Варшавська фондова біржа відкрила представництво в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Варшавська фондова біржа відкрила представництво в Україні

Фондовий ринок
721
Як стало відомо Комерсант-Україна, Варшавська фондова біржа (WSE) першою серед іноземних майданчиків відкрила представництво в Києві. Український офіс, що очолить президент WSE Людвіг Соболевський, буде займатися пошуком українських емітентів для їх виведення на польську біржу. Експерти вважають, що Варшавська біржа може підсилити вплив на український ринок, але конкуренти WSE відкривати київські офіси не поспішають.
Варшавська фондова біржа, що першою серед іноземних майданчиків заявила про намір проводити IPO українських компаній, учора повідомила про відкриття представництва в Україні. "Ми вирішили відкрити представництво, щоб бути ближче до українських компаній", - сказав президент WSE Людвіг Соболевський.
За його словами, київський офіс буде виконувати інформаційні, організаторські та аналітичні функції. "Офіс WSE буде інформувати українські компанії про можливості збільшення капіталізації на нашій біржі, тобто просувати наш ринок капіталу в український бізнес, - відзначив Соболевський. - Також будуть організовуватися презентації, семінари, зустрічі з польськими інвесторами, які зацікавлені в українському ринку". На першому етапі представництво буде очолювати Людвіг Соболевський. Відзначимо, що спочатку WSE планувала відкрити офіс у Києві ще в I півріччі 2007 року, але потім терміни були перенесені.
Українським ринком активно цікавляться також Wiener Borse, OMX Group, NYSE Euronext, Hong Kong Stock Exchange і Singapore Stock Exchange. Але ці біржі поки не поспішають виходити в Україну, а російська РТС, не зумівши купити біржу "Іннекс", заснувала "Українську біржу". "Можливо, для Варшавської біржі відкриття представництва зараз обґрунтовано, але ми вирішили поки не відкривати офіс, а просто приїжджати і зустрічатися з українськими компаніями, - заявила прес-секретар Wiener Borse Беатріс Ексінджер.- Зараз ми вивчаємо, скільки українських компаній цікавляться Віденською біржею, і прийшли до висновку, що поки ще занадто рано відкривати офіс у Києві".
Віце-президент OMX Group Генрі Баргстрон також не планує відривати офіс, хоча визнає, що представництво WSE дозволить їй швидше налагодити контакти з українськими компаніями. "Усе буде залежати від того, як сприйме це український бізнес", - сказав він. "У будь-якому разі, усі будуть намагатися здійснити розміщення на LSE або у Франкфурті. Можливо, це зручно для середнього бізнесу", - упевнений генеральний директор "Датагруп" Олександр Данченко.
Дотепер на WSE розміщалися лише дві компанії - "Астарта" (продала 19% акцій на $32 млн) і "Кернел Груп" (два розміщення - 38% акцій на $218 млн і 9% на $84 млн). Експерти вважають, що WSE у такий спосіб намагається одержати перевагу перед конкурентами. "Для них це тепер буде домашній ринок.
Поляки зацікавлені мати свій вплив на Україну. З погляду комфорту для наших компаній, то це на 30% полегшує процес", - вважає виконавчий директор KBC Securities Ukraine Петро Антропов. "Завжди є сенс у місцевій присутності", - упевнений директор Galt & Taggart Securities Сергій Лесик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас