Без реєстраторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без реєстраторів

Фондовий ринок
429
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила главі ДКЦПФР Анатолію Балюку принести їй на наступне засідання законопроект, що прописував би відмову від документарної форми обігу цінних паперів.
Він буде розглянутий у той же день, 11 червня. "Законопроект припускає дворівневу депозитарну систему: центральний депозитарій і хоронителі, та обіг цінних паперів лише в електронній формі,- сказав пан Балюк.- Реєстратори залишаться в історії".
Пропозиції усунути інститут реєстраторів звучать уже близько чотирьох років. Документарна форма звернення дешевша для клієнта, але вважається неефективною. Крім цього, вона не дозволяє побудувати єдину систему обліку прав власності на цінні папери. У підсумку виникали такі феномени, як втрата або ведення декількох реєстрів власників того самого акціонерного товариства.
Необхідний законопроект у ДКЦПФР уже є. "Документ існує давно, над ним багато працювали. Питання в іншому - як безболісно перейти від нинішнього стану ринку до майбутнього, описаного в ньому. Нездоланних перешкод немає. Але подумати над деталями прийдеться", - заявив голова правління депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) і одночасно голова правління Всеукраїнського депозитарію цінних паперів Микола Швецов.
Він підтримав ідею введення винятково електронного обороту. На думку пана Швецова, МФС упорається з тим, що абсолютно всі цінні папери стануть бездокументарними. Він вважає, що навантаження на депозитарій зросте в два-три рази, а це нормально. "Може виникнути проблема обліку прав власності дрібних акціонерів. Їх багато, а платити хоронителеві за обслуговування дрібного пакета невигідно. Власники таких пакетів можуть бути не в захваті", - відзначив експерт.
Микола Швецов бачить кілька напрямків вирішення цієї проблеми. По-перше, він пропонує не скасовувати реєстраторів як профучасників, а скоріше переорієнтувати їх на електронний документообіг - фактично перевести в статус хоронителя. По-друге, забезпечити, принаймні на перехідний період, бюджетне фінансування відкриття і ведення рахунків тих власників, які не зможуть або не захочуть платити за послуги хоронителів. Як варіант, він запропонував відкрити рахунки в цінних паперах в Ощадбанку, що обслуговував би їх безкоштовно для населення, але одержував би на це дотацію з бюджету.
Профучасники не проти витівки. "Головне, щоб реєстратори не втратили свій бізнес. Вони не будуть заперечувати проти скасування документарної форми цінних паперів, якщо одержать статус хоронителів, і продовжать вести облік для тих же депонентів. Зате обіг цінних паперів стане набагато зручнішим. Автоматично зникнуть такі проблеми, як ведення подвійних реєстрів", - вважає директор донецької філії ЗАТ "Альтера Фінанс" Андрій Мітін.
На початок року в Україні працювали 369 реєстраторів. Вони обслуговували 17,03 тис. емітентів. Крім того, на початку 2008 р. ще 304 емітента самостійно вели реєстри своїх власників. Загальна кількість рахунків становила 12,3 млн., на яких ураховувалося 817,39 млрд. іменних ЦП. МФС на кінець 2007 р. обслуговував 2518 емітентів і 225 хоронителів. Хоронителі відкрили 1,09 млн. рахунків, на яких ураховувалися 683,94 млрд. ЦП, у тому числі нерухомих - 265,48 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас