Україні обіцяють молочні ріки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні обіцяють молочні ріки

Аграрний ринок
769
Євросоюз подає позитивні сигнали українським молокопереробним підприємствам. Учора Держкомітет ветеринарної медицини України повідомив, що в червні-липні деякі з них будуть перевірені представниками Європейської комісії. Експерти відзначають, що у випадку відповідності нормам ЄС у Європу почнуть поставляти українські сир, масло і сухе молоко.
У червні-липні поточного року інспектори продовольчо-ветеринарного бюро Генерального директорату Європейської комісії охорони здоров’я і захисту прав споживачів (Food and Veterinary Office, FVO) проведуть перевірку українських молокопереробних підприємств, які хочуть експортувати продукцію в країни Європейського союзу, повідомив інформаційному агентству "Українські новини" керівник прес-служби Держкомітету ветеринарної медицини України Анатолій Осадчий. За його словами, зараз завершується узгодження списку підприємств, які відвідають європейські фахівці. Дотепер молочна продукція з України в ЄС не поставлялася. Однак у лютому 2007 року Європейська комісія прийняла директиву про дозвіл імпортувати в країни ЄС українські молоко і яйця.
Директор з маркетингу "Юнімілк-Україна" Максим Кучко вважає, що поставки в ЄС, швидше за все, зацікавлять підприємства, які виробляють сир, масло і сухе молоко. "Поставляти суцільномолочну продукцію в Євросоюз не має сенсу через нетривалі терміни зберігання, а також через те, що цей ринок насичений, смаки споживачів сформовані, а витрати на рекламу і просування в країнах ЄС у кілька разів вищі, ніж в Україні", - говорить Кучко. "У Євросоюз вигідно поставляти масло і сухе молоко, ціни на які там у середньому на 20-25% вищі, ніж в інших країнах", - згодний директор "Мілкіленд-Україна", що подала заявку на участь у перевірці, В'ячеслав Реков. Його компанія зацікавлена поставляти в ЄС сири преміальних сортів, попит на які в Україні поки невисокий.
Учасники ринку говорять, що представники FVO у першу чергу будуть звертати увагу на дотримання українськими підприємствами гігієнічних норм і ветеринарних вимог на виробничих ділянках та у сировинній зоні. Перешкодою для одержання дозволу на постачання продукції в країни ЄС для багатьох підприємств може стати саме якість молочної сировини. "В Україні гостро почувається дефіцит якісного молока - з достатнім вмістом білка і гарних мікробіологічних показників", - відзначає Максим Кучко.
У Європі вміст мікроорганізмів не повинен перевищувати 50 тис. на один мілілітр. В українській молочній сировині цей показник іноді перевищує 1 млн мікроорганізмів.
Обсяги поставок молока з України будуть обмежені через нестачу сировини в країні. В Україні щорічно скорочується обсяг виробництва молока: за даними Мінагрополітики, торік обсяг виробництва молока знизився на 7,8% у порівнянні з показником попереднього року (до 12,225 млн т), чисельність поголів'я великої рогатої худоби - на 6% (до 3,14 млн голів).
Втім, перші поставки можуть початися не швидко. "Дозволи підприємства одержать не раніше осені-зими, до того ж перші кілька років поставки будуть невеликі, тому що компанії-постачальники будуть налагоджувати систему збуту", - упевнений Реков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас