Неплатникам повернуть пеню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неплатникам повернуть пеню

Казна та Політика
620
Уряд Юлії Тимошенко має намір повернути практику нарахування пені на заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, мораторій на стягнення якої був введений ще в 1996 році.
За оцінками Міністерства з питань ЖКГ, це не тільки допоможе вирішити проблему неплатежів, але й дозволить громадянам через суд вимагати підвищення якості послуг. Однак повернення пені навряд чи стане дієвим механізмом погашення боргів, вважають експерти.
Сьогодні Кабінет міністрів має намір розглянути проект закону "Про визнання таким, що втратив чинність, закону "Про тимчасову заборону стягнення із громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги"". Цей мораторій був уведений Верховною радою 13 листопада 1996 року у зв'язку з масовою заборгованістю держави з виплати заробітної плати, пенсій і стипендій, що унеможливлювало своєчасну оплату послуг ЖКГ (газ, електроенергія, теплова енергія, водовідведення, водопостачання, утримання та експлуатація житла і прибудинкових територій, вивезення сміття, утримання ліфтів). Ст. 2 відповідного закону було передбачено, що дія заборони поширюється на період до ліквідації урядом цієї заборгованості.
За даними Держкомстату, у січні-квітні 2008 року населення заплатило за послуги ЖКГ (включаючи погашення боргів) 8,303 млрд грн (95,8% нарахованих сум). На 1 квітня заборгованість з оплати послуг ЖКГ склала 8,192 млрд грн. "Зараз заборгованості із зарплати вже нема, керівники підприємств, що мають такі борги, переслідуються за законом, тому прийшов час скасовувати цю заборону", - вважає міністр із питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
За його словами, без скасування заборони неможливо реформувати галузь. "Повноцінна оплата дає громадянам підставу вимагати якісних послуг. І після скасування цієї заборони ми будемо всіма силами сприяти позовам до ЖЕКів щодо неякісних послуг", - сказав міністр.
Кучеренко впевнений, що повернення пені не вдарить по найбідніших верствах населення: "Щоб уникнути інсинуацій підкреслю - наше рішення не буде бити по найбідніших громадянах, адже вони мають субсидії. Як показує практика, заборгованість є в громадян, які в стані платити". Втім, розмір пені в уряді дотепер не визначили. "Буде повернута схема, що діяла до заборони", - зміг уточнити Кучеренко, відзначивши, що механізм прописаний у Цивільному кодексі. Але в його ст. 550-559 лише описаний механізм стягнення пені без фіксації її фактичного розміру.
Голова комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики, екс-міністр будівництва, архітектури і ЖКГ Володимир Рибак (Партія регіонів) вважає, що повернення пені нічого не змінить. "Борги за послуги ЖКГ мають ті люди, які не в змозі їх оплатити, - вважає депутат. - Тому борги будуть рости без перспектив до погашення".
А на думку директора аналітичного центру "Академія", екс-заступник міністра регіональної політики та будівництва Олександри Кужель, аргументи уряду про те, що на сьогоднішній день боржниками є забезпечені люди, цілком обгрунтовані. "Але в людей уже був досвід скасування пені, тому такі санкції їх не повинні злякати", - вважає експерт.
Борг населення за послуги ЖКГ на 1 травня 2008 року, млн грн
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас