На рейдерів готується атака — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На рейдерів готується атака

Кримінал
600
Учора Кабмін затвердив два законопроекти, розроблені Держкомісією цінних паперів і фондового ринку, якими пропонується ввести кримінальну відповідальність за рейдерство. Документи передбачають внесення змін у Кримінально- і Господарсько-процесуальний кодекси, а також у чинні закони, що дозволить значно знизити число рейдерських атак в Україні, відзначають юристи.
На засіданні уряду вчора були затверджені два законопроекти, якими пропонується внести зміни в деякі законодавчі акти щодо протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств, заявив голова Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Анатолій Балюк.
За його словами, передбачається, що захоплення будинків, що привело до протидії або порушення нормальної роботи компаній, а також дії, що мають ознаки захоплення, будуть каратися позбавленням волі терміном від двох до п'яти років. Якщо дії, скоєні за попередньою змовою групою осіб, привели до особливо тяжких наслідків, то пропонується ввести кримінальну відповідальність на термін від п'яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Протягом трьох днів законопроекти будуть направлені в секретаріат Верховної ради. "Думаю, що такі жорсткі санкції в значній мірі вгасять запал різних хлопців, що бажають заволодівати чужою власністю", - говорить пан Балюк. Він запевняє, що таких дій, які відбувалися на дніпропетровському ринку "Озерка", компаніях "Укртатнафта" або "Дніпроенерго", більше не повториться. На думку партнера юрфірми "Правові партнери" Андрія Доманського, якщо задекларовані ДКЦПФР норми будуть прийняті, то це дозволить знизити число рейдерських атак в Україні. "Але для цього необхідно чітко прописати механізми, які будуть застосовувати правоохоронні органи при реалізації закону", - відзначає він. За даними ДКЦПФР, за підсумками 2007 року в Україні зафіксовано 29 компаній, які піддалися рейдерським атакам, а з 20 тис. акціонерних товариств країни комісія вважає проблемними близько 200 компаній.
Втім, самі фахівці з корпоративних конфліктів вважають, що запропоновані ДКЦПФР законопроекти не здатні вирішити проблему рейдерства. "Рейдерство - складно трактоване кримінально-процесуальне поняття, що можливо внаслідок лазівок в українському законодавстві та ангажованості судових і правоохоронних органів", - говорить фахівець із корпоративного права Денис Кузнєцов.
На його думку, для того щоб в Україні перестало існувати рейдерство, необхідно скасувати хоча б один із цих елементів. "А введення кримінальної відповідальності, на мій погляд, має більше психологічну функцію, ніж юридичну, - відзначає він. - Виходить, що правоохоронні органи повинні сидіти на якихось радах рейдерів, на яких формується план рейдерських атак, фіксувати це і лише після цього говорити про якесь процесуальне переслідування".
За словами Дениса Кузнєцова, щоб викорінити таке поняття як рейдерство, необхідно повністю поміняти судову систему. "Наприклад, як показала практика, внесені зміни в Господарсько-процесуальний кодекс, коли пропонується розглядати справи тільки за місцем перебування емітента, просто збільшили суму грошової винагороди, що одержували судді", - говорить він.
Хто піддавався рейдерським атакам
Наприкінці 2006 року була здійснена спроба захоплення найбільшого в Україні ринку "Озерка" у Дніпропетровську.
Тоді рано вранці група озброєних молодих людей спробувала проникнути на територію ринку і захопити адміністративну будівлю.
У жовтні 2007 року керівництво найбільшого в Україні виробника нафтопродуктів ЗАТ "Укртатнафта" заявило про силове захоплення компанії - посаду голови правління за допомогою судових виконавців зайняв звільнений в 2004 році Павло Овчаренко.
У грудні 2007 року Верховний суд прийняв безпрецедентне рішення, задовольнивши позов власника 0,001% акцій "Київміськнафтопродукта" і визнавши недійсним рішення зборів акціонерів, за яке проголосували 74% власників компанії.
У лютому 2008 року рейдерському захопленню піддався ДП "Харківський метрополітен". Сергій Мусеєв, відсторонений наказом міністра транспорту та зв'язку Йосипа Вінського з посади начальника метрополітену, оскаржив своє звільнення в суді, після чого спробував зайняти робочий кабінет.
У березні 2008 року НАК "Енергетична компанія України" і група "Приват" почали спробу захоплення енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго". З ранку члени компаній, підконтрольних групі, спробували штурмом взяти офіс "Дніпроенерго" у Запоріжжі.
У травні 2008 року колектив енергетичної компанії "Дніпрообленерго" звернувся з відкритим листом до президента Віктора Ющенка, Кабінету міністрів і Верховної ради із проханням не допустити рейдерського захоплення підприємства.
За інформацією гендиректора компанії Едуарда Соколовського, 30 квітня особи, що представилися представниками компаній "Бізнес-Інвест" та "Укрнафтогаз", під прикриттям охоронної фірми Б.О.Г спробували провести незаконні збори акціонерів підприємства.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас