Розвинені економіки пережили "ідеальний шторм" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розвинені економіки пережили "ідеальний шторм"

Казна та Політика
214
Розвинені економіки світу пройшли через “майже ідеальний шторм” на фінансових ринках напрочуд легко, говориться в заяві Організації економічного співробітництва та розвитку, зробленій у середу 4 червня. Організація, що об'єднує розвинені економіки світу, прогнозує видужання економіки США та країн Європи вже в наступному році, при цьому їм удасться уникнути серйозного розвитку інфляції.
В огляді світової економіки, який публікується кожні півроку, ОЕСР знизила свій прогноз економічного зростання для країн-учасниць організації, підвищивши при цьому оцінку інфляції в грудні цього року, що, на думку експертів, повинна підсилитися внаслідок зростання цін на енергоносії та продовольство.
Цього року економічне зростання в 30 країнах ОЕСР сповільниться до 1,8% і до 1,9% в 2009 році. Прогноз відображає зниження темпів економічного зростання до найнижчих значень із 2002 року і демонструє тенденцію, протилежну тій, котра вказувалася в попередньому піврічному огляді. Тоді організація очікувала прискорення темпів зростання в 2009 році до 2,4% у порівнянні з 2,3% в 2008.
“Економіка країн ОЕСР пройшла через майже ідеальний шторм,” - зізнався журналістам Йорген Елмесков, тимчасово виконуючий обов'язки головного економіста ОЕСР.
Втім, у доповіді говориться, що невисокі показники, зазначені в новому прогнозі, являють собою кристалізацію минулих ризиків і зараз, навіть за умови високого ступеня невизначеності, залишаються серйозні шанси на те, що нова оцінка економічного зростання виявиться занадто песимістичною, значно меншою здається ймовірність того, що новий прогноз виявиться надмірно оптимістичним.
Таким чином, існує можливість несподівано швидкого видужання економік 30 країн-учасників ОЕСР у випадку поліпшення умов у фінансовій сфері, зниження поточної високої вартості кредиту і поширення позитивного ефекту на реальний сектор економіки.
За словами Йоргена Елмескова, розвинені економіки за останні 12 місяців відчули на собі кілька найсильніших ударів, але при всій вазі негативних подій ситуація могла б бути значно гіршою, ніж можна спостерігати зараз. Тимчасово виконуючий обов'язки головного економіста ОЕСР також під час прес-конференції в Парижі сказав про збільшення шансів на те, що гірша частина потрясінь для фінансових ринків уже позаду, і підкреслив, що урядові органи - як в сфері визначення базової процентної ставки, так і при бюджетному плануванні - повинні виявити обережність, щоб не переборщити зі стимулюванням економічного зростання, втративши при цьому контроль над рівнем інфляції.
“Уповільнення темпів економічного зростання, які ми зараз спостерігаємо, належить до розряду тих спадів, які потрібні для того, щоб стримати інфляцію,” - сказав Елмесков, позначивши, що успіх у подоланні фінансових потрясінь став можливим завдяки більш досконалій структурній економічній політиці в Європі і США поряд з поліпшеною макроекономічною політикою.
Хоча поки ще неясно, чи приведе слабість економічного зростання цього року до нових проблем у банківській і фінансовій сфері, експерти ОЕСР рекомендували ФРС утриматися від поспішних рішень із приводу змін процентної ставки.
ОЕСР прогнозує, що цього року інфляційний тиск стабілізується в міру збільшення рівня безробіття до 6% від розміру трудових ресурсів. За умови збереження цін на сировину без змін, такий рівень безробіття, за прогнозом ОЕСР, повинен знизити рівень інфляції, названий “некомфортабельно високим”, уже в 2009 році.
Для єврозони базова процентна ставка на поточному рівні 4%, на думку експертів ОЕСР, буде достатньою, щоб стримувати інфляцію до кінця 2009 року. За прогнозом організації, в IV кварталі поточного року зростання економіки єврозони складе 1,4%, тоді як у США цей показник складе лише 0,3% у зв'язку з тим, що на європейські економіки не так сильно впливаєте спад на ринку нерухомості.
Зростання економіки Японії знизиться через високі ціни на енергоносії, але воно буде відносно високим. В IV кварталі цього року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року зростання ВВП Японії, згідно із прогнозом ОЕСР, досягне 1,7% і буде досить потужним, щоб забезпечити збільшення цін, що може привести до остаточного завершення періоду дефляції в 2009 році.
Експерти ОЕСР, на відміну від голови ФРС Бена Бернанкі (Ben Bernanke), вважають, що ослаблення долара позитивно позначиться на американській економіці, тому що інфляційний тиск, відповідно до їхніх очікувань, ослабне, а без зниження курсу долара “основна частка цього поліпшення для позиції США, за емпіричними оцінками, буде циклічною” і навряд чи буде тривалим.
За словами Елмескова, новий світовий порядок для розвинених економік означає те, що вони не можуть ігнорувати загальносвітові тенденції і більше не є повністю господарями своєї долі і повинні визнати міць економік, що розвиваються, які швидко зростають, для того, щоб впливати на потенційні темпи зростання економіки та інфляції в них, при цьому продовжуючи виконувати роль споживача їхнього експорту і конкуруючи з ними в сфері одержання сировини
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас