Бернанке VS Трише: Обзор ринків за тиждень (2 – 6 червня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке VS Трише: Обзор ринків за тиждень (2 – 6 червня)

Фондовий ринок
317
Світові ринки
Минулого тижня світові фінансові ринки хаотично кидало то вгору, то вниз. Цьому сприяло відразу декілька факторів. Зусилля США по боротьбі з маніпуляціями на ринку нафти знайшли найживіший відгук у влади Великобританії, ці дві держави мають намір будь-якими шляхами урізати волатильність ринку енергоносіїв та обмежити їхню спекулятивну складову. Після створення цієї коаліції, нафта відразу злякано повалилася вниз, тільки-но не дійшовши до 120 доларів за барель, однак отут в справу вмішалися події на валютному ринку.
Одним зі спонукальних мотивів для нафти впасти був трохи посилений долар, якому допоміг керуючий ФРС США Бен Бернанке. Він заявив, що слабкий долар є однією з найсильніших погроз американській економіці: провокуючи бурхливий ріст на товарних ринках, він тим самим підстьобує інфляцію. Бернанке додав, що йому подобається поточний рівень ставок ФРС, звідки слідує, що їхнього подальшого зниження не передбачається.
Долар почував себе в безпеці лише до четверга, поки в справу не вступив глава ЄЦБ Трише. На своїй прес-конференції після засідання Центробанку він зненацька ясно дав зрозуміти, що він і його колеги вже готові були підняти ставки, але відклали цей захід на липень, щоб заздалегідь попередити ринки. Результатом став потужний стрибок цін на нафту - усього за пару днів вона відіграла чимале падіння й показала нову вершину вище 139 доларів за барель.
У Європі звернуло на себе увага сполучення високої інфляції й слабких виробничих показників. Так, у Швейцарії в травні зафіксований 14,5-літній рекорд річного росту споживчих цін, у ЄС ціни так само перебувають на багаторічних максимумах. У той же час у Німеччині скорочуються як замовлення промислових підприємств, так і промислове виробництво. Травневі індекси ділової активності в ЄС й у виробничому секторі, і в сфері послуг показали зниження майже до бар'єрного рівня 50 пунктів - поділяючий ріст і падіння економіки, кепські справи й в Італії, і в Іспанії, де композитний індекс по всій економіці зони євро показав мінімум з літа 2003 року. Роздрібні продажі в єврозоні у квітні знову впали - тепер на 0,6% до березня; річна динаміка досить похмура - відзначається зниження на 2,9%, у тому числі на 3,4% по продовольчому секторі. Найкраще себе нині почувають нові члени ЄС. Так, річний ріст продажів у Румунії склав 18%, у Литві - 14%, у Болгарії - 10%, а от в «дідків» проблеми (у Німеччині -5,6%, в Іспанії -3,3%, в Австрії -2,9%).
У Великобританії, однак, справи йдуть ще гірше. Індикатори ділової активності ясно вказують на те, що рецесія вже стала реальністю: у виробничому секторі показник упав до 50 пунктів, у сфері послуг він опустився нижче цієї ключової оцінки вперше з березня 2003 року, ну а в будівництві індекс і зовсім досяг рекордного мінімуму 43,9 пункту, причому в сфері житлового будівництва він обвалився до 32,7 пункту. У цих умовах Банк Англії не знає, що йому робити - тому що інфляція росте, а економіка падає.
У Штатах індекси ділової активності залишили неоднозначне відчуття. Промисловий індикатор у травні несподівано виріс проти квітня, але однаково залишився в зоні спаду нижче 50 пунктів четвертий місяць поспіль. У сфері послуг, навпроти, основний індекс затишно влаштувався вище 50 пунктів. В обох випадках відзначався ріст цін і падіння зайнятості, портфелі замовлень в основному розбухали. Останнє знайшло підтвердження в позитивному звіті Міністерства торгівлі по замовленнях промислових підприємств
Спостерігачів, звичайно, найбільше цікавить, як сильно розвивається економічна криза в США - і оскільки центральним його моментом є просідання приватного попиту, саме вимірники останнього користуються помітною популярністю. Останні дані в цій області, однак, поставили експертів у безвихідь - тому що рішуче суперечили один одному. З одного боку, мережі магазинів показали феєричний ріст продажів у травні - на 3% за останній рік; з іншого боку, інфляція-то за цей рік значно вище 3%, так що цей ріст у реальності означає падіння фізичного обсягу продажів.
Корпоративні показники справляють похмуре враження. General Motors видала річне зниження продажів на 28%, Chrysler - на 25%, а Ford - на 16%. З японців ріст зафіксували Honda й Nissan, однак продажи Toyota все-таки впали. Всі експерти дружно відзначають катастрофічний провал вантажівок і пікапів (в Ford на 26-31% а General Motors - на 37%). Тим часом, в американській «великій трійці» саме ці машини завжди користувалися особливою пошаною, але зростаючі ціни на бензин змусили споживачів купувати маленькі економічні автомобілі, звідси й успіх японців. Радує той факт, що американські автомобільні компанії нарешті усвідомили це. Так, General Motors починає глобальну реорганізацію - закриває 4 заводи, що виробляє вантажівки.
Фінансовий сектор і зовсім впав у найглибшу зневіру. Чверть із компаній галузі вже зникли - або збанкрутували, або були поглинені більше щасливими конкурентами, і цей процес ще далекий від завершення. Погіршення ситуації на кредитному ринку й збільшення ризиків відзначило рейтингове агентство Standard & Poor's, що шокувало ринки своїм рішенням урізати рейтинги Lehman Brothers, Merrill Lynch й Morgan Stanley і знизити до «негативного» прогнози в Wachovia, Bank of America, J.P.Morgan Chase й Citigroup. Незабаром Wall Street Journal написав, що Lehman Brothers може у своєму звіті (16 червня) показати квартальний збиток у кілька мільярдів доларів і що йому досить терміново потрібне упорскування капіталу близько 3-4 млрд. Більше того, по ринку кілька днів поспіль ходили чутки, що інвестбанк от-от збанкрутує й що він вже щодня позичає гроші у ФРС. Однак, ці чутки не знайшли підтвердження. Далі, Wachovia вигнала свого генерального директора (за 4 місяці до того вже знятого з голів правління), а Washington Mutual пішов тим же шляхом, позбавивши свого главу повноважень голови правління. Але й це ще далеко не все, що давить на фінансовий сектор.
На цьому тлі загальна динаміка світових фондових індексів за минулий тиждень виглядає в такий спосіб:
Індекс Площадка Зміна за тиждень, %
S&P-500 NYSE -2,8
NASDAQ Composite NASDAQ -1,9
FTSE-100 LSE -2,4
DAX-30 Deutsche Boerse -4,1
Nikkei-500 Tokio SE +1,4
RTSI RTS -3,3
PFTSI PFTS -2,7
Нафта (Brent Crude Oil) IPE +6,1
Український ринок
Український ринок весь минулий тиждень демонстрував неймовірну млявість - обсяги торгів у середньому за день не перевищували $7,7 млн. Найцікавішими для придбання паперами стали акції Сумського НПО імені Фрунзе (+5,9%), Mittal Steel Кривій Ріг (+3,5%), Північного (2,4%) і Центрального (+2,1%) Гоков, Алчевського меткомбінату (+2,1%). У той же час інвестори зволіли скоріше позбутися від паперів Райффайзен Банку Аваль (-3,2%), Мотор Січі (-2,3%), Алчевськкоксу (-0,8%), Азовсталі (-0,6%) і Укрсоцбанка (-4,4%).
У галузевому розрізі, гірше всіх торгувалася електроенергетика (ARTCP-Electr -2,4%). Набагато гірше, ніж ринок закрилися котирування по акціях другого ешелону, які в середньому просіли на 6,0%.
У цілому, на минулому тижні український фондовий ринок демонстрував поступальне зниження з незначним поліпшенням наприкінці тижня. Однак слід зазначити, що при таких низьких обсягах торгів позицію інвесторів можна характеризувати як вичікувальну, не дивлячись на зниження індексу ПФТС на 2,7%.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас