Депутати заборонили продавати землю поза аукціонами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати заборонили продавати землю поза аукціонами

351
Кабінет міністрів України позбавлений права визначати випадки продажу прав оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, поза аукціонами. Про це говориться в Законі Про внесення змін у деякі законодавчі акти (№ 2481), прийнятому сьогодні Верховною Радою із пропозиціями Президента.
Як вказується в пропозиціях Президента, змінами в ст. 16 Закону Про оренду землі" і ст. 124 Земельного кодексу передбачається, що придбання права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється винятково на аукціонах і наводиться перелік випадків, коли аукціони не проводяться.
При цьому Кабміну надається право без обмежень і критеріїв додатково визначати, коли право оренди земельних ділянок буде купуватися без аукціону.
Також у новій редакції ст. 134 Земельного кодексу йшла мова про право Кабміну без обмежень додатково визначати випадки, коли земельні ділянки державної або комунальної власності, призначені для продажу суб'єктам підприємницької діяльності, будуть підлягати продажу поза земельними торгами.
На думку Президента, впровадження таких беззаперечних прав для Кабміну нівелює правила придбання права оренди земельних ділянок винятково на аукціонах, продажі земельних ділянок суб'єктам підприємницької діяльності на конкурентних основах (земельні торги).
У зв'язку із пропозиціями Президента, редакція відповідних статей закону виглядає так:
"Надання права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється винятково на аукціонах (крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, у яких відсутні акції (частки, паї), які належать державі, придбання права на оренду земельних ділянок під об'єкти соціального призначення, будівництво соціального і доступного житла, використання земельних ділянок для розробки корисних копалин та спеціального водокористування відповідно до отриманих спеціальних дозволів (ліцензіями), використання релігійними організаціями (під культовими спорудами), які легалізовані в Україні). Не допускається проведення аукціонів по земельних ділянках, які (або будівлі на яких) орендують бюджетні установи, музеї, підприємства і громадські організації в сфері культури та мистецтв, у тому числі національні творчі спілки і їхні члени (під творчі майстерні)".
У квітні Ющенко призупинив дію постанови Кабінету міністрів, якою уряд повторно затвердив порядок проведення земельних аукціонів в 2008 році з урахуванням зауважень Секретаріату Президента.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас