НБУ спровокує розпродаж акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спровокує розпродаж акцій

Фондовий ринок
891
На фондовому ринку може повторитися масове скидання акцій, що супроводжується падінням котирувань. Це відбудеться, якщо Національний банк вирішить підсилити боротьбу з інфляцією.
Раніше НБУ опублікував інфляційний звіт за травень. У документі говориться, що поточна ситуація вимагає від НБУ ще більших зусиль з вилучення гривні з обороту. "Прискорення росту базової інфляції (за винятком продовольства та палива) свідчить про посилення дії фундаментальних інфляційних факторів, що вимагає більш рішучих дій з жорсткості монетарної та фіскальної політики",- відзначають аналітики НБУ.
Щодо політики Нацбанку це означає, що регулятор намагатиметься ще більш інтенсивно вилучати гривню з оберту. Виходить, на фондовому ринку може продовжитися розпродаж акцій, викликана банальною нестачею грошей.
У квітні відбулося найбільше падіння індексу ПФТС. Торговці та інвестиційні фонди, яким небуло чим виплачувати зарплати і повертати внески учасникам, були змушені розпродавати свої портфелі з великим дисконтом.
"Тверда монетарна та фіскальна політика - це високі процентні ставки, обмеження грошової маси істримування росту бюджетних видатків. Все це означає зменшення ліквідності. Така політика виправдана, якщо метою є зниження рівня інфляції. Але для фондового ринку такі дії будуть мати однозначно негативні наслідки. А саме: падіння внутрішнього попиту на цінні папери та, відповідно, зменшення їх ринкової вартості",- вважає старший аналітик інвестиційної групи "Сократ" Сергій Невмержицький.
Віце-президент Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало також вважає, що жорсткість монетарної політики призведе до недооцінки акцій компаній. "У цих умовах фондовий ринок буде нагадувати губку в пустелі. Фактичні ціни на акції будуть зовсім відірвані від їх реальної вартості. Дана ситуація буде зберігатися або до зміни монетарної політики, або до приходу дощу із закордонних грошей",- відзначив він.
Для інвестфондів, які оперують грошима населення, це може означати продовження періоду збитків і відтік вкладників. "З одного боку, можуть зрости ставки з облігацій і банківських депозитів, що забезпечить ІСІ зростання прибутковості. З іншого боку - нестача грошей може загальмувати зростання котирувань акцій. І все-таки я не думаю, що буде повторення квітневої ситуації",- вважає керуючий активами Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко.
На думку Дмитра Мошкало, жорсткість монетарної політики буде збільшувати валютні ризики. активи, які подешевшали, можуть викликати інтерес у міжнародних спекулянтів, які направлять у країну великі потоки капіталу, створюючи додатковий тиск на курс. "Ні НБУ, ні Кабмін даний ризик як істотний не розглядають, тому що прецедентів ще не було. Однак втягнення України у світову економічну систему зростає, з усіма плюсами, що випливають, і мінусами",- підкреслив Мошкало.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас