Хрещатик доганяє Єлисейські Поля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хрещатик доганяє Єлисейські Поля

Казна та Політика
482
П'ята авеню в Нью-Йорку стала найдорожчою вулицею планети. За даним експертів компанії Colliers International, власникам магазинів тут доводиться платити понад 18 тисяч доларів за оренду квадратного метра на рік. У трійку лідерів також увійшли знамениті Єлисейські Поля в Парижу ы... Тверська - центральна вулиця Москви. Причому різниця у вартості тут торговельних площ мінімальна - лише 10 доларів.
Тверскій вперше вдалося обігнати лондонський рай для шопоголиіов - Бонд-стріт, де орендарі платять близько 15,5 тисячі доларів за квадратний метр на рік. Центральні вулиці міст Європи серйозно відстають від лідерів. Так, буквально в декількох кварталах від Бонд-стріт платити за оренду магазину прийдеться значно менше - 11,7 тисячі на рік за приміщення на Оксфорд-стріт. Ще дешевше "коштують" центральні вулиці Дубліна та Гонконгу - від 8 до 11 тисяч доларів на рік. У той же час Росії вдалося встановити ще один рекорд. Тепер "розташуватися" на Невському проспекті в Санкт-Петербурзі коштує трохи менше 8 тисяч доларів на рік за кожен квадратний метр. І із цим показником Невський обганяє наймодніше місце в Токіо - район Гінза, а також сузір'я інтернаціональних брендів на Грабен-Кольмаркт у Відні.
Українські перспективи
Київського Хрещатика в списку топ-10 вулиць поки немає. Але вже через рік головна вулиця Києва може здобути собі славу однієї з найдорожчих у світі. Дані агентств нерухомості свідчать про те, що сума оренди торговельних площ на центральних вулицях Києва доходить до 6,6 тисячі доларів за квадратний метр на рік. І із цим показником Київ вже може суперничати з вулицями Відня.
При цьому ціни стрімко ростуть. Якщо ще рік тому орендна ставка площі класу А на Хрещатику становила 450 доларів на місяць за метр квадратний, то цього року вартість зросла майже на 40% - до 620 доларів. За словами експертів, ця тенденція збережеться надалі, і передбачається, що за 2008 рік орендна плата підвищиться на 30%. А за даними Colliers International, вже в 2009 році середня ставка може зашкалити за 1200 доларів на місяць за метр квадратний на найбільшій торговельній артерії української столиці.
Імідж - все!
Позахмарні ціни на оренду торговельних площ у Києві пояснюються просто - недостачею приміщень високої якості. "На жаль, на вітчизняному ринку спостерігається дефіцит об'єктів, що в цілому типово для ринків, що розвиваються,", - розповідає Юрій Нартов, управляючий директор компанії Colliers International (Україна).
"В результаті підвищення рівня добробуту ростуть купівельні спроможності народу, відповідно, українці хочуть якісного обслуговування, що, на відміну від ринків і наметів, їм можуть надати торгові центри, бутіки та магазини", - пояснює директор з розвитку компанії Concorde Development Оксана Литвинцева.
На думку агента компанії "Рієлті Маркет" Антона Руденко, це відбувається через те, що в Україні не здійснюється будівництво нових площ, здаються тільки "старі" об'єкти, а тим часом попит росте в геометричній прогресії.
Причому попит на торговельні площі на Хрещатику надвисокий, адже жоден торговельний коридор міста не має такої пішохідної прохідності. І заради бутіка в центрі багато орендарів готові переплачувати або навіть працювати собі в збиток. І все тому, що торговельні мережі на головній вулиці столиці використаються багатьма орендарями як flagship store - так званих іміджевих магазинів, мета яких - представити і зарекомендувати ту або іншу марку на ринку. А як відомо, предметам розкоші потрібні тільки головні вулиці та площі будинків першої лінії.
Фахівці настроєні скептично: відновити баланс удасться не раніше ніж через 5-7 років. У свою чергу, девелопери називають різні причини затримки будівництва - від переоцінки своїх фінансових можливостей до складностей з виділенням землі і законодавчих перешкод.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас