Прогноз з поводження фондового ринку України на літо 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз з поводження фондового ринку України на літо 2008 року

Фондовий ринок
319
Аналітичний департамент Групи компаній "ТЕКТ" бачить три сценарії розвитку ситуації на українському фондовому ринку до кінця літа 2008 року...
Директор Аналітичного департаменту Групи компаній "ТЕКТ" Юрій Прозоров:
Аналітичний департамент Групи компаній "ТЕКТ" бачить три сценарії розвитку ситуації на українському фондовому ринку до кінця літа 2008 року:
1. З імовірністю 60% до кінця літа на ринку буде переважати бічний тренд, що має невелику висхідну тенденцію. Ми розглядаємо сценарій росту фондового ринку на 10-15%, відштовхуючись від поточного рівня, тобто рівень початку поточного року досягнуто не буде.
2. З імовірністю 30% буде спостерігатися песимістичний сценарій, а саме, до кінця літа індекс ПФТС продовжить своє падіння, що складе до 10% від поточного рівня або 30% від рівня початку 2008 р. З огляду на можливе погіршення макроекономічної та політичної ситуації в країні, особливо на тлі проведеної ревальвації гривні, такий сценарій має середню ймовірність настання.
3. З імовірністю 10% можливий оптимістичний сценарій розвитку подій: зростання індексу ПФТС складе більше 20%, що дозволить йому повернутися на рівень початку 2008 р. Однак, з огляну на політичні конфлікти в країні, непогодженості в діях на всіх рівнях державної влади, збільшення ризиків погіршення макроекономічних показників, відсутності перспектив стабільного росту світових ринків, такий сценарій є малоймовірним.
Як видно, 2-й і 3-й квартали на зовнішньому та внутрішньому ринках можна назвати кварталами поліпшення, що очікується. Фондовий ринок України буде протягом найближчого періоду часу досить волатильним, однак є передумови до покращення.
Зараз ситуація змінилася з песимістичної на вичікувальну. Крім того, значна кількість цінних паперів залишаються недооціненими, а дані, які виходили позитивними за результатами діяльності вітчизняних емітентів в 1-ому кварталі 2008 р. тільки збільшують цю недооціненість. При цьому варто очікувати негативного впливу з боку даних з реальної економіки США. Швидше за все, макроекономічна ситуація в цій країні не покращиться найближчим часом.
Опираючись на причинно-наслідковий аналіз, наведений вище, на вітчизняному фондовому ринку не варто очікувати різкої зміни ситуації до вересня 2008 р. Драйвером росту українського ринку акцій могли б стати гроші іноземних інвесторів, але попиту з боку міжнародних фондів поки не спостерігається.
У даній ситуації великий вплив на динаміку вітчизняного фондового ринку буде робити поточна ліквідність грошового ринку в Україні. А через те, що уряд вибрав одним з методів боротьби з інфляцією штучне збільшення вартості гривні, проблеми з ліквідністю будуть тривати.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас