Не газом єдиним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не газом єдиним

Енергетика
455
У найближчому майбутньому в співробітництві України та Росії може з'явитися новий перспективний напрямок. Кілька проектів в атомній енергетиці зараз проходять етап попереднього узгодження, повідомило джерело, близьке до українського уряду.
Галасу з цього приводу немає, оскільки атомна галузь на відміну від газової традиційно не привертає до себе уваги, і це чи не єдина сфера україно-російських відносин, на якій не позначаються політичні скандали, пояснив чиновник.
Уряд Юлії Тимошенко не приховує, що цей напрямок співробітництва з Росією є одним із пріоритетних. Ще напередодні візиту екс-глави уряду РФ Віктора Зубкова в Київ, наприкінці квітня, повідомила про плани українського уряду домовитися про нові проекти. Головними з них були спільне освоєння цирконієвих та уранових родовищ, а також участь України в діяльності Міжнародного центра по збагаченню урану.
Дотепер Україна, як відомо, одержувала паливо для АЕС від російського постачальника - компанії ТВЕЛ. Однак з 2005 року в росіян з'явився конкурент: уряд США профінансував випробування на Південно-Українській АЕС нового палива американської компанії Westinghouse. У нинішньому році була підписана рамкова угода про регулярні поставки американського палива після 2010 року. Передбачається, що вже в 2011 році український "Енергоатом" (держпідприємство, що поєднує всі українські АЕС) за свій рахунок закупить продукцію Westinghouse як мінімум для трьох реакторів. Правда, частина експертів затверджують, що американське паливо чи не вдвічі дорожче російського. Інші фахівці говорять, що за останні два роки Росія підняла ціни на ядерне паливо більш ніж на 50%, що порівнянно із продукцією Westinghouse. Як би там не було, але з метою диверсифікованості джерел енергозабезпечення українська сторона готова через п'ять років одну п'яту ринку надати американцям.
Домовленості про поставки палива Westing-house провокують чутки про те, що Україна може в найближчому майбутньому відмовитися й від російського типу реакторів ВВЕР. Але це не так, категорично заявляють представники "Енергоатому". Інша справа, що існуючі атомні блоки незабаром потрібно буде зняти з експлуатації.
"Років через 15 всі блоки, крім недавно запущених двох - на Хмельницькій та на Рівненській АЕС, - потрібно зупинити або замінити. Вартість одного блоку - це більше 2 мільярдів доларів", - відзначив чиновник, що працює в галузі. Він додав, що прийнята в Україні Енергетична стратегія припускає подвоїти до 2030 року кількість вироблюваної електроенергії, а на атомну галузь у документі відведено до 50% генерації. "Це не справа одного дня, вже сьогодні потрібно шукати гроші й домовлятися про співробітництво, інакше ми не просто втратимо стратегічну галузь", - стверджує фахівець.
Що стосується грошей, то Юлія Тимошенко й у перший свій прихід на пост прем'єр-міністра, і зараз методично лобіює інтереси атомників. Наприкінці травня Нацкомісія з регулювання електроенергетики на прохання "Енергоатома" підвищила тариф на електроенергію, зроблену на АЕС, майже до 3 центів за кВт-годину. Перегляд тарифної політики стимулює зростання виробництва, говорять у компанії, однак він усе ще не вирішує стратегічні проблеми галузі.
Тимошенко створила заділ на майбутнє. Після зустрічі із Зубковим вона повідомила про домовленості про "співробітництво по продовженню ресурсу діючих АЕС та будівництву нових станцій". Через місяць, наприкінці травня, стало відомо про намір "Енергоатома" купити російський ліцензований проект Балаковської АЕС. Українські фахівці з київського й харківського інститутів "Енергопроект" тільки адаптують готовий продукт для будівлі нових блоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС.
Втім, прес-секретар "Енергоатому" Ілона Заєць уточнила, що вибір реакторної установки буде зроблений після конкурсу, хоча вже сьогодні очевидно, що російський реактор для площадки, де вже працюють два блоки із ВВЕР, найбільш прийнятний.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас