"Енергоатом" сконцентрує уран СхідГЗКа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоатом" сконцентрує уран СхідГЗКа

Енергетика
203
НАЕК "Енергоатом" законтрактувала до 2019 р. весь вироблений СхідГЗКом урановий концентрат. Експерти відзначають, що довготерміновий контракт забезпечить стабільну роботу обох підприємств. "Енергоатом" буде застрахований на випадок непередбаченого стрибка цін на уран, а СхідГЗК зможе займатися нарощуванням видобутку.
Національна атомна енергогенеруючая компанія "Енергоатом" 6 червня підписала контракт із Державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Жовті води, Дніпропетровська обл.) про закупівлю всього обсягу виробленого ним уранового концентрату протягом 2008-2018 р. Компанія розраховує, що ця домовленість дозволить у довготерміновій перспективі забезпечити 30% вітчизняної потреби в сировину для ядерного палива і створить сприятливі умови для забезпечення стабільної виробничої діяльності обох підприємств. Передбачається, що в такий спосіб компанії зможуть уникнути негативних впливів від цінових коливань на концентрат урану на світових ринках.
Прес-служба "Енергоатома" уточнює, що, відповідно до довготермінового контракту, весь обсяг уранового концентрату (800-900 т на рік) буде закуповуватися "Енергоатомом" для подальшого використання як сировини для виробництва ядерного палива. "Ми будемо закуповувати всі обсяги уранового концентрату, зробленого СхідГЗКом у період, передбачений договором. Ціна уранового концентрату враховує світову динаміку цін на уран. Вона погоджена з СхідГЗКом і затверджена Міністерством палива та енергетики", - повідомляє прес-секретар "Енергоатому" Ілона Заєць.
"З II півріччя будемо шукати джерела оплати. Фінансування буде проходити в рамках статті на свіже ядерне паливо", - уточнює Заєць. Закуплений урановий концентрат буде поставлятися для переробки російської "ТВЕЛ". Переговори із цього приводу ведуться. Нагадаємо, що термін дії договору між "Енергоатомом" та "ТВЕЛ" минає в 2010 р.
Собівартість українського урану дуже висока. А ціни на спотовом ринку зараз знизилися, і реалізація урану за короткотерміновими контрактами не покриває витрат українського підприємства. З цієї причини експорт урану, відновлений в I кварталі цього року, був зупинений.
"Після спекулятивного росту цін в 2007 р. компанії поспішили закупити урановий концентрат за довготерміновими контрактами. Внаслідок цього ціни на спотовом ринку зараз упали",- пояснює глава департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості Мінпаливенерго Наталя Шумкова. "Ціна уранового концентрату за довготерміновими контрактами на $50-60 більше, ніж на спотовом ринку. Це приблизно $210-220 за 1 кг. Завдяки контракту з "Енергоатомом" СхідГЗК зможе довготерміново планувати роботи з модернізації виробництва і нарощувати видобуток урану",- відзначає Шумкова.
Експерти говорять, що зі збільшенням видобутку урану відповідно знизиться і його собівартість. Тому довготерміновий контракт дозволить СхідГЗКу стабільно працювати, замість того щоб щораз шукати новий об'єкт для реалізації урану.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас