Спілки допустять до банківського ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спілки допустять до банківського ринку

Кредит&Депозит
396
У Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін до закону про кредитну кооперацію. У документі передбачається порядок створення кредитними спілками кооперативних банків.
На думку регулятора ринку кредитних спілок, вітчизняна система кредитної кооперації досягла рівня, на якому кредитні спілки змогли б об'єднатися в кооперативні банки. "Це допоможе їм виходити на зовнішні ринки запозичень з метою одержання доступу до більш дешевих ресурсів, відкриє дорогу КС на міжбанківський ринок, дозволить здійснювати грошові перекази, емісію кредитних карт. А також відкриє доступ до рефінансування Нацбанку", - відзначає Андрій Оленчик, керівник департаменту нагляду за діяльністю кредитних спілок Держфінпослуг.
За його словами, у світі використовується триповерхова система кредитних спілок: на першому рівні перебувають безпосередньо КС, на другому рівні - регіональні кооперативні банки, на третьому - центральний кооперативний банк. "Для України другого рівня буде досить", - вважає Оленчик.
Відповідно до законопроекту, для створення банків необхідна участь не менше 10 КС, кожна з яких буде володіти не більше ніж 10% акцій і буде мати тільки один голос на зборах акціонерів, незалежно від частки в акціонерному капіталі. Міжрегіональний кооперативний банк повинен створюватися, поєднуючи КС не більш ніж п'яти областей. "На заході України, у Донецьких, Одеських, Луганської областях такі кооперативні банки можуть бути створені без проблем",- вважає Андрій Оленчик.
Крім цього, у документі передбачений допуск КС до іпотечного кредитування і можливості прийняття як заставу землю. Представники банківської сфери неодноразово заявляли, що, допускаючи КС на ринок іпотеки, необхідно підвищити вимоги до резервування таких спілок. Регулятор запевняє, що якщо законопроект буде прийнятий, норми до резервування і капіталу КС будуть жорсткими. "Ми розуміємо, що такі норми зможуть виконати не всі спілки. І невеликі КС змушені будуть приєднатися до більшим або піти з ринку, але рано чи пізно це повинне відбутися",- вважає Оленчик.
У самих кредитних спілках переконані, що навряд чи на ринку знайдеться багато бажаючих створити банк. Наприклад, у законопроекті передбачено, що об'єднані КС можуть перетворитися в кооперативний банк. Зараз в Україні є об'єднання КС Національної асоціації кредитних спілок. Але там не розділяють оптимізму регулятора і запевняють, що проблем зі створенням банку буде більше, ніж вигід від нього.
"КС і сьогодні можуть брати участь у створенні акціонерних товариств і можуть створювати банки, але, як ми бачимо, бажаючих це зробити - небагато, тому що це невигідно. Необхідно пам'ятати, що до такого кооперативного банку будуть застосовуватися загальні для банківської системи вимоги з розмірів капіталу, вимоги до резервування, і всі плюси такого кооперативного банку можуть бути нівельовані необхідними для його створення витратами. Єдиний плюс такого банку - доступ до рефінансування НБУ. Але дуже велика ймовірність, що такий банк буде рефінансуватися за залишковим принципом, оскільки й зараз банкам не так просто одержати доступ до грошей НБУ. Ще однією дивною нормою законопроекту є вимога, щоб міжрегіональний фонд поєднував КС не більш ніж п'яти областей. Навіщо такі обмеження? Кооперативний банк повинен обслуговувати всю галузь КС", - говорить Петро Козинец, президент Національної асоціації КС.
"Законопроект дещо не відповідає існуючій на ринку ситуації. Створення банку цікаво тільки КС, які працюють на всій Україні. А не в одному регіоні. Який сенс одержувати доступ до грошових переказів, якщо спілка працює в одному регіоні, але при цьому така КС, беручи участь у банку, повинна буде виконувати всі нормативні вимоги. Ми й зараз можемо брати участь в акціонерних товариствах, наприклад, ми ж беремо участь у Міжнародному бюро кредитних історій, можемо створювати й банк. Але в такому випадку КС більш вигідно створювати комерційний банк, до нього принаймні менше обмежень",- дивується Андрій Азаров, голова "Першої кредитної спілки".
Банкіри також сумніваються, що КС зможуть створити кооперативний банк. "Я думаю, що ідея важко реалізована. Групи людей, які створюють КС, дуже різні і переслідують різні цілі. Для них буде дуже непросто об'єднати зусилля для створення банку. Він може бути створений або окремим КС, або групою пов'язаних спілок. Хоча у світі практика створення КС банків цілком успішна",- розповів Владислав Кравець, голова правління "Банку НРБ".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас