Точка зору: Можливе нарощування видатків держбюджету-2008 несе ризик прискорення інфляції в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Можливе нарощування видатків держбюджету-2008 несе ризик прискорення інфляції в Україні

Валюта
139
Нарощування витрат державного бюджету України, що планується за підсумками його перегляду, несе ризик прискорення інфляції, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Перегляд бюджету затягся, але, схоже, він все-таки відбудеться. У мене викликає побоювання наполегливе бажання авторів поправок та інших сил піти на значне збільшення бюджетних витрат... Навіть якщо ми зараз збільшимо держвидатки на 20-40 млрд грн без збільшення дефіциту, сам факт їхнього нарощування викликає інфляцію", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
Як повідомлялося, влада України готує зміни в держбюджет-2008: уряд бачить можливість збільшення його доходів на 20 млрд грн, а в секретаріаті президента - на 30-40 млрд грн.
"Ясно, що 20 або 40 млрд грн надбавки викличе не тільки ризик прискорення інфляції, але й підірве підвалини довголітнього економічного зростання - якщо не в перспективі цього року, то в середньостроковій перспективі. Це стане підніжкою економічному зростанню. Ми вже бачимо по першому кварталі, що сповільнилися інвестиції в основний капітал. Інфляція роз'їдає економічне зростання", - підкреслив Литвицький.
При цьому він пояснив, що основний додатковий ресурс для держбюджету цього року формується не на основі економічного зростання, а за рахунок збільшення цін, що відбулося.
"Якщо мова йде про вивід номінального ВВП, за розрахунками Мінекономіки, на рівень 950 млрд грн, то ясно, що це буде зроблено, насамперед, не за рахунок реального випуску товарів і послуг, показник якого залишається незмінним (6,8%), а за рахунок загального зростання цін", - сказав Литвицький.
У сформованих умовах, за його оцінкою, додаткові надходження в держбюджет доцільно направити тільки на адресну підтримку найбідніших громадян, на розвиток інфраструктури і на дострокове погашення державних боргів.
"Найкраще цей додатковий ресурс, що створений, насамперед, за рахунок інфляційного податку, направляти не на нові витрати, а на дострокове погашення боргів уряду", - підкреслив він.
Як повідомлялося, уряд України планує переглянути макропрогнози на 2008 рік. Однак поки офіційні очікування на цей рік передбачають зростання реального ВВП на 6,8% при інфляції 9,6%. Разом з тим інфляція в країні в січні-квітні склала 13,1% (у річному вирахуванні - 30,2%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас