У банкірів настали нелегкі часи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У банкірів настали нелегкі часи

Кредит&Депозит
3198
Найбільші банки припинили видавати гривневі іпотечні позики, а доларові дають тільки позичальникам з бездоганною репутацією; середня вартість міжбанківських кредитів "овернайт" останні два місяці досягає 24%, тоді як в 2007 році цей показник становив 3%; по ринку ходять завзяті чутки про те, що кілька дрібних банків перебувають на грані дефолту. Ще рік тому ніхто б не повірив, що все це відбувається з банківською системою України. Що ж такого трапилося з банківським ринком, який за лічені місяці змінив активне зростання на гальмування?
Поборолися зі зростанням цін
Основних причин усього дві - світові фінансові кризи і боротьба українського уряду з інфляцією. Якщо події на зовнішніх ринках привели до значного подорожчання закордонного боргового капіталу для вітчизняних банків, то дії Кабміну і Нацбанку, направлені на вилучення "зайвих" грошей з економіки, створили чималий дефіцит гривні в банківській системі і, як наслідок, стрімке зростання цін на національну валюту.
Додамо до цього кілька постанов НБУ, які істотно ускладнили видачу кредитів. Так, на початку року регулятор зобов'язав банки, що видають довгострокові позики, підтверджувати наявність у них такої ж "довгої" ресурсної бази. У зворотному випадку в банків можуть початися проблеми з виконанням економічних нормативів. Ще один приклад - із середини квітня набула чинності постанова, відповідно до якої банки повинні формувати обов'язкові резерви під кошти, залучені в банків-нерезидентів.
Олії у вогонь підлило міжнародне рейтингове агентство S&P, поспішивши повідомити, що за їх розрахунками показник потенційно проблемних активів українських банків досяг 75% (!).
Гарне англійське слово - дефолт
Результат не змусив себе чекати - на ринку істотно знизилися обсяги видачі довгострокових кредитів, банки потроху почали розпродавати свої портфелі цінних паперів, а песимістично налаштовані експерти заговорили про можливі дефолти. "Якщо фінансова криза буде поглиблюватися, почнуться банкрутства українських банків", - заявив в інтерв'ю "Делу" голова правління БМ Банку Віталій Ломакович. Частково з ним погоджується аналітик інвесткомпанії "Юпрас Капітал" Андрій Тарасенко. "Наступні 3-4 місяці будуть визначальними для українських банків, і якщо вони зуміють їх благополучно пережити, можна буде говорити про достатню стабільність української банківської системи", - вважає він.
Найбільші труднощі чекають дрібні фінустанови. "У сформованій обстановці в низки невеликих банків, які вели агресивну політику в роздрібному бізнесі і не мали при цьому досить ресурсів, можуть бути серйозні проблеми, аж до дефолтів", - говорить керівник управління роздрібного кредитування ПриватБанку Роман Негинський. Проте, за словами експерта, банкрутство одного або навіть декількох дрібних банків навряд чи може викликати "ефект доміно" або паніку серед вкладників.
Хоча саме останній фактор - настрої вкладників - аналітики називають найбільш ризиковим для фінустанов. "Банківська система України десь на 40% фондується за рахунок різних депозитних проектів фізосіб. І найбільша небезпека для наших банків полягає в тому, що через високу інфляцію, коливання валютного курсу, політичну нестабільність населення почне панікувати і масово забирати депозити", - пояснює аналітик інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна" Володимир Дінул. Втім, навіть при найпесимістичнішому сценарії експерти відзначають один втішний момент: у Нацбанку є досвід роботи в кризових ситуаціях. Приміром, під час "помаранчевої" революції почалася паніка серед вкладників банків, і тільки оперативне та адекватне втручання НБУ запобігло краху фінансової системи.
Екстрене гальмування
Так що великої кількості банкрутств фінустанов ми не побачимо. Інша справа - уповільнення зростання вітчизняного банківського сектора. Експерти вже зараз про це говорять як про факт, що відбувся. "До кінця року буде спостерігатися серйозне уповільнення зростання активів у більшості банків. За підсумками 2008 року зростання активів не перевищить 30%", - прогнозує заступник голови правління Ощадбанку Росії Владислав Кравець. Для порівняння, за останні три роки загальні активи банківської системи збільшувалися в середньому на 64,8%. Причому основний спад зростання, за оцінками аналітиків, припаде на третій і четвертий квартали цього року.
Головним драйвером зростання в минулі роки було роздрібне кредитування, що в 2004-2007 роках щорічно приростало в середньому на 120% (!). Тепер же саме кредитування населення стане основним гальмом всієї банківської системи. "У першу чергу банки знизять частку ресурсномістких видів кредитування і програм з найменшою маржею. Стосовно фізосіб - це іпотека", - пояснює Роман Негинський.
Слова експерта підтверджує невесела дійсність. Лідери іпотечного ринку вже призупинили видачу кредитів у гривні, позики в іноземній валюті видаються тільки обраним клієнтам, а багато банків-середняків і зовсім відмовилися від довгострокових кредитів.
Непрості часи чекають і позичальників-юросіб. "Банки змушені будуть уводити серйозні обмеження щодо кредитування корпоративних клієнтів, що, звичайно, приведе до відмови від багатьох інвестпроектів", - вважає Негинський.
А от від одного зі "стимуляторів" інфляції - споживчого кредитування - банки поки відмовлятися не поспішають. "Незважаючи на всі труднощі - жорсткість політики НБУ, подорожчання ресурсів і збільшення частки проблемних позик - споживчі кредити залишаються в 2008 році дуже вигідним напрямком бізнесу", - розповідає перший заступник голови банку "Контракт" Павло Крапівін.
Ціни надвоє
Уповільнення темпів зростання банківської системи вже позначилося на вартості вітчизняних фінустанов. "Криза привела до того, що українські банки впали в ціні. Якщо торік вони були одними з найдорожчих у Європі і продавалися по 4-4,5 капітали, то зараз торгуються на ПФТС за ціною від 2 до 2,5 капітали", - розповідає Тарасенко. Якби ще рік тому власник навіть невеликого вітчизняного банку погодився продати своє дітище за такою ціною, до нього напевно вишикувалася б черга з інвесторів.
Зараз же продати український банк за 3-3,5 капітали - удача. І причина тут не тільки в падінні привабливості наших банків, але й у тому, що на світових фінансових ринках також проблеми з ліквідністю, тому грішми, як раніше, ніхто із західних інвесторів так просто не розкидається.
Правда, є в сьогоднішній ситуації і свої позитивні сторони. Багато банкірів, навчені гірким досвідом цього року, напевно змушені будуть переглянути стратегію розвитку і відмовитися від фокусування на якомусь одному сегменті, наприклад, іпотеці або автокредитуванні. Свій шанс одержать забуті під час кредитного буму інші банківські продукти, серед яких експерти виділяють картковий бізнес, валютні операції на міжбанківському ринку, лізинг, факторинг. Крім цього, самі фінансисти не виключають, що можуть зацікавитися інвестиційним банкінгом, зокрема андеррайтінгом і супроводом угод злиття-поглинання.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас