Інфляція оптимізму: прогноз економічної погоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція оптимізму: прогноз економічної погоди

Казна та Політика
725
Темпи росту української інфляції продовжують бити світові рекорди. Друге місце по ступені вразливості до знецінювання грошової маси - от остання оцінка Fitch Ratings у відношенні України. Причина, по оцінці аналітиків, - у політиці фіксації обмінних курсів. Та й зміцнення національної валюти здійснюється за рахунок росту інфляції, стверджують вони. Вирішити проблему може лише спільна антиінфляційна політика Кабміну та НБУ, а також якнайшвидше прийняття змін у Закон "Про державний бюджет на 2008 рік".
Прем'єр Тимошенко переглянула оптимістичні прогнози про 9,6% інфляції під кінець року. Планку підняли до 15,3%. Однак експерти впевнені: розраховувати на те, що інфляція під кінець року буде менше 18-20%, не варто.
Від нескінченності до нуля - нові прагнення української інфляції
За прогнозами глави уряду, інфляція в червні буде біля нуля. Скорочення інфляції в травні майже в 2,5 рази підтверджує результативність антиінфляційних заходів уряду та Нацбанку, впевнена вона. "Нас критикували за зміну офіційного курсу, але результат говорить сам за себе", - заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко. "Економіка в країні розвивається динамічно зростаючими темпами, також оптимістично росте обсяг вкладених інвестицій. Ми маємо всі підстави говорити, що Україна демонструє найкращі показники по росту економіки", - заявила Юлія Тимошенко.
Однак експерти на розділяють оптимізму глави уряду. "Традиційно травень - один з найменш інфляційних місяців. Але вже восени темпи росту знову збільшаться", - відзначив "регіонал", заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики Олексій Плотников. "Уряду невигідно визнавати, що інфляція перевищила всі мислимі прогнози: називаючи ріст цін понад 18%, ми посилаємо сигнал про невигідності інвестування в Україну.
Тому був закладений такий зверхоптимістичний показник з надією, що літня дефляція не дозволить його перевищити хоча б у найближчі місяці", - додав директор економічних програм Центра ім. Разумкова Василь Юрчишин. Правда, дефляція влітку останній раз спостерігалася в 2004-м (у серпні), а восени й у грудні ціни не знижувалися жодного разу з 1991 року. Нагадаємо, за даними Держкомстату, інфляція в Україні в травні 2008 року сповільнилася до 1,3% у порівнянні з 3,1% у квітні, 3,8% - у березні, 2,7% - у лютому й 2,9% - у січні.
Для зупинки інфляції необхідно вживати активні дії, впевнений Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. З одного боку, питання інфляції пов'язані з монетарною політикою, за яку відповідає Нацбанк. З іншого боку - з бюджетною політикою, і за цю політику несе відповідальність діючий уряд. Необхідно застосовувати обидва механізми, відзначають експерти. "Нарешті НБУ почав виконувати свої прямі обов'язки й боротися з інфляцією. Ще два роки тому регулятор заявив про свій намір переходити на політику гнучкого курсу. А це одна з основних умов для переходу до інфляційного таргетирванню (боротьби з інфляцією). І перший крок у цьому напрямку НБУ сьогодні зробив", - додала Акимова. Тепер черга за Кабміном, впевнені фахівці.
Від шоу політичного - до економічного
"Уряд розглянув і взяв за основу проект постанови про зміну макроекономічних показників, щоб 17 червня, відразу після свят, затвердити на засіданні уряду зміни до діючого бюджету", - відзначила вона. За попередніми підрахунках, доходи держскарбниці після перегляду можуть збільшитися на 30,4 млрд. гривень.
Однак Акимова сумнівається в успішності цієї витівки. "У нас в країні ще немає макроекономічного прогнозу на 2009 рік. І зробити його чітко й правильно не представляється можливим, тому що в нас немає макроекономічного прогнозу на 2008 рік. У даній ситуації ні про який нормальний бюджетний процес ні на 2008, ні на 2009 роки мова йти не може", - впевнена вона. Ще більш скептично настроєний Бураковський, який впевнений, що навіть якщо Кабмін на своєму засіданні затвердить всі необхідні зміни, то "обговорення в парламенті будь-якого варіанта бюджету перетвориться на банальне політичне шоу". "В результаті, на додаток до вже традиційного політичного шоу ми одержимо шоу економічне", - резюмував експерт.
Макроекономічні прогнози Кабміну
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас