ММВБ оцінює збільшення операцій на ПФТС після її модернізації мінімум в 4-5 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ММВБ оцінює збільшення операцій на ПФТС після її модернізації мінімум в 4-5 разів

Фондовий ринок
357
Обсяги торгів на провідній українській фондовій біржі ПФТС (Київ) після реалізації проекту її модернізації MICEX - NASDAQ OMX - PFTS Ukrainian Project на першому етапі зростуть із $25-60 млн до $100-300 млн на день, прогнозує президент Московської міжбанківської валютної біржі (ММBБ, MICEX) Олександр Потьомкін.
"Це дасть можливість біржі залучити нових інвесторів та емітентів", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у Києві в п'ятницю, присвяченій початку впровадження ММВБ на ПФТС нової торговельної системи.
За його словами, можна говорити і про більш оптимістичні оцінки зростання торгів після модернізації - до рівня близько $1 млрд на день.
Потьомкін пояснив свій прогноз відношенням масштабів української економіки і банківської системи до російської, котре він оцінив в 15-20%, і досягнутими обсягами торгів на ММВБ завдяки впровадженню сучасних біржових технологій.
Серед ключових ринків, що забезпечують значне зростання торгівлі на ММВБ, він, зокрема, виділив "ринок заявок", на який через інтернет і систему брокерських шлюзів має допуск близько 450 тис. фізичних осіб-приватних інвесторів.
Президент ПФТС Ірина Зоря повідомила, що біржа ставить завдання впровадити нову систему в повному обсязі до кінця року, а у випадку ухвалення рішення про поетапний її запуск, наприклад, без ринку деривативів або РЕПО, перші елементи нової системи можуть запрацювати вже восени.
Зоря підкреслила, що ПФТС у цей час володіє всіма фінансовими ресурсами для впровадження нової торговельної системи, і цей процес прямо не пов'язаний з корпоратизацією біржі. За її словами, витрати на створення торговельної системи не припускають також підвищення плати учасників торговельної системи.
Потьомкін додав, що схема фінансування припускає, що значна частина його буде винесена за межі року впровадження торговельної системи. Він підкреслив, що досвід ММВБ дає всі підстави прогнозувати істотне зростання доходів ПФТС після запуску нової торговельної системи, що окупить всі витрати.
У той же час учасники прес-конференції ухилилися від відповіді на питання про вартість проекту модернізації української біржі.
При цьому Потьомкін додав, що які-небудь додаткові умови про подальше входження ММВБ у капітал ПФТС при виборі російської біржі як провайдера нової торговельної системи не ставилися і не обговорювалися, і ММВБ поки не одержувала ніяких конкретних пропозицій від ПФТС на цей рахунок.
ПФТС створена в 1995 році за сприяння Агентства міжнародного розвитку США і з використанням торговельної системи ринку котирувань NASDAQ для малоліквідних ринків.
З початку 2008 року біржа ПФТС, що є дочірнім підприємством однойменної асоціації, працює з постійними перебоями. Крім того, вона так і не змогла запустити на повну потужність раніше анонсований ринок заявок. Негайно скликана рада ПФТС вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи і рекомендувала провести корпоратизацію біржі, щоб одержати можливість залучати необхідні для розвитку інвестиції та технології.
У цей час рішення про корпоратизацію вже прийнято. На першому етапі 100% акцій будуть належати асоціації, що зараз нараховує 299 членів.
Нова торговельна система повинна забезпечити торги акціями, облігаціями, інвестиційними сертифікатами, які зараз котируються на ПФТС, а також РЕПО з акціями та облігаціями, операції з деривативами, грошовими інструментами. Крім цього, вона буде підтримувати методики ринку заявок, ринку котирувань, кліринг, а також для інтернет-трейдингу забезпечить взаємодію із брокерськими системами (GLTrade, ORC, QUIK, SmartTrade) і депозитарієм.
За даними Держкомісії цінних паперів і фондового ринку, в Україні працюють дев'ять фондових бірж та одна торгово-інформаційна система, обсяг торгів на яких в 2007 році склав 36,833 млрд грн, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період 2006 року. Частка ПФТС на організованому ринку дорівнювала 87,7%.
За п'ять місяців поточного року кількість угод та обсяг торгів на ПФТС виросли в 2,5 рази і досягли 18,3 млрд грн, а частка на організованому ринку склала 97,2%.
У біржовому списку ПФТС перебувають 958 цінних паперів.
Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ, MICEX) за підсумками 2007 року ввійшла у двадцятку найбільших у світі, обслуговуючи шість ринків: фондовий, валютний, державних цінних паперів, стандартних контрактів, грошовий і товарний. Середньоденний оборот на ММВБ у першому кварталі 2008 року склав $19,2 млрд, з яких близько 60% припадає на фондовий ринок.
Частка фондової біржі ММВБ на російському біржовому ринку оцінюється на рівні близько 99%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас