній, а також інвестфондів, продовжать своє зниження. З початку року цінні папери відкритих інвестиційних фондів і закритих фондів акцій подешевіли в середньому на 0,81-33% (на 30 травня 2008 року).
Не губили прибутковості на падаючому ринку в основному тільки так називані облігаційні фонди. У середньому за той же період вони показали доход на рівні 0,30-3,47% (що, до речі, нижче прибутковості гривневих депозитів). Підкреслимо: жоден з фондів облігацій (за винятком "Прем'єр фонду облігацій", що вкладає гроші в акції) не поніс збитків.
І це не дивно: адже облігації падають тільки тоді, коли щось трапляється з їхнім емітентом (конкретною компанією або муніципалітетом), тобто з'являються побоювання, що зобов'язання перед власниками облігацій не будуть виконані. "Наприклад, якщо банки планували ріст на 50% у рік, а в результаті дій Нацбанку й уряду переглядається прогнозний ріст до 30% у рік, те, відповідно, відразу ж знижуються котирування акцій банків. Але ця ситуація не впливає на котирування їхніх облігацій, оскільки банки однаково будуть рости й погашати свої зобов'язання", - пояснює пан Золотухін.
Однак не слід думати, що вклади в облігаційний фонд абсолютно безпечні, а прибутковість цих інвестицій ніколи не піде в мінус. Приміром, якщо в компанії-емітента будуть проблеми з ліквідністю, то це негативно позначиться на вартості її облігацій. "Облігаційний фонд може показувати негативний результат при переоцінці портфеля облігацій, якщо ринок вийшов на новий рівень прибутковості. Так що отут уже все залежить від професіоналізму керуючих", - додає голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" Вікторія Гонтарева.
Правда, ревальвація гривні й дефіцит грошей у банківській системі таки штовхають нагору прибутковість облігаційних фондів. Раніше банки поряд з видачею кредитів вкладали гроші в первинні випуски облігацій. А зараз, коли їм не вистачає коштів, вони прагнуть підвищити свою ліквідність, у тому числі за рахунок продажу облігацій.
"На сьогодні корпоративні облігації по Репо-договорам (угоди із правом зворотного викупу. - Ред.) торгуються зі ставкою прибутковості в 25-30% річні на короткі строки, а на тривалий час - не нижче 18% річних. У цих умовах компанії, що управляють облігаційними фондами, одержали можливість істотно підняти прибутковість такого виду вкладень", - пояснює радник голови правління Укргазбанка Олександр Охрименко.
Чи тиха гавань?
У цілому фондовики радять приватним інвесторам перечікувати періоди корекцій саме в облігаційних фондах. "На падаючому ринку консервативна стратегія стає пріоритетною. Однак якщо ви захочете інвестувати гроші саме в облігаційний фонд, потрібно бути дуже уважним. Фонд облігацій - це сама консервативна стратегія інвестування, тому ніяких акцій у фонді облігацій бути не повинно", - відзначає пані Гонтарева.
Пояснюємо: у більшості випадків облігаційні фонди створюються у вигляді закритих недиверсифікованих корпоративних фондів, які вправі вкладати в цінні папери більше 70% своїх активів. Але не всі керуючі фондами, які звуться "фонд облігацій" вкладають гроші винятково в боргові інструменти. Багатьом подобаються акції. Чи варто говорити, що ризики інвесторів у цьому випадку істотно зростають?
Також облігаційний фонд не може називатися відкритим пайовим фондом (Пифом). Адже 40% активів такого фонду, за законом, можуть інвестуватися в акції українських емітентів. Відкритий, або інтервальний, ПИФ - це звичайний збалансований фонд, що поєднує переваги консервативної стратегії фонду облігацій й агресивної стратегії фонду акцій. Маючи споконвічно ризиковий актив у вигляді акцій, збалансовані фонди піддаються досить великому ризику на падаючих ринках.
Тому дуже важливо, довіряючи гроші фонду, довідатися його тип і переглянути інвестиційну декларацію (у ній повинні бути передбачені винятково вкладення в облігації). Керуючі облігаційних фондів найбільш вигідними зараз вважають інвестиції в облігації банків і найбільших підприємств України, таких як "Караван", "Поділля", "Агромат", "Атлант М" та інших. При цьому певна частка активів у таких фондах може бути представлена або державними, або муніципальними облігаціями (наприклад, Донецька, Харкова й Києва).
Закритість облігаційного фонду для приватного інвестора означає, що вивести з нього гроші раніше зазначеного в інвестиційній декларації строку неможливо. У всякому разі, продати пай назад КУА не вдасться - доведеться шукати клієнта на вторинному ринку. Тому вкладатися в такий фонд бажано все-таки на тривалий строк (від року). Але хто знає, скільки в підсумку протриває корекція? Фондовики часто радять інвестувати в облігаційні фонди до 30% вільних коштів. Причому поза залежністю від того, буде спад на ринку чи ні. "У кожному разі, прибутковість такого фонду вище, ніж відсотки по банківському депозиті, а рівень ризику нижче, ніж по класичному фонді акцій", - підкреслює пан Охрименко. Правда, якщо згадати про показану в нинішньому році прибутковість, виявиться, що депозит все-таки прибутковіше.
70% вільних ресурсів, що залишилися, фондовики рекомендують розмістити на банківських депозитах з можливістю повного зняття коштів (так називані гнучкі депозити) і на новому етапі росту ринку частину коштів знову вкласти у фонди акцій. "За моїми оцінками, індекс ПФТС досягне цінового дна вже до кінця третього кварталу цього року й на той час буде перебувати біля оцінки 800 пунктів. Такими ціни на українські активи були в 2005 році, так що в інвесторів буде відмінний стимул знову заходити на ринок", - вважає Олександр Кочубей.
За скільки апельсини?
Звичайне входження в будь-який інвестиційний фонд не вимагає яких-небудь витрат, хоча деякі КУА беруть 1% суми інвестицій як оплата організаційних витрат. Вартість же виходу з будь-якого інвестиційного фонду, у тому числі облігаційного, дуже відрізняється й залежить від умов, зазначених у проспекті емісії цінних паперів фонду. В окремих випадках "на виході" доводиться оплатити послуги торговця цінних паперів, реєстратора, хоронителя. І майже завжди частина доходу інвестора відбирає КУА - її премія за керування активами може становити 15-20% прибутки інвестора.
При цьому незмінним залишається зобов'язання оплатити податки: якщо фонд виплачує дивіденди, у цьому випадку фізична особа зобов'язана сплатити податок на доход на рівні 5%. Якщо вихід з фонду відбувається шляхом купівлі-продажу цінних паперів ІСІ, інвестор сплачує податок у розмірі 15% суми фактично отриманого доходу. Так що для конкуренції із гривневим депозитом (зараз - до 20% річних) облігаційний фонд повинен показати хоча б від 28% річних.
Шукаємо справжніх
Яким повинен бути правильний фонд облігацій?
Закритий недиверсифікований корпоративний фонд із інвестиційною декларацією, що передбачає вкладення більше 70% активів в облігації (державні, муніципальні й корпоративні).
Бажано, щоб прибутковість фонду за минулий рік була не менш 15-20%.
Бажано, щоб КУА підтримувала ліквідність акцій (паїв) фонду - щоб їх можна було продати на вторинному ринку.
Разом: Облігаційні фонди - гарна можливість перечекати час корекції на фондовому ринку. Тільки потрібно пам'ятати, що високої прибутковості вони не забезпечують, а витрати на участь у фондах можуть бути досить високими.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас