Капуста на полуниці: причин подорожчання овочів і фруктів декілька — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Капуста на полуниці: причин подорожчання овочів і фруктів декілька

Аграрний ринок
607
Цього року фруктово-овочевий сезон зрушився на півмісяця. За даними проекту "Агроогляд: овочі та фрукти", у центральних і південних регіонах України сезон дозрівання ранніх овочів і ягід на відкритому ґрунті відстає від торішнього на два тижні, а в західних - на цілих три тижні. Це вплинуло на ринкові ціни - з минулого року вони виросли на 15-20%.
Капуста, полуниця і зелень виявилися найчутливішими до сезону. На них у першу чергу відбилося подорожчання. У деяких регіонах ціна виросла на 30% від торішнього рівня, особливо це стосується мегаполісів.
Дочекаємося кінця червня
"Існуюча ціна збережеться ще максимум півмісяця", - спрогнозував інтернет-газеті "Сейчас" керівник аналітичного департаменту групи "Про-консалтинг" Олександр Соколов. Коли сезон буде в розпалі, ціни потроху почнуть знижуватися. Але, за прогнозами аналітиків, купувати овочі-фрукти за ті ж гроші, що й в 2007 році, ми вже не будемо.
Причин подорожчання декілька - це не тільки невдалий сезон, але й світова продовольча криза, інфляційні очікування населення, а головне - збільшення витрат виробників на енергоносії та оплату праці. Втім, на думку аналітика компанії "Украгроконсалтинг" Ольги Мозгової, націнка йде навіть не від виробника, а від реалізатора. "У нас занадто багато посередників на цьому ринку. І вони завищують ціни набагато більше, ніж господарства. А потім той же виробник полуниці дивиться, які прибутки одержує посередник, і сам піднімає ціну", - розповіла вона інтернет-газеті "Сейчас".
Закордон наступає
Із цього року правила гри на ринку овочів і фруктів можуть трохи змінитися. Україна стала членом СОТ, сезонні мита на імпортні товари трохи зменшилися - так що в закордонних городників і садівників з'явився шанс заробити на українських апетитах. "Якщо вони вийдуть на ринок зараз, у них є шанс знизити ціни і на цьому отримати прибуток, якщо спізняться - демпінгувати уже не буде сенсу", - розповіла інтернет-газеті "Сейчас" керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник.
У сусідній Росії зниження ввізних мит не привело до падіння цін - за інформацією проекту "Агроогляд: овочі та фрукти", там овочі з початку року подорожчали на 40%.
На українському ринку вже є приклад, коли імпортний продукт продається дешевше від вітчизняного - мова йде про турецькі помідори. Але от імпортери інших продуктів ціну знижувати поки не поспішають. Іспанська полуниця продається на київських оптових ринках за ті ж 20 гривень за кілограм, що й продукт вітчизняних виробників. У цьому випадку все залежить від обсягів, вважають аналітики.
Український ринок овочів і фруктів розвивається дуже швидкими темпами, але усе ще не насичений. Середньостатистичний українець за рік з'їдає на 30% менше овочів і фруктів, ніж житель Євросоюзу, хоч там ціни на ці продукти значно вищі. Олександр Соколов пояснює цю статистику тим, що в громадянина країн ЄС вищі заробітки, тому він може харчуватися більш якісно.
Зниження цін може відбутися тільки в тому випадку, коли на ринку буде надлишок продукції. Аналітики прогнозують, що трапиться це не раніше, ніж через п'ять років. Отоді нашим рідним овочам і фруктам прийдеться вступити в конкуренцію із заморськими. Причому битва буде вестися на своїй території - нашому продукту не так просто потрапити в єврозону, у якій кожна країна захищає вітчизняного виробника, а от іноземні полуниця та помідори завдяки СОТ все частіше перетинають кордон. Виграє від цього тільки покупець - "свої" городники та садівники змушені будуть підтягти якість продукту, а його достаток зупинить подальше зростання цін.
Дешевше вже зараз
Зовсім не обов'язково чекати п'ять років, щоб побалувати себе недорогими фруктами. Деякі з них і цього літа будуть за цілком доступними цінами.
За прогнозами Ольги Мозгової, у нинішньому сезоні очікується гарний урожай абрикосів, і вартість цього продукту навряд чи буде високою.
Традиційно влітку дешевшають всі заморські фрукти -мандарини, овочі і банани. Це пов'язано з тим, що як тільки на ринок виходять ранні ягоди, обсяг продажів цих традиційно зимових ласощів падає. І ціна на них за останній тиждень, з появою на прилавках полуниці і черешні, упала на 10-15%.
Але от вишні і яблука цього року, швидше за все, будуть дорожчими від звичайного. Гарному врожаю вишні перешкодила холодна весна, а от яблуні в нинішньому сезоні будуть "відпочивати". Як говорять агрономи - на тлі гарного торішнього врожаю.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас