СБ: Головна проблема України - інфляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Головна проблема України - інфляція

451
Головною проблемою України на даному етапі є інфляція, стверджує старший економічний радник Світового банку Мартін Райзер. Про це він сказав в інтерв'ю українському щотижневику Дзеркало тижня, опублікованому в суботу.
"На питання, що сьогодні є головною проблемою України - зростання економіки чи інфляція, відповідь однозначна - інфляція. В умовах зростання економіки понад 6% та інфляції, чиї річні темпи перевищують 30%, вам необхідно в першу чергу щось робити зі збільшенням цін", - порадив експерт.
На його думку, для успішної боротьби з інфляцією Національний банк України потребує політичної підтримки і консолідації всіх політичних сил навколо цієї проблеми.
Проблема інфляції, за його словами, повинна відсунути на задній план всі інші. "Це - виклик всій політичній еліті, від успішності протистояння, якому залежить довіра суспільства", - сказав Райзер.
Він також застеріг українську владу від підвищення загального рівня бюджетних витрат при перегляді параметрів бюджету України на 2008 року. "У результаті більш високої інфляції зараз спостерігаються більш високі надходження доходів у бюджет, що поки виконується з істотним профіцитом на рівні 0,5% ВВП. Це добре, оскільки профіцит допомагає стримувати інфляцію. Але саме його існування провокує політиків - вони прагнуть витратити ці гроші, щоб сподобатися потенційним виборцям", - відзначив експерт.
За його словами, у нинішній ситуації це категорично неприйнятно, "оскільки номінальні підвищення соціальних стандартів будуть перекриватися їхнім знецінюванням через зростання цін, і реальна купівельна спроможність, особливо незахищених верств населення, буде не підвищуватися, а падати".
Кабінет міністрів затвердив основні макроекономічні показники розвитку України на 2008 рік, у тому числі зростання ВВП 6,8%, інфляція 9,6% і збільшення промвиробництва - 7,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас