США і ЄС спільно модернізують українську ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і ЄС спільно модернізують українську ГТС

Енергетика
189
Лідери США і ЄС у спільній декларації за підсумками саміту у Словенії висловили готовність допомогти Україні в модернізації її трубопроводів і заявили про підтримку будівництва нових газопроводів в рамках "диверсифікації джерел" енергії для Європи.
"Ми працюватимемо разом з Україною для розширення прозорості і ефективності її енергетичних ринків, а також підтримки міжнародних зусиль по відновленню і модернізації її транзитних мереж", - сказано у декларації, повний текст якої поширений 11 червня прес-службою Білого дому.
У документі підкреслюється також намір США і ЄС забезпечити альтернативні постачання енергії для Європи.
"Ми забезпечуватимемо регіональну співпрацю в енергетиці з країнами Чорного моря, Каспійського басейну, Центральної Азії і Іраку, а також підтримуватимемо розробку множинних трубопроводів, таких як проекти "Набукко" і трубопровід по маршруту Туреччина - Греція - Італія, для додаткових постачань природного газу до Європи з диверсифікованих джерел", - йдеться в тексті декларації.
У ній підкреслюється, що США і ЄС виступають "за посилення конкуренції на енергетичних ринках і просування рішень на ринковій основі для диверсифікації розробки і переведення енергоресурсів на глобальний ринок, включаючи в повному обсязі реалізацію принципів, затверджених на саміті G8 у Санкт-Петербурзі".
Нагадаємо, що Європейський союз вимагає у України до 2012 року інвестувати у модернізацію власної газотранспортної системи 2,5 млрд євро. Позицію ЄС 14 грудня минулого року озвучив керівник відділу з питань енергобезпеки Єврокомісії Фаузі Бенсарса.
"Така сума необхідна тільки для збереження нинішнього обсягу транзиту природного газу до Європи. Це питання економіки і безпеки, а не політики", - підкреслив він.
У свою чергу комісар ЄС по питаннях енергетики Андріс Пібалгс відзначив, він не бачить інших можливостей модернізувати українську ГТС, окрім залучення донорських коштів.
За словами Пібалгса, донорами можуть стати країни Європейського Союзу і деякі міжнародні організації, такі як, наприклад, Світовий банк.
Комісар висловив впевненість у тому, що Єврокомісії вдасться зібрати необхідну для модернізації суму в 2,5 млрд євро. "А що нам ще залишається? Адже ніхто не хоче, щоб були якісь перебої в постачаннях через трубопроводи", - сказав він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас