Зайняти та розтринькати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зайняти та розтринькати

Валюта
2046
З кожної тисячі гривень, витраченої українцями в магазині, 150 гривень вони позичають у банку - такі дані Нацбанку.
Життя в борг стало для українців нормою. Якщо в 2004 р. покупки в кредит становили всього 2,8% від доходів населення, то до початку 2008 р. цей показник досяг вже 15,3%. Такі дані оголосив на початку тижня в інфляційному звіті Нацбанк. Зростання попиту на товари в кредит не тільки негативно впливає на добробут громадян, але й шкідливе для економіки країни. "Кредитування населення сприяє росту інфляції, адже кредит - це збільшення грошової маси", - пояснює консультант з банківських послуг finance.ua Антон Фролов. У НБУ говорять, що торік банківські кредити збільшили розмір інфляції на 2,5 процентних пункти.
Працювати на оплату рахунків
150 гривень з кожної тисячі, витраченої на товари та послуги торік, взяті в борг у банку. Такий ажіотаж навколо банківських позичок експерти пояснюють дефіцитністю товарів у часи Радянського Союзу і їхньою доступністю зараз. "Люди масово купують те, чого в них немає або не було ніколи", - говорить експерт компанії "Кредитна консультація" Олексій Кобилинський. Сума взятих у борг грошей у банків, за даними Асоціації українських банків, вже перевалила за 176 млрд. грн.
Покупка в кредит не впливає позитивно на добробут громадян. "Доступ до кредитних ресурсів підвищує платоспроможність населення, однак багатство людей, що здобувають товари в кредит, дуже оманливо", - стверджує керівник компанії "Алхімія фінансів" Алія Бахтина. Люди, які беруть кредит, - в основному не заможні. "До кредитів прибігають ті, хто живе невідповідно до своїх достатків. Той, хто живе по коштам, у борг не бере", - впевнений керівник Українського банківського порталу Олександр Лупоносов. За два-три роки активної видачі позичок у громадян змінилася психологія: вони перестали заощаджувати й відкладати.
Про це вже навіть пише Нацбанк. "Ріст інфляційних очікувань і значні виплати по кредитах привели до зменшення схильності до заощаджень", - говориться у звіті НБУ. Так, якщо в 2005 р. населення зберігало 12% від своїх доходів, в 2007 р. - 9,2%, то за січень-квітень цього року українці відклали всього 5% заробленого.
Упіймати момент
Від бажання потрапити в боргову яму громадян врятувало падіння долара. Із середини березня, коли курс долара в обмінних пунктах істотно знизився з 5,01-5,04 грн./$1 до 4,75-4,84 грн./$1, українські банки зіткнулися з масовими достроковими погашеннями. "Мені розповідали, що бажаючої достроково погасити валютний кредит у банку відповідають: у нас курс 5,05-5,03. Тоді кредитори йдуть в інший банк, купують долари за курсом 4,8 грн./$1 і повертають кредит", - розповідає глава НБУ Володимир Стельмах. Його слова підтверджуються результатами дослідження компанії GFK Ukraine.
Якщо в другому кварталі 2007 р. люди виплачували по 3 кредити, у четвертому кварталі 2007 р. - по 2 кредити, те вже в першому кварталі цього року - усього один кредит. "Коли три дні долар "лежав", багато хто позбувався від нього, а деякі прикуповували й гасили свої валютні кредити", - говорить начальник відділу розрахунків казначейства банку "Владимирський" Віталій Трипільський. У другому банку за величиною Райффайзен Банку Аваль також відзначають тенденцію дострокового погашення валютних позичок. "Активізацію дострокового погашення валютних кредитів ми відзначили ще у квітні, дотепер ця тенденція зберігається", - відзначає начальник керування іпотечного кредитування Райффайзен Банку Аваль Євгеній Демьянов.
Відмова від грошей
Хоча борги населення й великі, однак вони навряд чи будуть рости далі. Багато банків істотно скорочують видачу позичок. "Зараз рівень запозичень населення в банків скоротився у два рази", - говорить голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк. Його слова підтверджує й глава Асоціації українських банків Олександр Сугоняко: "Темпи кредитування населення знизилися небагато у квітні й у травні ". Пояснення тому - не тільки проблеми із грішми в банків, але й зростаюча фінансова грамотність населення. А в тім же дослідженні НБУ говориться, що кількість респондентів, які планують взяти кредит, знизилася на 2,7 п. п.
Леся Войтицкая
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас