Дешевої іпотеки не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешевої іпотеки не буде

Кредит&Депозит
1238
Державна іпотечна установа (ДІУ) випустить перші іпотечні облігації на 200 млн гривень.
Як було оголошено минулого тижня, для цього вже підписаний договір про співробітництво з Ощадбанком. Державний фінінститут візьме на себе роль керуючого іпотечним покриттям під забезпечення паперів. Співробітництво між двома фінансовими установами почалося ще у вересні минулого року, коли вони підписали генеральну угоду про рефінансування та обслуговування іпотечних кредитів. В установі сподіваються, що облігації зацікавлять комерційні банки, які розраховують одержати рефінансування від НБУ під заставу цих облігацій, і інституціональних інвесторів. Торік ДІУ розмістило звичайні облігації на суму 1,028 млрд гривень.
На думку заступника голови правління Родовід Банку Олександра Соболєва, випуск ДІУ здійснить не раніше другої половини червня. Скромні запити із залучення ресурсів на внутрішньому ринку пояснюються недовірою інвесторів до іпотечних облігацій після кризи в США. Установа не справляється із завданням здешевлення іпотечних позик. Недавно через відсутність коштів вона підвищила вартість рефінансування комерційних банків з 9,9 до 13,5% річних. Банки, що видавали у рамках програми ДІУ кредити під 10-12% річних у гривні, опинилися в незавидному становищі - кошти їм повертати не поспішають.
"За програмами іпотечної установи банки зараз кредитують неохоче, оскільки умови настільки посилені, що знайти підходящих позичальників неможливо", - заявив представник однієї з фінустанов.
На початок цього року за системою рефінансування ДІУ працювали 72 банки. Більше 67% іпотечних позик, виданих по іпотечній програмі, припадало на Київ, а також Київську, Донецьку, Дніпропетровську, Полтавську, Запорізьку, Луганську і Харківську області. Зараз першочергове рефінансування установа обіцяє тим банкам, які встановлюють ставки на гривневі іпотечні кредити нижче рівня 15%. Але таких фінінститутів мало: через проблеми з ліквідністю багато з них взагалі відмовилися від гривневих позик або кредитують із високою разовою комісією (п'ять-десять відсотків від суми позики).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас