ЄЦБ залишив ставку на рівні 4% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 4% річних, як і очікувалось

157
Європейський Центральний банк (ЄЦБ) у четвер залишив незмінною базову процентну ставку на рівні 4% річних, що збіглося із прогнозом аналітиків, повідомило агентство Bloomberg.
Нинішній рівень ставки є максимальним із серпня 2001 року.
ЄЦБ утримує ставку на рівні 4% річних із червня 2006 року.
Банк побоюється, що вимоги профспілок щодо підвищення зарплат і збільшення компаніями цін для компенсації рекордної вартості палива та продуктів харчування приведуть до подальшого прискорення інфляції.
"ЄЦБ - у пастці, - вважає головний економіст Commerzbank Йорг Кремер. - У нас є проблема стійко високої інфляції на тлі уповільнення зростання економіки. Я очікую, що ставки будуть збережені протягом дуже довгого періоду".
За даними опитування експертів, вони не очікують зміни вартості грошей у єврозоні до лютого наступного року.
Темпи зростання споживчих цін у єврозоні прискорилися до 3,6% у травні, що збіглося з максимумом за 16 років, зафіксованим у березні цього року. У той же час цільовий рівень інфляції ЄЦБ становить 2%.
Банк Англії в четвер також залишив базову процентну ставку незмінною на рівні 5% річних. Британський центробанк знижував ставку двічі цього року - щоразу на 0,25 процентного пункту.
Федеральна резервна система США в 2008 році вже чотири рази знижувала базову процентну ставку, у цілому вартість кредитів була зменшена до 2% річних з 3,5% річних на початку поточного року.
О 16:30 МСК відбудеться прес-конференція голови ЄЦБ Жан-Клода Тріше, під час якої він пояснить, чим було обумовлене рішення банку щодо ставки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас