Депозитарії зазнали відчуття об'єднання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарії зазнали відчуття об'єднання

Фондовий ринок
646
Депозитарій "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) прийняв пропозицію акціонерів Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) про об'єднання. Якщо до них приєднається Нацдепозитарій (НДУ), то в Україні може бути створений єдиний центральний депозитарій, впевнені в Держкомісії з цінних паперів та фондовому ринку. Однак ці плани буде складно реалізувати на практиці - вчора між акціонерами НДУ та його керівництвом почався судовий корпоративний конфлікт.
Ввечері 10 червня наглядацька рада депозитарію МФС схвалила пропозицію ВДЦП про об'єднання, повідомив голова правління обох депозитаріїв Микола Швецов.
"Зараз правлінню МФС дані доручення організувати процедури злиття. А щодо варіантів об'єднання ми будемо радитися з юристами. По суті, концептуальних проблем в об'єднанні немає, це винятково технічні питання",- пояснив він. Пропозицію про об'єднання ВДЦП направив депозитарію МФС практично відразу ж після свого створення.
Глава наглядацької ради ВДЦП Василь Роговой розповів, що тепер МФС за допомогою послуг компанії-оцінювача оцінить свої активи. "Потім ми спільно наймемо юридичну компанію, що запропонує обом депозитаріям оптимальний варіант об'єднання. До осені все повинне завершитися",- сказав Роговий.
На його думку, об'єднання протриває до кінця 2008 року. Статутний капітал ВДЦП становить 70 млн грн, тоді як МФС - усього 4,365 млн грн. Однак МФС є найбільшим в Україні депозитарієм - з ним працює біржа ПФТС, на яку доводиться понад 90% організованого фондового ринку. Злиттю повинна сприяти структура акціонерів депозитаріїв. Найбільшими акціонерами МФС є ПФТС (9,94% акцій) та українські банки. Найбільший пакет ВДЦП у Нацбанку (25%), іншими акціями депозитарію володіють 19 українських банків, біржа ПФТС та Українська міжбанківська валютна біржа.
Близько 60% статутного капіталу ВДЦП належить акціонерам МФС. Зараз, за даними Ъ, NASDAQ OMX веде переговори про модернізацію депозитарної системи як із МФС, так і з ВДЦП. Таким чином, NASDAQ OMX, швидше за все, буде проводити модернізацію програмного продукту об'єднаного депозитарію.
Юристи вважають, що у ВДЦП та МФС є два варіанти: об'єднання/злиття, коли із двох депозитаріїв буде створений новий, або приєднання - один депозитарій увіллється в другий. Партнер юридичної компанії "Кузнєцов та партнери" Денис Кузнєцов впевнений, що логічним було б приєднання депозитаріїв, тому що хто саме буде поглинений, залежить від підсумків оцінки активів. "Об'єктивно говорячи, при визначенні вартості, якщо акції не пролистинговані на біржі, то вартість береться "зі стелі",- розповідає Кузнєцов.- У ВДЦП активи відповідають розмірам статутного фонду - 70 млн грн, але з врахуванням лобі в особі Нацбанку це вже 75 млн грн. А, наприклад, активи МФС і бажання акціонерів одержати за свої акції в монополісті певну суму можуть оцінити в 100 млн грн".
Ні в МФС, ні у ВДЦП не виключають, що до процесу об'єднання може приєднатися Нацдепозитарій, що за минулі кілька років так і не зміг домовитися про злиття із МФС. Цю ідею відстоює й глава Держкомісії з цінних паперів та фондовому ринку (ДКЦПФР; управляє 86% акцій НДУ) Анатолій Балюк - він вже заручався підтримкою уряду. "Ми обговорювали із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко створення єдиного депозитарію на базі трьох - МФС, Нацдепозитарія та Всеукраїнського депозитарію цінних паперів,- заявив він.- Вона підтримала це рішення й, сподіваюся, запропонує його на розгляд Верховній раді після наради (в уряді) у найближчу суботу". Ст. 2 закону "Про національну депозитарну систему й електронний документообіг в Україні" визначає, що НДУ є "верхнім рівнем депозитарної системи" і забезпечує "функціонування єдиної системи депозитарного обліку". У назвах інших депозитаріїв заборонено використати слова "національний" й "центральний".
Вчора, за словами Балюка, Кабмін схвалив ряд інших виправлень у закон. "Уряд дав 18 місяців на перехід до дворівневої системи на чолі із центральним депозитарієм (без реєстраторів). За цей час комісія переведе цінні папери з документарної в електронну форму та сформує депозитарні установи",- повідомив він.
Однак це буде непросто реалізувати. Під час засідання уряду проходили збори акціонерів НДУ, ініційовані ДКЦПФР для зміни його керівництва у зв'язку з незадовільною роботою депозитарію. Але звільнити главу спостради НДУ Віктора Івченко та голови правління Володимира Ульянова не вдалося. Постановою Київського господарського суду було заборонено включати до порядку денного й розглядати на зборах питання про зміну глав ради й правління депозитарію, розповів Володимир Ульянов. "Одним з підстав постанови суду є встановлений термін повноважень на три роки, крім того, повинні бути підстави для звільнення",- уточнив Ульянов.
Комісія змогла лише перемінити склад ради, що поповнили представники ДКЦПФР (чотири чоловіки), Кабміну, ФДМ, Мінекономіки, Мінфіну, Держінвестицій та недержавних компаній - Української фондової біржі, ОДО "Центр інституціонального розвитку" та ТОВ "Одеський приватизаційний центр". В результаті представники держави одержали більшість у наглядацькій раді, тоді як раніше вони мали всього 5 представників з 13.
Партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський впевнений, що комісія з коштовних паперів мала намір перемінити керівництво НДУ, щоб уможливити його приєднання до ВДЦП та МФС. "Якщо якийсь акціонер планує приєднати компанію до іншої й керівництво йому неугодне, то його знімають із посади. І найчастіше глави правлінь цим незадоволені й звертаються до суду",- сказав Доманський. Віктор Івченко планував провести відкриту допемісію НДУ, що могли викупити іноземні інвестори.
Несподіване судове протистояння в НДУ може затягти злиття цього депозитарію із ВДЦП та МФС або зовсім зробити його неможливим, відзначив він.
Варшавська фондова біржа купує площадку в Україні
Член ради директорів Варшавської фондової біржі (WSE) Беата Ярош вчора повідомила, що WSE має намір стати акціонером однієї з українських бірж. "Ми зацікавлені в покупці української біржі. За два-три місяці я зможу повідомити конкретні результати переговорів",- сказала вона, відмовившись назвати об'єкт покупки. Президент WSE Людвик Соболевський в інтерв'ю ще наприкінці минулого року не виключив можливості покупки біржі в Україні. Директор департаменту WSE з розвитку бізнесу на ринках Центральної та Східної Європи Роберт Квятковські вчора сказав, що WSE вважає перспективним мати власну біржу, незважаючи на те що вже чотири українські біржі запустили проекти по впровадженню нових торговельних систем.
Він підтвердив, що WSE зацікавлено в покупці акцій ПФТС. Серед ключових напрямків, які вони могли б реалізувати, він назвав організацію IPO українських компаній і введення подвійного листинга котирувань. Зараз WSE має офіс у Києві.
Як повідомило джерело на фондовій біржі "Іннекс", після зриву переговорів з російською РТС власники київської площадки зробили пропозицію іншим біржам, зокрема Варшавській, Віденській та американо-шведському біржовому холдингу NASDAQ OMX. Петро Шевченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас