Розгромний рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розгромний рахунок

Енергетика
891
Учорашні переговори України та Росії про укладання довгострокового договору на постачання газу і його транзит не увінчалися успіхом.
У відповідь на пропозицію голови НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини перейти на прямі договори між компаніями з фіксованою ціною на газ в 2009-2014 роках голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що це неможливо до врегулювання боргів "Нафтогазу" перед структурами монополії. Зараз НАК винна більше $700 млн RosUkrEnergo, крім того, 12-15 млрд кубометрів газу в ПСГ України дотепер не оформлені.
Ще зовсім недавно, наприкінці минулого місяця, "Газпром" поширив офіційне повідомлення про те, що на 28 травня НАК "Нафтогаз України" не має поточної простроченої заборгованості за газ. Ця заява була зроблена за підсумками зустрічі голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і голови НАК Олега Дубини.
Тоді було оголошено, що сторони приступили до обговорення "умов довгострокового співробітництва". На вчорашніх переговорах Олексія Міллера та Олега Дубини обговорення цього питання повинно було продовжитися. Зокрема, голова НАК планував підняти питання про підписання довгострокової угоди про постачання газу.
Офіційно про підсумки переговорів ні "Газпром", ні "Нафтогаз" не повідомили. У прес-релізі російської монополії говориться лише про те, що мова йшла про "поточну ситуацію з поставками газу в Україну і хід виконання двосторонньої угоди про розвиток відносин у газовій сфері". Однак джерела в "Газпромі" пояснили, що насправді Міллер відмовився обговорювати з колегою фіксовану ціну на газ для України до погашення поточних боргів "Нафтогазу".
Інше джерело, близьке до переговорів, розповіло, що НАК "Нафтогаз України" станом на 30 травня заборгувала RosUkrEnergo (RUE, 50% належить "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), що є постачальником газу, $780 млн (платежі за газ у квітні і травні).
В RUE офіційно підтвердили, що поточна дебіторська заборгованість "Нафтогазу" на 5 червня перевищувала $700 млн. У прес-службі "Нафтогазу" відмовилися докладно прокоментувати переговори, однак відзначили, що вчорашній раунд - не останній і найближчим часом вони будуть продовжені.
Крім того, дотепер залишається неурегульованим питання про газ, що перебуває в українських підземних сховищах газу (ПСГ). Договір між "Газпромом" та "Нафтогазом" від 12 березня передбачає оплату цим газом постачання Україні 1,4 млрд кубометрів російського газу за ціною $321 за тисячу кубометрів на початку року.
Однак для проведення розрахунків з "Газпромом" необхідно чітко визначити і документально зафіксувати, кому належить газ, що знаходиться в ПСГ. За даними джерела в ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (дочірня структура RUE), у ПСГ зберігаються 15,5 млрд кубометрів газу "невизначеного власника", з яких 3 млрд кубометрів належать "УкрГаз-Енерго" і понад 8 млрд - RUE.
Гендиректор українського трейдера "Олгаз-Інвест" Юрій Коровін вважає, що якщо НАК незаконно відібрала чужий газ із ПСГ і тому не оформляє його, то компанія повинна розрахуватися з "УкрГаз-Енерго" по внутрішній відпускній ціні українського ринку - $290 за тисячу кубометрів.
Це вимагає $870 млн додаткових платежів. "Якщо оформити цей газ належним чином, то ускладниться фінансовий стан "Нафтогазу", - розповіло джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго.- Компанія в останні місяці не платить за транспортування палива облгазам, а з $700 млн кредиторських зобов'язань погасила тільки $100 млн. Вирівняти платіжний баланс "Нафтогазу" не виходить, тому зараз українська монополія веде переговори про одержання кредиту з декількома великими банками в Києві".
Співрозмовник розповів, що переговори про кредитування ведуться з банками ABN Amro та Deutsche Bank. "Мова йде про кредит $400-500 млн, щоб закрити борги "Газпрому" і домовитися про довгострокове співробітництво", - розповів співрозмовник.
Якщо розрахунки затягнуться, RUE може зажадати повернення боргів через суд. Один такий позов уже існує. 8 квітня компанія звернулася в Стокгольмський міжнародний комерційний арбітраж c вимогою до "Нафтогазу" відшкодувати $55 млн пені за несвоєчасну плату за газ в 2006 році.
Позов прийнятий до розгляду, але дата судового засідання поки не визначена.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас