То зліт, то посадка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

То зліт, то посадка

Валюта
2475
Голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що ревальвація гривні є економічно обгрунтованою, а тому правління НБУ подолало вето ради Нацбанку
21 травня Національний банк України вперше за три роки підвищив офіційний курс гривні - нацвалюта щодо долара подорожчала на 3,96%. Основна причина ревальвації - боротьба зі зростанням цін. Правління Нацбанку вважає, що дешевий долар здешевить імпортні товари, що, своєю чергою призведе до зменшення зростання цін на кілька відсоткових пунктів.
Наступного дня Рада Нацбанку ветувала постанову. Члени Ради НБУ вважають, що підвищення вартості гривні жодним чином не позначиться на інфляції, з якою наполегливо бореться Нацбанк, натомість сильно уповільнить економіку і знизить конкурентоспроможність вітчизняних експортерів. Утім, НБУ вдалося подолати вето ради Нацбанку: курс 4,85 UAH/USD офіційно набув чинності.
Битва банкірів
Голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що ревальвація гривні є економічно обгрунтованою, а тому правління НБУ подолало вето ради Нацбанку. Головний банкір країни вважає, що реальну вартість гривні підвищують три чинники - великий приплив до України валюти, зростання продуктивності праці, зменшення кількості населення. За словами Володимира Стельмаха, починаючи з 2002 року платіжний баланс України завжди був позитивним, чистий приплив валюти за шість років становив $34,1 млрд. "Найбільший дефіцит поточного рахунка платіжного балансу трапився торік - $5,518 млрд, але сальдо все одно було позитивним - $9,44 млрд. Тобто інвестицій прийшло на $15,359 млрд, і вони перекрили негативне сальдо, - пояснює Стельмах. - Нацбанк викуповував надлишки валюти до резерву, але є критична межа - покриття трьох місяців імпорту. Ми маємо резерви трохи більші від чотирьох місяців імпорту. За умов зростання інфляції поповнювати валютні резерви на основі завищеного валютного курсу нам недоцільно".
Тобто Нацбанк із кінця березня не виходив на міжбанк з інтервенціями і не ліквідував штучний дефіцит гривні, щоб не збільшувати грошову масу за умов 30,2% інфляції (у річному виразі від минулого квітня). При цьому Володимир Стельмах звертає увагу, що в останні місяці курс нацвалюти на міжбанку і в обмінниках був набагато нижчий від офіційного курсу - НБУ лише наблизив офіційний курс до ринкового. "Ми не ревальвували гривню - ми просто усунули курсовий перекіс", - заявив Стельмах. На його погляд, зараз гривня оцінена справедливо.
Рішення Нацбанку різко критикують у раді НБУ, що складається з банкірів і бізнесменів. На думку голови ради Петра Порошенка, ревальвацію варто було провести півтора-два місяці тому, коли стали наочними проблеми на банківському ринку України (котрий місяць поспіль фінустанови відчувають гострий дефіцит коштів, зростають відсоткові ставки на міжбанківському ринку). При цьому Петро Порошенко акцентує, що Нацбанк був зобов’язаний дотримуватися так званого курсового коридору: "Рада НБУ рекомендувала правлінню Нацбанку розглянути питання про встановлення офіційного курсу в рамках, затверджених основними принципами грошово-кредитної політики: 4,95-5,25 UAH/USD. А НБУ вийшов за межі цього коридору".
Порошенко вважає, що влада перестаралася, скорочуючи грошову масу в обігу, при цьому проблему інфляції дотепер не вирішено. На його думку, зміцнення курсу гривні на міжбанку, яким в НБУ обгрунтували ревальвацію, пов’язане з дефіцитом національної валюти у країні через жорстку монетарну політику НБУ, а зовсім не зі зростанням реальної вартості гривні. "Ревальвація виправдана за умов перегріву економіки - зокрема у період надвиробництва. В Україні спостерігається абсолютно протилежна тенденція - низький рівень пропозиції не встигає за зростанням попиту", - також не згоден з Володимиром Стельмахом Олександр Шлапак, перший заступник глави Секретаріату президента, екс-міністр економіки.
Втім, різке неприйняття радою НБУ рішення про ревальвацію легко пояснити - до ради входять власники компаній-експортерів (наприклад, Петро Порошенко володіє корпорацією "Богдан", що поставляє продукцію за кордон) і банкіри, для бізнесу яких невигідне зміцнення нацвалюти, особливо в умовах дефіциту гривні (експортна виручка у перерахунку на гривню знижується, а банки, які видали багато кредитів у доларах, втрачають на курсовій різниці).
При цьому деякі українські банкіри вважають, що саме рішення про ревальвацію гривні має політичний характер - Володимир Стельмах ухвалив його під тиском міністра фінансів Віктора Пинзеника. Востаннє гривню ревальвували у 2005-му, коли інфляція у країні теж була досить високою, при владі була команда Юлії Тимошенко, а Мінфін очолював Пинзеник. Тоді уряду вдалося сповільнити річну інфляцію - до 10%, однак темпи зростання економіки різко знизилися до 2,7%.
Банки підраховують...
Аналітики поки не зважуються на оцінку впливу нового курсу гривні на розвиток української економіки і зростання ВВП. "Ревальвація створить сприятливі умови для імпорту закордонних товарів на внутрішній ринок України, сприятиме припливу іноземного капіталу, - вважає Костянтин Кириченко, директор з розвитку КУА "Мілленіум Ессет Менеджмент". - Однак міцна гривня негативно позначиться на діяльності експортерів: українські товари за кордоном стануть менш конкурентоспроможними порівняно із закордонними аналогами". Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень, вважає, що ціни на імпортні товари всередині країни навряд чи знизяться: попит на товари перевищує пропозицію, у таких умовах імпортерам немає сенсу знижувати ціни на ввезену продукцію. Що вже підтверджується на практиці - деякі компанії, що виставляють ціни в доларах, почали перегляд прайсів у бік підвищення (щоб компенсувати гривневі втрати на курсовій різниці), інші зафіксували курс для розрахунків у гривні на звичних 5,05 грн за долар. "Рентабельність імпортерів справді виросте", - погоджується Сергій Невмержицький, аналітик інвестиційної групи "Сократ".
Деякі українці програють від ревальвації гривні, інші - виграють. Для позичальників, які позичають у доларах, істотно подешевшають кредити, однак власники доларових депозитів втратять частину своїх вкладень. Ревальвація еквівалентна втраті 800 млн грн заощаджень українських громадян (за даними Держкомстату, доларові накопичення українців сягають 20 млрд грн).
Банкіри поки не поспішають оцінювати ступінь впливу зміцнення гривні на їхній бізнес. "Зараз банки займаються переоцінкою валютних позицій", - констатує Олександр Вальчишен, керівник аналітичного управління ІК "Інвестиційний Капітал Україна". У будь-якому разі ревальвація вигідна банкам - великим боржникам (торік фінустанови залучили на Заході більш ніж $16 млрд) і не вигідна фінустановам, які свого часу видали велику кількість доларових кредитів.
У Нацбанку не погоджуються з думкою про мільярдні збитки українських експортерів, банків і населення, втрати за валютними депозитами яких будуть компенсовані здешевленням погашення валютних боргів, яке стосується і банків. Експортери теж не постраждають, упевнений головний банкір країни: "Більшість експортерів має депозити в іноземній валюті на $6 млрд, а кредитів узяли у валюті на $26 млрд. То хто виграє?"
Чекайте на відповідь
З 21 травня (після ухвалення рішення НБУ про ревальвацію) готівковий курс долара у банках раптово зміцнився до 4,7 UAH/USD, на міжбанку - до 4,75 UAH/USD (до цього курс опускався нижче від 4,60 UAH/USD). Утім, така реакція ринку на підвищення офіційного курсу гривні цілком закономірна. Для банкірів це позитивна новина - регулятор фактично зобов’язався повернутися на міжбанківський ринок, і в такий спосіб ліквідувати дефіцит гривні на міжбанку. Але тепер варто очікувати коливань курсу гривні в обидва боки, оскільки Нацбанк своїм діями показує, що переходить до гнучкого валютного курсу. При цьому аналітики впевнені: якщо НБУ, як і раніше, проводитиме жорстку монетарну політику, не виходитиме на міжбанк із інтервенціями, якщо баланс попиту та пропозиції не зміниться - банки працюватимуть за міжбанківським курсом, не звертаючи уваги на офіційний, навіть якщо різниця між офіційним і міжбанківським курсом сягне 0,7-1 грн.
Деякі аналітики не виключають подальшої ревальвації нацвалюти. "У короткостроковій перспективі вартість гривні залежатиме від ситуації на міжбанківському ринку", - вважає Олександр Жолудь. Зазвичай на початку місяця збільшується пропозиція гривні. Якщо на початку червня на ринку, як і раніше, спостерігатиметься дефіцит гривні і курс долара на міжбанку не знизиться до 4,7-4,8 UAH/USD, - можливе підвищення офіційного курсу української валюти. "Втім, повторної ревальвації, швидше за все, не буде. Більш імовірним є впровадження нової методики розрахунку курсу гривні - думаю, він стане плаваючим", - гадає Олександр Жолудь.
Ввести змінний курс гривні Україні наполегливо рекомендує Міжнародний валютний фонд. "МВФ протягом тривалого часу просував ідею, що режим гнучкішого обмінного курсу - в інтересах України", - нагадує постійний представник МВФ в Україні Балаж Хорват. Ідея збільшити гнучкість курсу була відображена в Основних принципах кредитно-грошової політики України на 2008 рік.
Утім, радник міністра економіки Сергій Яременко, колишній заступник голови Нацбанку, вважає, що режим змінного курсу нацвалюти протипоказаний країнам, які розвиваються, зокрема Україні. "Фіксований курс є прийнятнішим для країн, що розвиваються, ніж плаваючий: він обмежує вплив зовнішніх економічних шоків на економіку країни", - вважає Яременко.
Деякі фахівці, навпаки, прогнозують девальвацію гривні. "Ослаблення курсу гривні можна очікувати в 2009 році. Економічно обгрунтований середньорічний курс гривні до долара США - 4,85-4,90 UAH/USD (виходячи з показників платіжного балансу України). За такого курсу долара попит та пропозиція валюти на ринку врівноважаться", - вважає аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.
Фахівці Міжнародного центру перспективних досліджень вважають, що в 2008 році дефіцит поточного рахунка платіжного балансу України становитиме $14-15 млрд (обсяги імпорту переважатимуть над експортом), при цьому приплив капіталу в країну буде невеликим - знизиться обсяг прямих інвестицій у країну (загальносвітова тенденція). За таких макропоказників гривня може девальвувати вже у 2008 році. У Раді Нацбанку прогнозують зниження курсу гривні до 5,05-5,1 UAH/USD уже у вересні-жовтні. "Для цього є об’єктивні економічні причини", - впевнений Петро Порошенко. Аналітики називають щонайменше дві: збереження високої інфляції і дефіцит доларів. Вони не виключають, що вже до осені на міжбанківському ринку почнеться процес, зворотний поточному - на ринку бракуватиме вже не гривні, а доларів. Зі вступом України до Світової організації торгівлі у країну може хлинути потік дешевих товарів, збільшиться попит на долар з боку імпортерів. Відчуваючи дефіцит валюти, ринок самостійно девальвує курс гривні.
На думку Олександра Вальчишена, найближчим часом економіка України житиме за умов гнучкiшого валютного курсу - коливань вартості гривні на міжбанківському ринку. Офіційний курс, найімовірніше, змінюватиметься слідом за міжбанківським. У перспективі року НБУ продовжить підтримувати курс своїми інтервенціями, однак гривня плаватиме у доволі широкому коридорі. "Офіційний курс НБУ, найімовірніше, слугуватиме за нижню планку валютного коридору. Верхню буде встановлено на рівні 5,1-5,2 UAH/USD. Якщо інфляція у травні знову виявиться високою, НБУ ще більше розширить коридор: 4,75-5,25 UAH/USD", - вважає Олександр Вальчишен. При цьому на вартість гривні на міжбанківському і готівковому ринку може вплинути подальше ослаблення курсу долара щодо євро. Якщо долар продовжить слабшати, гривня ревальвує.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас