Єврокомісар: ЄС хоче тісніших зв'язків з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар: ЄС хоче тісніших зв'язків з Україною

Казна та Політика
191
Європейська політика добросусідства залишається фундаментом відносин ЄС з Україною, в той же час Брюссель не упевнений, що такий же формат відносин буде і в майбутньому. Таку заяву зробив єврокомісар по розширенню Оллі Рен, повідомляє "Німецька хвиля".
"Євросоюз хоче тісніших зв'язків з Україною. Ми хочемо підсилити Європейську політику добросусідства, щоб укріпити політичний діалог і поліпшити людські контакти. В той же час не передрікаємо майбутнє цих відносин", - сказав О.Рен.
Рен пригадав свій "перший дзвінок" в коледжі у вересні 1990 р., коли світ і Європа стояли на порозі грандіозних змін, після падіння Берлінської стіни і напередодні розпаду СРСР. Сьогодні ж, відзначив єврокомісар, російський державний лад тяжіє до авторитарного капіталізму. Боротьба між європейським шляхом розвитку і російською моделлю продовжується в Україні. Як відзначив Рен, з часів "помаранчевої революції" Україна просувалася шляхом демократичних перетворень, але впровадження реформ все ж таки пов'язане з достатньо великими труднощами.
Кажучи про перспективи розширення співтовариства, Рен відзначив особливу роль ухвалення базового документа ЄС. Згадуючи провал проекту Євроконституції влітку 2005 р., Рен допустив, що тоді більше всього цьому зраділи "реакціонери в Україні, панславісти в Росії, радикали в Сербії і турецькі націоналісти". Саме тому, підсумував Рен, ЄС повинен використовувати політику розширення для просування принципів свободи і демократії в країнах Південно-східної Європи, щоб не залишити місця націоналізму і автократії.
Нагадаємо, 23 травня ц.р. комісар Євросоюзу з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявила, що сподівається завершити переговори з Україною про нову базову угоду до кінця 2009 р. "Я поздоровляю Україну зі вступом до Світової організації торгівлі, який відкрив двері для переговорів про поглиблену всесторонню угоду, про вільну торгівлю як ключову частину нової посиленої угоди... Це дасть можливість завершити переговори щодо глобальної угоди до кінця 2009 р., а може, навіть, і до завершення діяльності цього складу Єврокомісії", - сказала вона.
Україна і ЄС почали переговори про нову посилену угоду 5 березня 2007 р. Ключовим положенням нової угоди повинне стати створення зони вільної торгівлі. Переговори з цього питання почалися 18 лютого ц.р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас