Пункти обміну валют зможуть використовувати наявні комп’ютерні системи ще один рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пункти обміну валют зможуть використовувати наявні комп’ютерні системи ще один рік

Фондовий ринок
153
Завдяки ініціативі Президента Асоціації “Київський Банківський Союз”, заслуженого юриста України, народного депутата Верховної Ради України Леоніда Черновецького пункти обміну валют зможуть використовувати наявні комп’ютерні системи, що відповідають вимогам НБУ та внесені до Реєстру комп’ютерних систем для пунктів обміну валюти, до 01.07.2003. Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом.
Згідно пункту 5 додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 №121 перевести суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій передбачалось до 01.07.2002. По цьому питанню до Державної податкової адміністрації звернулись Президент Асоціації “Київський Банківський Союз”, заслужений юрист України, народний депутат Верховної Ради України Леонід Черновецький.
Зокрема, Леонід Черновецький в своєму листі звернув увагу на відсутність документів, що регламентують порядок виконання операцій з купівлі-продажу іноземної валюти із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), який встановлюється НБУ, та порядок реєстрації, опломбування та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, який встановлюється Державною податковою адміністрацією України за погодженням з НБУ (вимоги, відповідно, ст. 6, ст. 7, ст. 13 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”). Леонід Черновецький відмітив, що відсутність вказаних документів виключає можливість виконання банківськими установами Постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.01 № 121 “Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій”.
Крім того, до вказаного реєстру РРО не внесено жодної з комп’ютерних систем, які на даний момент використовуються в пунктах обміну іноземної валюти. Ті ж реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру РРО, не відповідають вимогам нормативних документів Національного Банку, що регулюють операції купівлі-продажу іноземної валюти.
У відповідь на цей лист Державна податкова адміністрація України повідомила, що протокольним рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 27.06.2002 №13 схвалена пропозиція щодо переносу термінів введення в дію пункту 5 додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 №121 “Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій” строком на один рік.
Враховуючи зазначене, до затвердження у встановленому порядку змін до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 №121, суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, можуть використовувати у пунктах обміну валюти наявні комп’ютерні системи, які відповідають вимогам Національного банку України та внесені до Реєстру комп’ютерних систем для пунктів обміну валюти.
За матеріалами:
Правекс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас