ПФТС перепрошиють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС перепрошиють

Фондовий ринок
701
Президент ПФТС Ірина Зоря нарешті визначилася з напрямком, у якому буде розвиватися торговельна система
Рада ПФТС затвердила зміну торговельної системи біржі на програмний продукт NASDAQ OMX і Московської міжбанківської валютної біржі. Нову систему, що оцінюють в $5 млн, обіцяють запустити до кінця року. Вона дозволить проводити торги на ринку заявок та інтернет-трейдинг.
Тому якщо "Російська торговельна система" (РТС) не встигне запустити "Українську біржу" до зміни торговельної системи ПФТС, трейдери можуть відмовитися від ідеї роботи із РТС, говорять експерти.
Увечері 3 червня рада асоціації ПФТС вирішила встановити на біржі торговельну систему (ТС), створену на базі програмних продуктів двох бірж - NASDAQ OMX і Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ). "Ми вирішили об'єднати ці системи, тому що в ММВБ є досвід роботи на ринку, що схожий на український, ураховувався також ціновий фактор.
А в NASDAQ OMX величезний міжнародний досвід. Плюс вони володіють ліцензією на програму, у них є потенційна можливість у майбутньому встановлювати шлюзи ПФТС на майданчики з інших країн", - пояснив директор ІК Dragon Capital (член ради ПФТС) Дмитро Тарабакін.
За його словами, ПФТС оголошувала тендер, у якому брало участь кілька міжнародних провайдерів біржових технологій і фондових бірж. Назвати їх Тарабакін відмовився. Переможець відбирався за трьома критеріями - функціональність, строки впровадження ТС та її вартість. Як з'ясувалось, РТС у тендері не брала участь.
На ММВБ повідомили, що вони будуть впроваджувати на біржі ПФТС торговельну систему ASTS (Automated Securities Trading System), якою володіє NASDAQ OMX.
Самій ММВБ належать права на програмне забезпечення для торговельних терміналів і шлюзів. ПФТС купує ліцензії та субліцензії на програмне забезпечення ТС, її технічний супровід, комп'ютерне та телекомунікаційне обладнання, повідомили в ПФТС.
Нова ТС дозволить проводити угоди РЕПО з акціями та облігаціями, операції з деривативами і грошовими інструментами, підтримувати ринки заявок і котирувань, біржовий кліринг. ПФТС також запустить проведення IPO та інтернет-трейдингу через брокерські системи GL Trade, ORC, QUIK, SmartTrade. "Нинішня торговельна система буде працювати до першої торговельної сесії нової, - заявила президент ПФТС Ірина Зоря. - Перерви в торгах не буде". Максимально можливий обсяг заявок за день складе 700 тис., угод - 400 тис. "Запуск нової системи повинен привести до збільшення в десятки і сотні разів обсягів торгів і кількості угод", - підкреслила вона.
Вартість нової ТС на біржі не уточнили, але запевнили, що вона буде впроваджена до кінця 2008 року. На ММВБ також говорять, що запуск ТС відбудеться протягом семи місяців після підписання контракту. За словами Дмитра Тарабакіна, проект буде впроваджуватися за рахунок власних коштів ПФТС та учасників біржі, які внесуть гроші в процесі її корпоратизації. Генеральний директор ІК Concorde Capital (член ради ПФТС) Ігор Мазепа оцінив систему в $5 млн.
Варіант бартерної схеми оплати - акції ПФТС в обмін на нову ТС NASDAQ OMX - не розглядався, відзначив Тарабакін. Нагадаємо, РТС в 2007 році безуспішно намагалася встановити контроль над біржею "Іннекс" за такою схемою: РТС викуповує понад 50% акцій "Іннекс" під час її додемісії, після чого біржа "Іннекс" на виручені кошти повинна купити програмний продукт РТС.
Віце-президент NASDAQ OMX Генрі Бергстрон не заперечував бажання біржі купити акції ПФТС. "Нам дуже цікаво ввійти до складу акціонерів ПФТС, але поки ніякого рішення не прийнято. Нас завжди цікавлять українські біржі і для нас актуально мати контрольний пакет, - сказав він. - ПФТС поки не повідомила нам про своє рішення. Ми хочемо встановлювати систему на інші біржі, з деякими ведуться переговори".
Учасники ринку констатують, що ПФТС вимушена укластися в строки оновлення ТС, адже під кінець року РТС планує почати торги на "Українській біржі". Вона створюється росіянами разом з українськими торговцями, які незадоволені роботою ПФТС. У РТС повідомили, що ТС "Української біржі" також буде забезпечувати всі фондові інструменти, зокрема ринок заявок, котирувань, деривативів і РЕПО, а продуктивність її ТС перевищить 10 млн трансакцій на день.
"РТС буде основним конкурентом для ПФТС. Але виберуть той майданчик, де буде більше ліквідність, інформативність і де зручніше працювати", - упевнений Ігор Мазепа. При цьому торговцям, які інвестують у ПФТС, буде складно потім перейти на "Українську біржу", сказав заступник директора торговельного департаменту ІФГ "Сократ" Олег Шипанюк. "РТС повинна запустити біржу восени, баритися їй ніяк не можна", - відзначив він.
Які біржі будуть модернізувати ПФТС
NASDAQ OMX - друга за обсягом торгів (в 2007 році - $17 трлн) і капіталізації у світі (на кінець року - $5,2 трлн). У лістинг біржі входить 3,9 тис. компаній з 39 країн. Біржа є найбільшим провайдером торговельних і клірингово-розрахункових технологій, які використовуються в 50 країнах.
Московська міжбанківська валютна біржа в 2007 року ввійшла в топ-20 бірж світу з торгівлі акціями ($1,216 трлн). Обслуговує фондовий і валютний ринки. В I кварталі 2008 року обсяг торгів на біржі склав $19,2 млрд (з них 60% через інтернет-трейдинг). Частка біржі в сукупному обсязі торгів цінними паперами в Росії склала 99%, у РТС - 1%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас